Може ли да има нормален живот с COVID паспорти? Не!

Много млади хора ще се сблъскат с ограничения заради COVID-сертификати
10 апр 2021 20:10, Ния Христова
84
Може ли да има нормален живот с COVID паспорти? Не!
Снимка: Pixabay
Ваксинирайте се, казва на младите британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, „направете своето”, за да защитите баба. На което под 30-годишните може да отговорят гневно: пропуснали ли сте всичките ни други „горчиви хапчета“, като плащането на 9 000 британски лири за онлайн университети, работата в малки апартаменти, самотата? И така или иначе, минават месеци, преди да можем да получим ваксината, пише журналистът Джанис Търнър на страниците на националния британски вестник The Times в материал, представен без редакторска намеса от името на автора, цитиран от Фокус.
 
Освен че разчита на алтруизма на младите хора, правителството преследва техния Фомо (страх от пропускане), размахвайки Covid-сертификати. Представете си, че вашите приятели са допуснати до клубове, спортни стадиони, дори кръчми - но не и Вие!
 
Трудно е да се разбере, след неясни министерски отговори и все още аморфни планове, какво всъщност са ваксиналните паспорти. (Първо казваха, че са вътрешни документи - сега изглежда, че ще бъдат необходими за пътуване в чужбина.) Знаем, че те ще бъдат издадени до юли, когато на всеки възрастен ще е била предложена ваксина. Но след като всички ще бъдем ваксинирани, освен ако Мат Ханкок не е излъгал, казвайки, че те са „нашият път към нормалното“, защо изобщо се нуждаем от такива паспорти?
 
Ако са сериозен „тласък“, за да накарат младите младежи да запретнат ръкави (да се ваксинират), добре, добре. Това работи за Израел, когато започването на работа сред по-младите възрастови групи не върви. Ако паспортите са най-новата продукция на „театъра за хигиена“, до голяма степен безсмислена мярка, която да ни накара да се чувстваме по-сигурни след странна, безумна година, това също е добре. Също така има смисъл, че за участие в събития като финал на Купата на ФА и други, към които все още се подхожда предпазливо, се изисква ваксина или тестване.
Още по темата
 
Но какво, ако паспортите са реален план и около август, след лятото, в което се наслаждаваме свободно на кръчми и ресторанти, изведнъж трябва да представим документи пред вратата им? Имам въпрос. Да приемем, че 94 процента от клиентите на кръчмите, делът, който казва, че ще се ваксинира, са били ваксинирани. При AstraZeneca вероятността от тежки заболявания намалява с 94%, а смъртта от Covid-19 със 100%. Така че рискът е безкрайно малък. Но, казват хората, които подкрепят паспорта, ваксинираните все още могат да предават Covid на неваксинираните, включително бременни жени. Тогава защо изобщо да разчитаме на Covid-паспорти? Защо не тествате всички, които влизат в кръчмата?
 
След като получа втората си ваксина следващия месец, ще предположа, че съм в безопасност да отида навсякъде: театър, самолет, дори (ужасът) Гластънбъри. Ето защо, както милиони други, приех ваксината. Ако доверието ни в нея е необосновано, трябва да ни се каже.
 
Ако Covid-паспортите са временна успокоителна мярка, която да изкуши възрастните хора на шоу в Уест Енд или за вечеря с приятели, оставете ги да ги стискат, докато се почувстват в безопасност. „Зелените паспорти“, издадени на ваксинирани израелци и сега рядко се проверяват в барове и клубове: веднага щом доверието се върне, те ще са ненужни.
 
Притеснението ми е свързано с това, че Covid-паспортите стават трайно вградени в живота ни. Великобритания се доказа не като земя на свободата, а на послушни последователи на правилата и енергични заклеймители на несъгласните.
 
