Технологията на векторните ваксини ли е в основата на тромбозите?

В САЩ проучват дали има връзка
14 апр 2021 15:40, Нели Христова
63
Технологията на векторните ваксини ли е в основата на тромбозите?
Снимка: БГНЕС

Учените в американските здравни власти се насочват към въпроса дали специфичната технология, използвана при две от ваксините срещу Ковид-19, не допринася за риска от образуване на тромби, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Миналата седмица в Европа здравните регулатори казаха, че има възможна връзка между ваксината на "АстраЗенека" и 169-те регистрирани случая на рядък вид мозъчна тромбоза, съпътствана от намален брой червени кръвни клетки при 34 милиона ваксини, приложени в Европейското икономическо пространство, предава БТА.

Американската агенция по храните и лекарствата във вторник препоръча временно прекратяване на използването на ваксината срещу Ковид-19 на "Джонсън енд Джонсън" след шестте случая на същия вид мозъчни тромбози при жени на възраст под 50 г. сред близо 7 милиона души, имунизирани с ваксината в САЩ.

И двете ваксини са базирани на нова технология, която използва аденовируси, причиняващи настинката, които са модифицирани, за да станат възможно най-безопасни. Вирусите се използват като вектор, който да пренесе инструкции до човешките клетки да произвеждат протеините от обвивката на коронавируса и да подготвят имунната система да произвежда антитела срещу коронавируса.

Учените се опитват да открият механизма, който би обяснил образуването на кръвните съсиреци. Като водеща се очертава хипотезата, че ваксините предизвикват рядък имунен отговор, който би могъл да е свързан с вирусните вектори, каза представител на американската агенция на брифинг.

Специалистите в агенцията ще анализират данни от клиничните тестове на няколко ваксини, използващи вирусни вектори, сред които е и ваксината на "Джонсън енд Джонсън" за ебола.

Нито една от предишните ваксини, използвали вирусни вектори, не са прилагани в мащаби, близки до употребата на препаратите срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън", което може да обясни защо потенциална връзка с тромбозите се проявява само при толкова масова имунизация.

Технологията е използвана и за ваксините срещу новия коронавирус, разработени в Русия и в Китай.

Учените в Европа изследват повече хипотези, включително и чрез по-широк анализ на начина, по който новият коронавирус засяга коагулацията на кръвта.

Екип в Нидерландия планира лабораторни изследвания за подлагане на различни клетки и тъкани на въздействието на ваксините и да наблюдават реакциите им. Те ще изследват и дали рискът спада при намаляване на дозата на ваксините.

Някои учени са шокирани от сходствата между ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън". Според Дани Олтман, преподавател по имунология в Импириъл колидж Лондон сходните инциденти с тромбози, свързвани с двете ваксини, "очевидно сочи към определящ механизъм". Няма съобщения за подобни проблеми с ваксините, създадени от "Бионтех" и "Пфайзер", както и от "Модерна", които използват друга технология. Междувременно от "Пфайзер" съобщиха в Туитър, че няма доказателства за опасност от артериални или венозни тромбоемболии при използването на тяхната ваксина срещу Ковид-19.

"Би било интересно да знаем повече за Спутник V, която е подобна аденовирусна ваксина", каза Олтман. Руската ваксина, разработена от института "Гамалея", използва два различни вируса на настинката. Единият от тях е Ad26, който се съдържа и във ваксината на "Джонсън енд Джонсън". Според експерти проблемът може да засегне и аденовирусната векторна ваксина на китайската "КанСино Байълоджикал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проблемът е в наночиповете! Някой хора са алергични към тях и организма им не ги понася добре. Също се случва някой чип който си плува в кръвносната система да заседне в стеснена артерия в областта на мозъка и да направи проблем.Всяка нова технология си има бъгове. В следващите версии ще ги коригират.
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само преди два месеца ни убеждаваха колко добре изпитани са ваксините и сега се налага да ги спират.
26
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очаквайте скоро най-най-новата технология от следващото поколение - тензорните ваксини.
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ивермектин да има.. пия го всеки месец по протокола на FLCCC Таковал съм ви и ваксините и Короната... Успя да ме докопа обаче, заразих се много нелепо от комшии на другия ден два часа ме боля глава малко ми вдигна Темп до 37, 6 и след три часа бях прав и корав. Шибнах още една доза Ивермектин и това беше. Много хора така се спасяват.
24
5
 
