Защо ваксините не са единственото ни спасение от COVID-19?

Учените разглеждат "моделът на швейцарското сирене"
13 апр 2021 20:51, Нели Христова
86
Защо ваксините не са единственото ни спасение от COVID-19?
Снимка: БГНЕС

Много от нас се надяват, че ваксините срещу коронавируса ще бъдат пътя към нашата свобода и ще ни позволят да възстановим стария си начин на живот. Но учените казват, че понастоящем само имунизацията няма да бъде достатъчна и все още са необходими други мерки.

Ето защо:

Моделът "Швейцарско сирене"

Проблемът е, че нито една мярка за предотвратяване на разпространението на коронавирус не е 100% ефективна и това включва дори и ваксините.

Ако наредим няколко парчета швейцарско сирене, с характерните му дупки, едно след друго в девет парчета, а всяко парче представлява една от мерките за борба с COVID-19, ще видим как вирусът успява да прескочи някои от тях.

Нито едно парче от швейцарското сирене не е префкетно. Всяко от тях има дупки - представляващи недостатъците на мярката - които позволяват на вируса да намери път напред. И все пак, ако има няколко слоя, шансът вирусът да бъде спрян от един от тях се увеличава.

Ваксините се разглеждат като най-мощното оръжие в арсенала ни срещу COVID-19. Някои са повече от 90% ефективни и предотвратяват тежкото заболяване, както и смъртта на хора от вируса. Но никоя ваксина не е на 100% ефективна и има шанс да хванем вируса или да го предадем дори след като сме получили своите дози.

Широко разпространеното тестване може да открие хората, носещи вируса, които не знаят, че са заразени с него. Но бързите тестове са несъвършени и могат да пропуснат някои случаи.

Системите за проследяване на контакти проследяват хора, които са били в близък контакт с положителен случай, за да ги посъветват да се изолират. Но такива схеми трябва да бъдат бързи и да достигат между 80% -100% от контактите, за да работят ефективно. Повечето страни съветват хората, които подозират или знаят, че имат COVID, да си стоят у дома и да избягват срещи с други хора. Някои също изискват пътниците да се поставят под карантина.

Но има хора, които не следват този съвет или не могат да го направят.

Маските могат да блокират капчиците на вируса от кашлица, кихане и говорене. Но дори и най-висококачествените маски все още пропускат частици от него. Те трябва да се носят правилно и да се използват от достатъчно хора, за да имат ефект.

Дистанцията от 2 метра между хората намалява вероятността от предаване на вируса. Но все пак можем да го хванем дори и от по-далеч. Свежият въздух намалява риска от инфекция, а ултравиолетовото лъчение от слънчевата светлина може да унищожи оставените на повърхността вируси. Но рискът навън не се свежда до нула.

Шансът за заразяване с вируса се увеличава в райони, които са слабо проветриви. Колкото по-голям е въздушният поток, толкова по-малък е рискът, но опасността все още съществува.

Добрата хигиена може да помогне за спиране на разпространението на вируса, но рискът от частици във въздуха остава.

Какво означава това за нас?

Нито една мярка не е префектна. Само ако използваме няколко от тях в комбинация, можем да защитим напълно семейството, приятелите си и хората около нас. 

Австралийският вирусолог Ян Макей е първият, който използва моделът на швейцарското сирене по отношение на пандемията. Той казва, че в действителност дупките на сиренето постоянно ще се отварят, затварят и изместват местоположението в зависимост от нашето поведение.

Ето защо той и други учени казват, че дори на места с широко разпространение на ваксини, все пак трябва да се използват множество мерки, за да спрем дупките на швейцарското сирене да се увеличават и да пропускат вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото ни спасение от Ковидо е да отстреляме тоя който го измисля, главнио Антихрист на планетата, Бил Гейц!
49
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами проблемът, е че се опитват да ни пробутат швейцарско сирене дето е с дупки, а не напрамер новозаландско, австралийско, тайванско или исландско... все сирена дето нямат "дупки" и вируса не минава... как може при тези страни да няма пробиви като в Тайван например скороще ще направят 300 дена без нито един заразен и без лок дауни, а пък в Европа и ФАЩ се опитват да ни зарибяват да си цакаме за ваксини...
48
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"дори на места с широко разпространение на ваксини, все пак трябва да се използват множество мерки"Измамата е завинаги, "ваксините" ще са непрекъснати, ползата е никаква. Проблемът не е във вируса, а в мрежата от лъжи около него.
47
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете 3G 4G 5G 6G спрете спътниците и ще видите как вируса сам ще си отиде.Електромагнитното поле е източник на разпространение на вируса и това е доказано.Но кой ли ти слуша учените.Не разбрахте ли че с този вирус не може да се живее за разлика от другите вируси.Цял живот ли трябва да се пазиш носейки маска и да живееш в страх? Това живот ли е? Нека да ми отговори г-н учения Ян Макей.
46
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са глупости. При 70% ваксинирани вируса умира защото не може да се възпроизвежда ефективно. Ако някой вирус премине през "дупките" просто ще си умре след 15 дена.
45
2
 