Положителното е, че сме носили маски до голяма степен без да се противим. Недостатъкът е, че приехме всякакви нарушения на човешките права, ръководени от правителството, като новите насоки за извеждане на обитателите на домовете за грижи. Сега, дори ако просто бутате старата си майка или син с увреждания около слънчев парк, те трябва да бъдат поставени под карантина за 14 дни при връщане. Което няма смисъл, като се има предвид, че работещите в тези, една пета от които се смятат за противници на ваксините, идват и си отиват всеки ден от домовете, посещават магазини и скоро и кръчми.
 
В заключение британците показаха забележителна наслада от силното правителство, което ни казва какво да правим. Проучванията многократно показват, че подкрепата за Covid-паспорти по принцип е значителна. На такава популярна политика трудно ще се противопостави Борис Джонсън, независимо от неговите либертариански пристрастия. Министър-председателят е научил, чрез горчив опит, че старият, лош, Борис е по-малко обичан от скорошната му отговорна версия. Covid-паспортите, са и политически капан за лейбъристите и либералите, които, макар и да не знаят какво ще представляват, се обявяват срещу тях.
 
Но толкова ли сме пристрастени към „силното“ правителство, което ни казва дали ни е позволено да пием кафе на пейка или да посещаваме умиращ близък, че не можем да видим как Covid-паспортите на ваксините представляват „Мисия „Пандемия““? Приемаме, че нашата свобода, достъпът ни до публичното достояние се основава на някаква форма на документ, която по-малко добронамерено правителство може да отнеме.
 
Това не е малка промяна в отношенията ни с държавата. Най-малкото, което трябва да изискваме, е Covid-паспортите да бъдат обсъдени широко и тези извънредни мерки да имат определен срок на валидност.
 
Не е нормално да се сканират медицинските ми данни всеки път, когато посещавам ресторант, като се налага да резервирам 30-минутно плуване чрез приложение. Това е спонтанност: чудиш се как обичаш да прекарваш деня и просто да го правиш. Освен това, след като сме ваксинирани, забравяме за риска, не се интересуваме кой кашля близо до нас в автобус, а не финансираната от държавата хипохондрия, животът ни да се управлява завинаги чрез проверки и страх.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
4
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Направете вуду магия, или каквато там се прави за такъв случай, повикайте духът на Хитлер и той ще ви каже какво да правите. Той знае, слагал е жълти значки. Сега може да измисли нещо по-оригинално!
71
0
 
4
 
! Отговори
XuTbP5bP преди 3 години
Не e ли по-добре с татуировки на челото "добре/зле"?
70
1
 
3
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
До този пред мене анонимен 76Време е Светът да направи няколко крачки назад и да преусмисли проблемите си.Типично фашистко мислене. Все едно ми говорят Гьоринг или Гьобелс.
69
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Случаен минувачМинвай и си заминавай и повееч не се обаждай. Време е Светът да направи няколко крачки назад и да преусмисли проблемите си. Това, власт на всички е болнава фантазия ...
68
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм ваксиниран (алко на черно взехме ваксини ощее ехееее...) И седин дет викаше, че няма се ваксинира се разболя и ония ден ходех, да му се подигравам ...
67
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Не!Преди бях писал тук. Ваксините ще се превърнат в оправдание за нови, по-строги локдауни. Аргументът ще е: "като има ваксинация и няма локдаун, правим така че по-опасни варианти на вируса да се развиват". Така че гответе се, тепърва ще ни затварят.Прочети още на: https://dnes.bg/science/2021/04/11/iujnoafrikanskiiat-covid-variant-probiva-zashtitata-na-vaksinata.486584#comment-newest
66
0
 
6
 
! Отговори
Не! преди 3 години
"Ваксинирайте се, казва на младите британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, направете своето, за да защитите баба." Последно, ваксинираните пазят ли баба или не? Ако да, ваксинираме се и след месец за ваксинираните никакви маски и никакви ограничения. Ако не, тогава агитацията издиша. Ако ваксинираните остават преносители, защо ще могат безконтролно да разнасят заразата?
65
0
 
