В миг на слабост: Ефикасни или не са китайските ваксини?

Експерт с изненадващо признание, властите отрекоха
12 апр 2021 21:10, Нели Христова
62
В миг на слабост: Ефикасни или не са китайските ваксини?
Снимка: БГНЕС

Най-добрият експерт в Китай за контрол на заболяванията заяви, че ефикасността на ваксините срещу COVID-19 в страната е ниска, при рядко признание за слабост от страна на властите

На пресконференция Гао Фу добави, че Китай обмисля смесването на ваксини като начин за повишаване на защитата срещу коронавируса. Страната е разработила четири различни ваксини, одобрени за обществена употреба, въпреки че някои опити в чужбина предполагат ефикасност до 50%.

По-късно обаче Гао заяви, че коментарите му са били погрешно интерпретирани.

Повече от 100 милиона души в Китай са получили поне една доза от ваксината.

Пекин настоява, че дозите са ефективни и заяви през март, че получаването на визи ще бъде по-лесно за чужденците, получили китайска ваксина.

Какво каза Гао?

Гао Фу, ръководител на китайските центрове за контрол и превенция на заболяванията, заяви в събота на конференция, че сегашните ваксини "нямат много високи нива на защита". Той предположи, че Китай обмисля да смеси ваксините срещу COVID-19 като начин за повишаване на ефикасността.

Гао обясни, че стъпките за "оптимизиране" на процеса на ваксиниране могат да включват промяна на броя на дозите и продължителността във времето. Той също така предложи комбиниране на различни ваксини за имунизационния процес.

Но по-късно той изглежда се отказа от коментарите си, като заяви пред държавната медия Global Times, че "степента на защита на всички ваксини в света понякога е висока, а понякога ниска". "Как да подобрим тяхната ефикасност е въпрос, който трябва да бъде разгледан от учените по целия свят", каза той пред вестника.

И добави, че по-ранното му признание, че китайските ваксини имат ниска степен на защита, е "пълно недоразумение". Разбира се, първоначалните коментари на Гао не бяха излъчени до голяма степен от китайските медии и привлякоха някои критики в социалната мрежа Weibo, като коментиращите предложиха той да "спре да говори".

Какво знаем за китайските ваксини?

С малко данни, публикувани в международен план, ефективността на различните китайски ваксини отдавна е несигурна.

Бразилските опити на ваксината Sinovac CoronaVac, например, показаха степен на ефикасност от около 50,4%, което едва надхвърля прага от 50%, необходим за регулаторно одобрение от Световната здравна организация (СЗО).

Междинните резултати от изпитания на късен етап в Турция и Индонезия обаче предполагат, че степента на ефикасност на Sinovac е между 65% и 91%.

Западните ваксини като тези на BioNTech / Pfizer, Moderna имат степен на ефикасност от около 90% или по-висока, докато AstraZeneca е ефективна на около 76%.

Кои държави използват ваксините?

До момента CoronaVac на Sinovac са напълно разрешени за употреба само от Китай.

Но Пекин предлага ваксините си и по целия свят и вече е изпратил милиони дози до редица страни.

В Азия най-големите ползватели са Индонезия, Малайзия, Филипините, Тайланд и Пакистан, докато в Америка Бразилия, Мексико, Чили, Колумбия и Еквадор също са поръчали милиони изстрели.

В Европа Турция и Украйна са подписали големи договори за CoronaVac. Сърбия също имунизира с китайския препарат.

Смята се, че ваксината е особено важна за африканските страни, където до момента Зимбабве, Сомалия, Джибути, Бенин и Тунис са получавали ваксини от Китай.

По какво се различават китайските ваксини от останалите?

Китайските ваксини обаче се различават значително от някои ваксини, особено тези, разработени от Pfizer и Moderna.

Разработени по по-традиционен начин, те са така наречените инактивирани ваксини, което означава, че използват убити вирусни частици, за да изложат имунната система на вируса, без да рискуват сериозен отговор на заболяването.

За сравнение, ваксините BioNtech / Pfizer и Moderna са РНК ваксини. Това означава, че част от генетичния код на коронавируса се инжектира в тялото, обучавайки имунната система как да реагира.

Британската ваксина AstraZeneca е още един вид ваксина, при която версия на вирус на обикновена настинка от шимпанзета е модифицирана, за да съдържа генетичен материал, споделен от коронавируса. Веднъж инжектиран, той учи имунната система как да се бори с истинския вирус.

Едно значително предимство на китайските ваксини е, че те могат да се съхраняват в стандартни хладилници при 2-8 градуса по Целзий. Ваксината на Moderna трябва да се съхранява при -20 ° С, а ваксината на Pfizer при -70 ° С.

