Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни

Решението може да проправи пътя към такива срещу COVID- 19
Обновена: 8 апр 2021 15:49 | 8 апр 2021 15:38, Елка Василева
113
Европейски съд: Задължителните ваксинации са нужни
Снимка: архив, БГНЕС

Европейският съд за правата на човека реши, че правно обвързващото ваксиниране на деца срещу 9 болести не е в противоречие с правото на зачитане на личния живот, предаде БНР.

Решението на ЕСПЧ е, че задължителните ваксинации могат да се разглеждат като необходими в демократичните общества. То е взето след жалба, подадена от чешки семейства, заради задължителни имунизации за деца срещу различни болести.

Става дума за ваксиниране срещу болести като дифтерия, тетанус, полиомиелит, заушка, рубеола и то за деца с възпаление на белия дроб, се посочва в решението на съда.

В конкретния случай съдиите са стигнали до заключението, че оспорваните мерки могат да се разглеждат като необходими в едно демократично общество.

"Целта на съответното законодателство е защита срещу болести, които могат да създадат сериозен риск за здравето. Тя съответства на целите за защита на здравето и на правата на другите, разпознати в члена за защита на правото на личния живот от Конвенцията за правата на човека", се казва в документа

В него се добавя, че Конвенцията, както и други международни инструменти, като очевидно се има предвид държавата и подлежащите на ваксиниране деца, задължават страните да предприемат необходимите мерки за защита на живота и здравето на тези, които попадат в тяхната юрисдикция.

Според съда здравната политика на Чехия е в съответствие с „най-добрия интерес“ на децата, като целта е всяко дете да бъде защитено срещу сериозни заболявания чрез ваксинация или по силата на групов имунитет.

В резултат на това съдът постанови, че не е налице нарушение на член 8-и относно правото на зачитане на личния живот от Европейската конвенция за правата на човека.

Това е първият път, в който ЕСПЧ издава решение относно задължителната ваксинация срещу детски болести. Редица експерти казват, че това може да има последици като налагане на политики за задължителни ваксинации срещу COVID-19.

"Това решение увеличава възможността за задължителна ваксинация при условията на настоящата епидемия COVID-19", заяви пред АФП Никола Хервиу, правен експерт, специализант в ЕСПЧ.

В Чешката република има общо законово задължение да се ваксинират деца срещу девет болести, включително дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит В и морбили.

Случаят беше заведен в ЕСПЧ от чешки родители, които бяха глобени за неспазване на това задължение за ваксинация или на чиито деца бе отказан прием в детска градина по същата причина.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да сравнявате смъртоносни болести с ГРИП е липса на всякакъв морал.
1
3
 
32
 
! Отговори
аз преди 3 години
Ако ваксината гарантира че няма как да се разболееш от болеста срешу която си ваксиниран - подкрепям. Ако е като тези за COVID - 3 месеца и после пак - ТЪВРДО НЕ!