23
 
! Отговори
не само векторните преди 3 години
Нека не се заблуждваме, че проблемите са само с АстраЗенека и Йенсен.Тромбози, инфаркти и инсулти - това се вредите от иРНК ваксините на Модерна и Пфайзер. Справка - в официалните регистри на съответните агенции в UK и USA.Защо не се говори за това по медиите, ще оставя на конспираторите да разнищят.Поздрави
23
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НККНе се напъвай, не ти се удава ...РНК ваксините са друга технология: за отличници а не за тройкари преписвачи като комунистите
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Василев И най-тежките случаи в психиатриите са нищо в сравнение с тебе !!!
21
6
 
11
 
! Отговори
НКК преди 3 години
Бавно но сигурно истината на кампанията излиза наяве - срещу Русия и Китай. Това е истинската война в света сега - ВАКСИНИТЕ. За тази цел САЩ пожертва еднодозовата си векторна ваксина - 6 случая на 6 000 000 ваксинирани. Чрез ваксините се налага политически натиск, това го казаха евролидери, а след това идва и икономическия, това САЩ не може да си го помисли и позволи изобщо а марионетката ЕС му приглася. Казаното по горе не важи за САЩ поне за сега защото ще лъсне истината и за иРНК ваксините.
20
10
 
6
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Вакксината и коронавируса измести кражбата от еврофондовете и обществените поръчки и мутренско мафиотския модел на ГЕРБ!!!Агент Кирстен Дънтън!ЦРУ!!!
19
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пишете, пишете, дрънкате от сутрин до вечер за тия ваксини, и никой не пише за Астра З и за Джонсън, че са с ГМО носители едната с ГМО клетки от бъбреци а другата от очни клетки на абортирано дете.... Това защо не го пишете. Има закон който регламентира ГМО! Как се прескача тоя закон, какво прави в организма ГМО... Най-вероятно това е проблема на тия ГМО ваксини, а другия жесток проблем туморите след време. Ще се чудят хората от къде им е дошло... Кой го интересува, те са плява... Срамота!
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фармацевтични войни и политика. От години се използват само вектрни, сега изведнъж имали проблем. Но както казват по долу, се крие какви "дефекти" дават РНК..
17
0
 
2
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Казах ви да работите кяачествено и ефективно селяни прости, и когато работите качествено и ефективно винаги трябва да искате вашият труд да бъде заплатен и да ви уважават хората!!!Защото ви набараха по бели *** и видяха, че сте снедодялани селяни, които могат да бъдат прецаканип с вируси,ваксини и ваксинационни паспорти!Хората изпипаха коронавируса и Вие няма с какво да противостоите, защото не работите качествено и ефективно, следователно не може да мислете и да се борите ефективно!Вайц!ЦРУ
16
2
 
3
 
! Отговори
ковид тромбоза преди 3 години
От вируса е, не е от спецификите на ваксините. От самите ваксини последиците ще наблюдаваме след 3-5 години, за съжаление.
15
1
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 3 години
кучето е заровено във вързките които имат фарм. компаниите, иначе на война като на война, за мноооооооооого милиарди става дума, още почеве ако наложат паспорти и карат народа да се дупчи на 6 месеца - безкрайни средства. Та за прехвалена тук Пфайзер даже шефа и не иска да се ваксинира с нея, що ли
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За да се разбере,купете няколко хиляди Спутника,инжектирайте няколко ваксара и ще се разбере дали векторната технология е проблема. Руснаците явно не дават истински данни.
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я стига с тия *** нови ваксини, ами направете една по стария изпита начин с полужив вирус и да престанем с тая трагедия
12
1
 
18
 
! Отговори
nekoj преди 3 години
Интересно защо никой не говори за страничните ефекти на Пфайзер???А те са доста повече отколкото на останалите с които ни занимават всеки ден!
11
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От толкова математици ваксините станаха векторни утре ще ни ги дават в матрична форма
10
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз съм отрекал и векторните ваксини и още повече RNK ваксините, доле горе за векторните има някакви данни, ама RNK си е чиста проба игра с живота в дългосрочен план която може и да не завърши съвсем добре, та и каквито и паспорти да вьведат ми е все тая ако трябва няма и да стъпя повече в чужбина, бил съм достатъчно
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3"Ментета ментета за милиарди )"Като има балъци ще има и тарикати ...