30
 
! Отговори
Димитър преди 3 години
Тия елементарни сравнения и пробутване на новото нормално да ходят на баба си да ги разправят.
44
9
 
17
 
! Отговори
Леша преди 3 години
До 47Мога да прекалявам с каквото си искам. Аз решавам.Решавам също, да не се инжектирам, да не ми пука за ковидарски измами и да не спазвам никакви мерки. Ще се наслаждавам на еспериментите върху англо-саксонските реднеци. Скоро ще ги следят с приложения в телефоните им, ще има умни маски които ще им казват кога да дишат и всякакви извращения. Ако не изпълняват, няма да има нова доза от "ваксината"Наркоманска му работа
43
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЛешаПо-добре не прекалявай с алкохола и дрогата.
42
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно ваксините не са спасение и си остава затварянето докато няма лекарство на 100 %. Децата само задочно СПТУ защото английската корона ги мори а и ваксините под 40 г. правят инфаркти и инсулти както родилките умряха.
41
20
 
8
 
! Отговори
Сахар преди 3 години
Дрън, дрън, та пляс. В Израел вече забравиха за тоя вирус, а в Щатите боцкат по 3 милиона души на ден и скоро ще приключват...
40
3
 
35
 
! Отговори
въпрос за 500 хил. преди 3 години
Защо израелци не пътуват свободно, нали са ваксинирани?
39
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвят ви за параграф 22. Уфси.
38
4
 
7
 
! Отговори
От 37 преди 3 години
А тея с минусите... мога да ви направя веднага профил: хора дето казват, че вече всичко е отрова и въздуха е отровен и нищо не зависи от нас. Затова когато трябва да избират между купена ябълка от супермаркета(ГМО) и чипс(отрова) те избират чипса, щото така и така всичко е отрова. Въздуха навън е отровен, затова по-добре вкъщи даже може да има по-малко отрови :) Не ми благодарете за безплатната визитка, която ви направих.
37
10
 
18
 
! Отговори
Решението... преди 3 години
Решението е много по-глобално, обаче е безвъзвратно загубено! Спорт и дисциплина за всички деца, а това идва от родителите. 80% от родителите какви са? С наднормено тегло и никаква спортна култура. Децата не могат сами да решават в каква среда ще живеят. От там - спящо болна нация... дали ще е корона или нещо друго след време е въпрос на време! Активен човек спортуващ на чист въздух и хранещ се правилно е недосегаем от корона вируса!
36
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам дали са единственото спасение, но както се вижда има голям шанс да ви осигурят среща със Спасителя.
35
12
 
22
 
! Отговори
ИЗДАВАМ ТАЙНАТА преди 3 години
Това отдавна не е "пандемия". Ковид е ендемичен и ще си живеем с него. И с никакви ваксини няма да го преборим, понеже не е такъв тип вирус. И не е толкова страшно, понеже е нормален сезонен грип, опасен основно за възрастни и болни хора.
34
11
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Реално това са част от нещата за спиране на епидемията. Другата част е организационна и зависи от държавата - да не се допуска събирането на много хора на едно място, особено в обществения транспорт и училищата, да не се допусне внос на заразата от чужбина и т.н.
33
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Извода - оставете ни намира и вируса все ще си иде, иначе няма да е скоро
32
7
 
6
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
За да се избегне ефекта на швейцарското сирене, всички да бъдат ваксинирани принудително с всички налични ваксини! Само така ще обхванем всички циркулиращи щамове! Разпоредба на института Роберт Кох-Германия! Муааахахаха!
31
6
 
16
 
! Отговори
Asa преди 3 години
Според квантовата физика във вселената няма материя а само енергия. С две думи няма и вирус . Всичко е илюзия за мозъка. Лека нощ.