Нова заповед: Баровете отварят от 29 април, моловете - от 16 април

Кои мерки отпадат още до края на този месец?
Обновена: 8 апр 2021 17:31 | 8 апр 2021 17:27, Веселина Йорданова
176
Нова заповед: Баровете отварят от 29 април, моловете - от 16 април
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 12 април се допускат посещенията в заведенията за хранене и развлечения при използване на не повече от 50% от капацитета им, ограничено работно време между 6.00 и 23.00 часа.

Още по темата
От 29 април посещенията в дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариете и нощни барове се допускат при използване на не повече от 50% от капацитета им. Това е записано в заповедта на здравния министър Костадин Ангелов за противоепидемични мерки в страната от 12 до 30 април.

От 16 април  са разрешени посещенията в игралните зали и казина при използване на не повече от 50% от капацитета им.

От 16 април отпадат и ограниченията за работа на обектите, разположени в търговските центрове.

От 12 април се допуска провеждането на културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при използване на не повече от 30% от капацитета на помещенията, спазване на физическа дистанция от най-малко 1.5 м., носене на защитни маски за лице и използване само на седящи места (за концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви).

Със заповедта се възобновява присъственият учебен процес за:

·         учениците от 1-ви до 4-ти клас и задължителните групи за предучилищно образование;

·         учениците, които се обучават в специалните училища за ученици със сензорни увреждания;

·         учениците от 5-ти до 12-ти клас, обучавани в слети паралелки и в паралелки, които са единствени в съответния клас на училището;

·         учениците от 5-ти до 12-ти клас, при спазване на следния график: от 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 7, 8 и 10 клас; от 26.04.2021 г. до 29.04.2021 г. – присъствено се обучават учениците от 5, 9 и 12 клас.

Допуска се провеждането в присъствена среда на групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и други, организирани в училищна и извънучилищна среда, за деца до 4-ти клас.

Във висшите училища се допуска провеждането на: практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Със същата заповед здравният министър нарежда физическите и юридическите лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, да създадат организация за контрол на броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 8 кв. м.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
този щаб е време да си ходи и да се наемат истински специалисти вирусолози!
106
3
 
11
 
! Отговори
123 преди 3 години
И шеси клас са извън схемата, но баровете и пробити те молове пълни с ментета на 100кратно завишени цени -
105
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ама ще е на четни и нечетни ЕГН та.Даже и в селската баня
104
1
 
9
 
! Отговори
Кир преди 3 години
Градските бани кога?
103
0
 
7
 
! Отговори
майтап! преди 3 години
Колко яко! Значи 11-ти клас няма да учи!Дъщерята да ходи на ски до Великден!!!
102
1
 
21
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Аз разбирам заповедта така: дванадесетокласниците могат да ходят на казино, но не и на училище. Освен това, когато отворят дискотеките, вътре всички трябва да бъдат с маски, защото е затворено пространство. Нали съм разбрал правилно?
101
2
 
19
 
! Отговори
този п* верно преди 3 години
изпълнява поръчки 20000 жертви до лятотогрозен плъх
100
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На този му пожелавам да се гърчи от тежка корона, за дето игрални зали и казина са му толкова важни. А може да са важни за тиквата, не знам.На 50% иначе, хахахаха. Нали не мислите, че някои го контролира
99
1
 
17
 
! Отговори
дааа преди 3 години
Сума ти народ го отнесе този вирус и продължава. Много хора ги заразиха в болниците, където контрола е под всякаква критика. Днес научих за още един такъв случай.
98
3
 
18
 
! Отговори
Йеха сво-бо-дни сте! преди 3 години
Вече всеки ще си бере гайлето - ще внимава ли, ще се ваксинира ли, ще се разболява ли... За рекламации моля да се обръщате към чисто новото правителство хахх!
97
5
 
2
 
! Отговори
До 106 преди 3 години
Хайде да се сбием! Кажи кога и къде! Не искам да те унижавам излишно ще го направя когато му дойде времето ,но няма смисъл да се молиш милостта аз решавам кой заслужава и кой не и тя не е безплатна ,не деля мъжко от женско простообичамдаеба!
96
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Минаха се няколко часа. Значи да очакваме всеки момент да променят заповедите. Поне ако съдим от досегашната политика на този *** всяка заповед е предпоследна.
95
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия, които още надуват спукания ковид балон, да идат на преглед при психиатър.
94
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ясно е, че вируса не изчезнал изведнъж, но миналата седмица се тръбеше как болниците са заети до дупка и народа измира, а от 2-3 дена вече видиш ли всичко се оправя и светлина в тунела. Очевидно са играли някаква евтина игра и ботукса наистина си повярва, че е някой, а всъщност е една пионка на ББ. Също като Мангъра на АБВ.
93
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Отваряй всичко, ботокс.Щабът, в комплект с балтов, шефът на БЛС и сие- в панделата.А ти, како ангелинке, в скута на бай Ставри.
92
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
май не разбрахте че комедията "коронавирус" свърши, всичко се отваря до края на месеца, на кой му пука за мерките им.....изглеждат ми вече жалки и изплашени от НОЩ....
91
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Народът казва, след дъжд качулка.Още щяхте да сте на власт, ако не бяхте участвали в ковид представлението.
90
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да отворят никакви барове. Сега като отворят инкубаторите училища и до края на април нов локдаун. Два пъти го играем този филм. Не разбирам защо някои хора са решили да имат деца след като не могат да си ги търпят вкъщи. Аз моите разбира се, няма пак да ги пусна.
89
1
 
19
 
! Отговори
Дядо от село преди 3 години
А училищата ,за след 4 клас , ще са затворени ! Ама как може такива работи ! За дискотека -отворено , за училище - затворено ?!
88
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 90 паднал Ковида , ама не би Де да беше толкова лесно