Технологията на векторните ваксини ли е в основата на тромбозите?

В САЩ проучват дали има връзка
14 апр 2021 15:40, Нели Христова
63
Технологията на векторните ваксини ли е в основата на тромбозите?
Снимка: БГНЕС

Учените в американските здравни власти се насочват към въпроса дали специфичната технология, използвана при две от ваксините срещу Ковид-19, не допринася за риска от образуване на тромби, съобщи Ройтерс.

Още по темата

Миналата седмица в Европа здравните регулатори казаха, че има възможна връзка между ваксината на "АстраЗенека" и 169-те регистрирани случая на рядък вид мозъчна тромбоза, съпътствана от намален брой червени кръвни клетки при 34 милиона ваксини, приложени в Европейското икономическо пространство, предава БТА.

Американската агенция по храните и лекарствата във вторник препоръча временно прекратяване на използването на ваксината срещу Ковид-19 на "Джонсън енд Джонсън" след шестте случая на същия вид мозъчни тромбози при жени на възраст под 50 г. сред близо 7 милиона души, имунизирани с ваксината в САЩ.

И двете ваксини са базирани на нова технология, която използва аденовируси, причиняващи настинката, които са модифицирани, за да станат възможно най-безопасни. Вирусите се използват като вектор, който да пренесе инструкции до човешките клетки да произвеждат протеините от обвивката на коронавируса и да подготвят имунната система да произвежда антитела срещу коронавируса.

Учените се опитват да открият механизма, който би обяснил образуването на кръвните съсиреци. Като водеща се очертава хипотезата, че ваксините предизвикват рядък имунен отговор, който би могъл да е свързан с вирусните вектори, каза представител на американската агенция на брифинг.

Специалистите в агенцията ще анализират данни от клиничните тестове на няколко ваксини, използващи вирусни вектори, сред които е и ваксината на "Джонсън енд Джонсън" за ебола.

Нито една от предишните ваксини, използвали вирусни вектори, не са прилагани в мащаби, близки до употребата на препаратите срещу Ковид-19 на "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън", което може да обясни защо потенциална връзка с тромбозите се проявява само при толкова масова имунизация.

Технологията е използвана и за ваксините срещу новия коронавирус, разработени в Русия и в Китай.

Учените в Европа изследват повече хипотези, включително и чрез по-широк анализ на начина, по който новият коронавирус засяга коагулацията на кръвта.

Екип в Нидерландия планира лабораторни изследвания за подлагане на различни клетки и тъкани на въздействието на ваксините и да наблюдават реакциите им. Те ще изследват и дали рискът спада при намаляване на дозата на ваксините.

Някои учени са шокирани от сходствата между ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън енд Джонсън". Според Дани Олтман, преподавател по имунология в Импириъл колидж Лондон сходните инциденти с тромбози, свързвани с двете ваксини, "очевидно сочи към определящ механизъм". Няма съобщения за подобни проблеми с ваксините, създадени от "Бионтех" и "Пфайзер", както и от "Модерна", които използват друга технология. Междувременно от "Пфайзер" съобщиха в Туитър, че няма доказателства за опасност от артериални или венозни тромбоемболии при използването на тяхната ваксина срещу Ковид-19.

