Чехия отвори ваксинационен център за 7 хил. души дневно

Той обаче не може да работи напълно засега, липсват ваксини
12
Чехия отвори ваксинационен център за 7 хил. души дневно
Снимка: БГНЕС

Най-големият център за ваксинация срещу коронавирус в Чехия беше отворен днес, но ще заработи на пълен капацитет от другия месец, тъй като страната очаква още ваксинни дози, предаде Ройтерс.

Чешкото правителство е подложено на критики заради справянето си с коронавируса, включително за това, че не е поръчало колкото се може повече ваксини по програмата на Европейския съюз.

След спор в Брюксел за разпределението на допълнителните ваксини между държавите членки сега чехите вероятно ще изостанат зад всички други страни от общността до средата на годината.

Чехия има най-високата смъртност от Covid-19 на глава от населението в света според електронната платформа "Нашият свят в данни", а едва напоследък нивото на заразяване започна да спада.

Страната е регистрирала досега 27 617 смъртни случая от болестта, а само от началото на годината броят им е нараснал повече от двойно. Вчера бяха отчетени 5245 нови заразявания - най-малкия брой през делничен ден от средата на декември. Регистрираните заразявания от началото на пандемията са общо 1,57 милион.

Ваксинационният център в комплекса "О2 Арена" в Прага се предвижда да играе важна роля в усилията за увеличаване на ваксинацията. Ще има обаче забавяне от три седмици, докато той започне да работи от 3 май с капацитет 7000 души на ден.

Планирано беше днес да бъдат ваксинирани 1000 човека от службите за спешна помощ.
"Центърът ще започна работа на пълни обороти от началото на май, защото в момента няма достатъчно ваксини, за да може да действа на пълен капацитет", каза министър-председателят Андрей Бабиш по време на инспекция.
Досега в Чехия са поставени 1,97 милион ваксинни дози. Пълните две дози са получили 663 006 души. Вчера бяха поставени 58 928 дози - най-високото дневно ниво. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Чехиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вие чувате ли се, четете ли се какво пишете... отворил център за 7 хиляди ама има лека спънка нема ваксини, накрая ще се окаже че няма и хора ...
9
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добитъкът трябва да се ваксинира. Който оцелее, оцелее. След 6 месеца оцелелите пак, и така, докато ги затрият. Хиглер ще изглежда като невинно чавдарче. Ум робува ум царува, ум патки пасе. Вие от кои сте?
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е като да си вземеш пушка, ама да нямаш патрони. Безполезно желязо.
7
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Аушвиц ,доколкото знам можеха да преработват по 5 000 на ден.Явно чехите са ги минали .Браво чехи ,Менгеле ви ръкопляска от някой казан долу!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксина с газ вече измислиха, казва се SARS-COV2. Около 1% имат още смъртоносно странично явление, но се работи по въпроса.
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не може ли да се измисли ваксина във формата на газ, като я вдишаш, и си ваксиниран? Тогава ще може да се пуска направо в големи зали с много хора вътре, и ще се ваксинират по няколкостотин накуп. Сигурен съм, че може да се осъществи скоро. И на изхода направо се слагат машини за татуиране на баркод, пъхаш ръката и готово.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ее, тия много мащабно са решили да си трепят народа бе! Не може ли по-полека? Някои може да имат недовършена работа!
3
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важно е да се знае , че чехите изхвърлиха китайците от търга за нова АЕЦ и вируса си отмъщава за своите.
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те са намер едно, но ние сме съвсем по петите им.Обзалагам се, че ще ги надминем до края на месеца.
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Страхотен" център, 5 бюра.