Данъкът върху богатството е лош начин да платим за пандемията

Коментар на нобеловия лауреат Ангъс Дийтън
12 апр 2021 16:37, Анисия Иванова
56
Данъкът върху богатството е лош начин да платим за пандемията
Ангъс Дийтън, икономист, носител на Нобелова награда. Снимка: Bloomberg

Данъкът върху богатството е лош начин да се платят дълговете от пандемията и вероятно би станал постоянен, ако бъде въведен, заяви икономистът и носител на Нобелова награда Ангъс Дийтън, цитиран от Bloomberg.

Според Дийтън въвеждането на данък върху богатството за хората с високи доходи ще бъде трудно и ще предостави на заможните “огромни инициативи да го избегнат”.

Коментарът на икономиста следва призивите на нарастващ брой политици най-богатите да понесат повече от тежестта на рекордните обеми заеми, които правителствата използваха, за да подкрепят икономиките след удара от коронавирусната пандемия. Международният валутен фонд заяви тази седмица, че временни данъци могат да помогнат за облекчаване на социалното неравенство, което се задълбочи по време на пандемията, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Авторът на книгата “Смърт от отчаяние” (“Deaths of Despair”), която той пише заедно със съпругата си Ан Кейс, заяви в интервю, че еднократният данък върху богатството “вероятно ще се превърне в перманентен”, подобно на този върху приходите. Великобритания въвежда данъка, за да финансира Наполеонова война, като сега това е един от най-важните източници на приходи.

Дийтън посочва още, че пандемията ускори тенденции, които вече бяха факт във Великобритания и САЩ. Според него образованието е все по-важно при определяне на живота на хората. Също така безработицата става все по-малко полезен индикатор за икономическото здраве.

Той обяснява, че възстановяването от пандемията ще създаде работни места, но мнозина ще останат без работа. “При икономически бум тя (заетостта) винаги се увеличава, но никога до такава степен, както при предишния пик”, коментира Дийтън. “Имаме този безкраен тренд в посока надолу. Това е нещо, което наистина трябва да променим и ще е трудно”, смята експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То щото сега заможните не избягват плащане на данъци..
5
9
 
12
 
! Отговори
Слави селския Тръмп преди 3 години
Когато в училище залягаш над учебниците и успееш да станеш висшист, мозъка започва да расте и за това знаеш, че най-***, популистко и дори малоусмо нещо е да накараш богатите да плащат огромни данъци (тоест, да се опиташ да им вземеш парите на сила)! Веднага измислят (както е казал Ангъс Дийтън) хиляди схеми да заобиколят закона, а ако случайно успееш да ги задължиш, си избиват парите от персонала и клиентите! Акъл, а не популизъм трябват!!!
4
2
 
27
 
! Отговори
Ох преди 3 години
На тоя само като му погледна мазната физиономия, и ми става ясно на кои "богове" служи ! Да му вярват глупците !
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данък богатство трябва да има, но трябва да е спонтанен. Иначе ако го очакват, богаташчетата ще си укриват повечето доходи, както по принцип си правят нашенските бизнесмени.
2
2
 
30
 
! Отговори
Тиквен медалист преди 3 години
По лесно е да вдигнеш цената на храните и лекарствата и всякакви такси ,обучението и всичко което всяко живо същвство има нужда -- тогава богатите пак ще оцелеят а бедните ще платят масрафа ,защото видиш ли богатите щели да избегнат данъка ??? Ами да тормозим само работещите и едвам кретащите защото те нямат възможност да лъжат( крият ) и така докато те тръгнат да вдигат ( въстания ).
1
2
 
36
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Мда, данъците над богатите са вредни, виж данъците за бедните не са проблем, нали ?!Хм, странна логика !!!