Ваксината AstraZeneca обаче може да се съхранява и при нормални температури в хладилника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента- в САЩ са поставен 170 млн дози ваксини среу Ковид- В Китай - 155 млн дози- в Индия - 101 млн дози- В Англия - 18 млн дози- в Русия - 16 млн дози
38
11
 
7
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Няма по-добър обществен имунитет, от естествено създадения чрез разпространяването на вируса сред населението което дори няма да го усети. Или ще го усети с незначителни симптоми. И опазването на тези които са уязцими е по-лесно, евтино и кратко, ако обществото функционира нормално.Но това не удовелетворява големия фарма бизнес. Те не искат вируса да бъде маргилизиран, а да продават ваксини. Хич не им пука за броя на населението, като сами твърдят че пренаселението предизвиква глобален проблем
37
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората в Китай имат високи критерии и за ефективността и за безопасността на ваксините.Един от холандското РЗИ беше заявил преди месец, че китайските ваксини са по-добри от западните.Не виждам зощо да не му вярвам, след като ес, ек, ема и урсулата два пъти лъгаха за астра зенека.
36
1
 
2
 
! Отговори
България ФЕН преди 3 години
Аз не знам какво да правя, трябва определени хора да ме насочат да имам хубаво и нормално бъдеще ! Защо трябва да има Корона вирус и Пандемия , най добрд да има рай навсякъде , така не е ли най - добре ?
35
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ,ама китайската ваксина няма тия странични ефекти като западните ваксини. Така ,че определено май е най-за предпочитане, та дори и наистина защитата да е 50%.Нали скоро излезе съобщение ,че защитата на Пфайзер се ,,пропукава" и те сега работят по нова ваксина. Освен това много интересно как на запад ,защитата е ниска,а в Турция и Индонезия стига до 91%
34
0
 
8
 
! Отговори
Бродник преди 3 години
До СветозарТака става като се използва Гугъл Транслейтър :).На английски се използва "shoot" като жаргон, в смисъл "да си удариш инжекция". Думата по принцип се използва предимно за изстрел (въпреки, че има и няколко други подобни смислово значения). От там идва объркването на компютърния преводач. А авторът на статията не е прочел какво публикува.
33
10
 
10
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Aко някой реши да си го причини, по една причина или друга, китайския вакс е най-малко опасна от гледна точка на това да те убие, било то в дългосрочен планм или в първите месеци след инокулация. В Сърбия огромен процент се ваксинираха с нея, засега данните сочат, че е една идея по-безопасна от руската от гледна точка на негативни ефекти. Руската също е в пъти по-безопасна от Файзер, Модерна и Йенсен.
32
0
 
11
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
" Колумбия и Еквадор също са поръчали милиони изстрели. "====================================================Какви изстрели са поръчали, за какво говорите ?
31
8
 
8
 
! Отговори
Леша преди 3 години
Нямам търпение да започна да виждам по улицата ковидарите които ще си личат по "страничните ефекти" от химическите отравяния заради "ваксините"Днес разбрахме за "Ковид Пръсти" на краката с лилав цвят и зелени пръсти на ръцете, дано от другите спринцовки да ви поникнат копита или да ви окапе носа.
30
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайския татко Дзин не мисли за народа си. Единственият начин да отърве Китай от китайския коронавирус беше да падне вкраката на руския татко и да му целува обувките с високи токчета докато той се съгласи да даде на Китай 3 милиарда ваксини Спутник V за ваксинация на всичките деца на татко Дзин.
29
13
 
9
 
! Отговори
ковида няма шанс вРФ преди 3 години
Във велика Русия не може да има епидемия от Ковид, там има ваксинирани вече цели 7 милиона крепостници с най-добрата ваксина във Вселената Спутник V. Там един ваксиниран е в състояние да излекува или предпази поне 20 неваксинирани, защото въздуха който издишва ваксинирания крепостник съдържа толкова огромно количество антитела че в радиус 1 километър около него умира всякакъв вирус Ковид.
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 11Ама ти пишеш с век закъснение!
27
3
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
не случайно ти написах че според теб всеки 70 руснак е умрял през 2020. Хайде успокой злобата Стига съм ти правил кефа да пишеш простотии за някой друга стотинка. Хептен я окъсахте с тоя вирус.
26
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чао пичеве!ПиснА ми от вас.Легам си.Айде да си приказвате самички!Лека и безаварийна :))))))))))))))))
25
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 28Да учиш русофил или антиваксър на статистика и математика е умряла кауза. Не си хаби нервите. Те знаят алтернативната математика.
24
6
 
3
 
! Отговори
до 11 и там някакъв преди 3 години
пичове намерете си статия за Русия и там си правете антируските чик ии. То ясно че това ви е животеца жалък ама това е друга бира.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Do 7 В Бразилия не са правени опити с руската ваксина Спутник 5, а в Индия, ОАЕ, Беларусия и Венецуела. Бразилия закупи 10 млн дози от Спутник 5 и ще произведе още 8 млн дози от нея; Бразилия е одобрила и китайската виксина Синовак. Внесла е и 20 млн дози индийска ваксина Covaxin
22
6
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 3 години
ясен си, поредния болен мозък на който все руснацитв да му виновни.
21
4
 
4
 
! Отговори
jhghgh преди 3 години
Ако някой очаква, че китай или русия ще ви кажат истината за ефикастността или страничните ефекти от тяхните ваксини, много се лъжете. Нали в Бразилия излезе проучване за Китайската ваксина която използват и ефикастнстта беше 52%. И после ходете да плюете АЗ.
20
7
 
4
 
! Отговори
ТролЕйбус преди 3 години
До 18Къде е тази трагедия?Скоро ще умират милиони руснаци във война. Това не е ли трагедия?Не се грижете за българите, русофилчета (бивши българи)