12
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Ковид паспортите са като големи жълти пластмасови шестолъчеви звезди, които да си слагаме на публични места.Това е новият фашизъм на 21 век. Но 21 век е век на мобилните телефони и Интернет. Хората няма да допуснат ново разделение, нов фашизъм!Претендиращите да бъдат "световни господари", хората не просто с пари, а със СТРАШНО много пари, които дори не можем да си ги представим, няма да успеят в начинанието си!
64
15
 
1
 
! Отговори
Затова преди 3 години
Задължително масово ваксиниране на 100% от хората и няма да има нужда от такива паспорти.
63
0
 
3
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Пак ще отворят нов бизнес с фалшиви бележки! Пари,пари...Голяма грижа за мишките,да не повярваш.Няма да се получи.
62
0
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
А защо не и грип, салмонела, варицела и хепатит паспорти? Може пък и паспорт за вирусен менингит, що не!Най-сигурно е още при раждането да се поставят - задължително със всички останали стандартни ваксини.. Истерия, страх.. Да опазим баба!? Да де, ама повечето баби, както и всички останали хора преминават през настинката и им няма нищо - живи и здрави са!Така, че е време да спрете с тия бизнес интереси.
61
2
 
3
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Проблема с ваксината на Астрата е една от съставките - полисорбат 80! Влияе на фертилността на тестваните плъхове и следователно и на хора! Затова се спряха ваксинациите на хора под 30 години навсякъде в Европа!? Има интересна статия във ФЕЙСА! На другите ваксини е много по килифарски извъртяно и не се разбира какви са съставките от човек простосмъртен! Вероятно от Астрата са пропуснали да го извъртят и някой преди мен се е сетил да пусне търсачката с полисорбат! Излиза и полисорбат 20!
60
1
 
7
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До анонимен 68Примера с жабата е много поучителен: Ако пуснеш жаба в гореща вода - ще се мята и ще се напъва да издрапа и да избяга! Ако пуснеш жабата в студена вода и загряваш бавно ще си плува във водата докато се свари!Цяла година водата се загрява бавно! Който разбрал - разбрал, който не е - няма и да разбере!
59
2
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Ндаа! Навремето немците като събрали полските евреи в няколко варшавски квартала отначало му викали КАРАНТИНА! А евреите продължили да вярват, че като правят всичко както "по закон" им нареждат немците ще са добре! Дори когато на гарата ги качвали в конските вагони в посока Освиенцим много от евреите продължавали да вярват!!!???
58
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ваксинираните заразяват както останалите? Какво тогава ги прави по- безопасни и с повече права от останалите? Или просто получават награда за участието си в целия цирк и мащабен бизнес с ваксини?
57
0
 
24
 
! Отговори
любознателен преди 3 години
-Ваксинирайте се, казва на младите британският министър на здравеопазването Мат Ханкок, направете своето, за да защитите баба.-А защо просто не ваксинирате баба- и да оставите младите на мира???? Ааа, бизнеса с ваксините и далверката ще пострадат, нали? Тия не спряха да се правят на загрижени за броя на населението на Земята. Ту било прекалено много и съсипвало планетата с отходните си газове, ту се вайкат че щяло да оредее. От където падат мангизи. Дреме им за хората на тях.
56
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До Ха-ха-ха!Той си мисли че "офис" е портмонето на майка му.
55
0
 
1
 
! Отговори
:D преди 3 години
До ОняБай Х*й ти ли си? Като гледам имаш с какво да си играеш вместо преговори преди да ти връчат мандата...
54
5
 
24
 
! Отговори
д-р Ох Боли преди 3 години
1/3 от лежащите в нашето ковид отделение са с поне по една доза ваксина.Някои са и с две.
53
2
 
21
 
! Отговори
Вярата преди 3 години
Е няма да пътувам бе! Заради едното пътуване ли ще си рискувате живота и здравето бе овце? А децата? И тях ли ще жертваме?