Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни

Решението може да проправи пътя към такива срещу COVID- 19
Обновена: 8 апр 2021 15:49 | 8 апр 2021 15:38, Елка Василева
113
Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд за правата на човека реши, че правно обвързващото ваксиниране на деца срещу 9 болести не е в противоречие с правото на зачитане на личния живот, предаде БНР.

Решението на ЕСПЧ е, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества. То е взето след жалба, подадена от чешки семейства, заради задължителни имунизации за деца срещу различни болести.

Става дума за ваксиниране срещу болести като дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и то за деца с възпаление на белия дроб, се посочва в решението на съда.

В конкретния случай съдиите са стигнали до заключението, че оспорваните мерки могат да се разглеждат като необходими в едно демократично общество.

"Целта на съответното законодателство е защита срещу болести, които могат да създадат сериозен риск за здравето. Тя съответства на целите за защита на здравето и на правата на другите, разпознати в члена за защита на правото на личния живот от Конвенцията за правата на човека", се казва в документа

В него се добавя, че Конвенцията, както и други международни инструменти, като очевидно се има предвид държавата и подлежащите на ваксиниране деца, задължават страните да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на тези, които попадат в тяхната юрисдикция.

Според съда здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8-и относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу COVID-19.

"Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия COVID-19", заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Случаят беше заведен в ЕСПЧ от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Алтерниращ веганистТочно вие налагащите ваксините сте неолибералите, вие сте тези, който са вечно "загрижени" за ругите, а политиките Ви обикнове водят до катастрофи, най-гадните райони в СЩ са контролирани от либерали.
21
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проклети да са тези фашисти!Всичко е да пълнят фармацефтичните гуши.Приеха от Азия,Африка емигранти,носещи и смъртоностни болести,но никой не се интересуваше дали са имунизирани срещу наистина смъртоностни болести
20
5
 
7
 
! Отговори
до Вагиниста преди 3 години
Очевидно новият световен ред и сатанистите, които стоят зад него разчитат на такива като теб. Няма да давам определения, че ще ме редактират със звздички. Да знаеш обаче, че Създателят вижда всичко и някои ден така ще те светне, че ще се откажеш от всички тъпотии които си написал досега. Ваксините са средство за контрол и намаляване на популацията и живото свидетелство за неспособността на медицината да лекува. Отричането на факти, които не познаваш не те прави по-умен. Напротив.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук иде реч за трайните ваксини, не за тези сезонни за грип, за коронавирус и т.н.
18
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Членовете на този съд ще подпишат ли инфоормирано съгласие, че ще го съдя, ако ваксината ми влоши здравето?
17
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...Понеже:1) За да са заплаха, неваксинираните трябва първо да се разболеят.2) Нали ваксината е чудото на 21 век - терминатор на болестите. Прочее ако си ваксиниран, защо ще те е страх от болни ?"*****Въпросът е в това, че тези болести трябва да не се допускат да ги има изобщо. Затова са тези ваксини, за които е казусът в статията.Ако има неваксинирани, те ще ги разпространяват и е опасно за ваксинираните и за неваксинираните, които не са достигнали възрастта за съответната ваксина!
16
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този съд името му не случайно е такова, трябва да създава илюзията, че брани човешкитеправа. Нещо от сорта на Българска банка за развитие.
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тоя съд и европейския парламент кога ще се ваксинират ,и вас ли ви купиха !!!
14
1
 
13
 
! Отговори
Муахаха преди 3 години
Вече и на Слепите е ясно, че Мирно решение по Политически Път е вече невъзможно! Демокрацията - 2 вълка и Оцва, гласуват какво ще е за Вечеря!!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вече и магистратите ще ни учат как да се справим с кризата.
12
2
 
1
 
! Отговори
До: Алтерниращ веган преди 3 години
Стой си в твоята реалност, аз си предпочитам моята :)))
11
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм против ковид ваксините и грипните, нямам нищо против старите и доказани ваксини.
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунисти сър, или фашисти. Не съм точно сигурен.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиповете идват. Купете си 5G телефон за връзка с мрежата.
8
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не зная БЦЖ и другите доказани ваксини да се бият през 6 месеца.
7
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За еврогейския съд нещо проблем ли е, че неваксинирани деца ще се мотаят сред ваксинирани ? На мен ми се струва, че просто искат да налагат гестаповски репресии, освен ако не са загубили свойтото на мозъка да разсъждава методически. Понеже:1) За да са заплаха, неваксинираните трябва първо да се разболеят.2) Нали ваксината е чудото на 21 век - терминатор на болестите. Прочее ако си ваксиниран, защо ще те е страх от болни ?
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момета не зная да искат паспорти за доста по смъртоносни болести при пътуване, ама за когрип ни проглишиха ушите. Все едно гостите на Меркел дето не са спирали да идват могат да докажат, че са ваксинирани срещу по горе изброените болести, ама същия този продажен съд ни казва, че имали права, а ние нямаме ли?
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Май..та им на всички ваксини. Повече от 100 години употреба на ваксини не унищожиха болестите, фактите говорят точно обратното - болестите се увеличават. Детския организъм има нужда да преминава през разни болести за да се закали. В противен случай ще остане кекав и ще е лесна плячка за всичко ново, което иде.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както много други казуси засягащи правата на човека през последната година много европейски и световни институции тълкуват законите както дявола чете библията.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не