"Би било интересно да знаем повече за Спутник V, която е подобна аденовирусна ваксина", каза Олтман. Руската ваксина, разработена от института "Гамалея", използва два различни вируса на настинката. Единият от тях е Ad26, който се съдържа и във ваксината на "Джонсън енд Джонсън". Според експерти проблемът може да засегне и аденовирусната векторна ваксина на китайската "КанСино Байълоджикал".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 49Гамалея може да обяви каквото си иска, тъй като не дава документацията си на никой за проверка.Очаквам всеки русофил да се ваксинира със Спутник, но като ги познавам, ще БЯГАТ с 300 и ще се оправдават защо няма да го направят.Руската пропаганда добива комични измерения.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гамалея днес официално обяви, че няма нито един случай на тромбоза при нейната ваксина. Иначе останалите над 50 държави, изпокзващи я, щяха да обявят, нали?Оказва се, че не всички ваксини са еднакви.https://sputnikvaccine/newsroom/pressreleases/the-gamaleya-center-statement/
46
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОстави го да вярва в науката и медицината човека :D ше се събуди той кат се бодне
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 40"Къде са го изолирали бе празнословец?"А ти къде провери? В железарията ли?
44
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искам да питам вярващите в медицината и науката знаят ли как работи една ваксина и какви вещества има в нея? Не говоря за измисленото нещо за ковид с етикет "ваксина" говоря за стандартните които ги има от години. Освен патогена другите спомагателни вещества знаете ли какви са и какво причиняват на тялото. Тялото се справя с шока след поставянето то е ясно складира всички неща от ваксината някъде в тялото и те си тиктакат..
43
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Как само ме размечта. Спомени, спомени...за смокинов еликсир. BTW, от ананас не съм срещала, как ферментира това нещо?
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете "Ад" на Дан Браун - описано е много добре сегашната ситуация с Векторните ваксини, с целия план относно пандемията и какво целят "недосегаемите" да сторят с нас. Част от идеологията им е да не правят нищо докато не го опевестят по един или друг начин. С "Ад" много добре са си вързали гащите пред техния господар, да не нарушават принципите си.
41
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дори анимации не показват вече. Преди 1 година не ги беше срам да нарисуват вирОЗа, но разбраха, че хората не са чак толкова затъпели.
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз кви Ваксини правя....Сливовъ, Кайсиевъ, мъ най си обичам Смокиноватъ Ваксинъ!!!!Е, имаше и една експериментална преди 4-5 години..., с презрели Ананаси и Круши. Многу сполучлива излези пустата му РНК Ваксинъ.Останаха ми две "дози" от нея от по 0,7 литра запечатъни с восък!
39
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 39Къде са го изолирали ве празнословец? Наистина, всички плоскоглави сте лъжливи фрикери
38
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 36А ти провери ли дали го "откриха"?Вируса е изолиран по всеки възможен начин, включитело можеш да си намериш генома на всяка вариация: наличен е свободно. Това се прави вече от над година, но за анти-ваксърите, които ГРАМ ПОНЯТИЕ СИ НЯМАТ тези неща "не са открити".Трагедия сте, но поне докато не пречите е все тая.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 34Защо да не искат?И най-добрата ваксина в момента има 90 и няколко процента успеваемост, не 100. Също така в Израел не са ваксинирани 100% от населението, тъй че те си подсигуряват народа.Това не прави ваксините неефектвини.С коменатара си демонстрираш ТОЧНО за какво говоря: хора, които не разбират как работят ваксините и ваксинациите дават "акъл" по форумите. Пазете си го за вас и вашите близки ... ако са толкова глупави да ви слушат.
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 31Откриха ли вируса?Хубаво ли е да си ретард който се боде с неизвестни препарати заради несъществуващ вирус?
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото, което много ме подразни са ваксинационните паспорти за пътуване, които искат да вкарат. Тогава ни отрязват правото на придвижване и щеш не щеш, трябва да се ваксинираш. А в момента, изобщо не ме интересува кой се ваксинира. Решават - отиват. Друг е въпроса, че след 6 месеца пак и така до безкрайност. Изобщо не мислят, как ще им го понесе организма, да кажем след третата реваксинация.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 31 Ваксърите са супер грамотни да знаеш, и тъй като са такива и ваксините вършат страхотна работа затова Израел иска за да влязат на тяхна територия хората освен да са ваксинирани да имат и отрицателен PCR тест и за капак ще им правят и други изследвания направо на летището.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичко произтича от естеството на вируса и биолочния фактор при всеки индивид.Да ползите от ваксиниранета са неоспорими, но доверието е сринато. Аз няма да се ваксинирам. Всеки има глава на раменете си с нека сам да реши.
32
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 30Скандинавието (а и всички други страни) я спират, щото очакват да могат сравнително безпроблемно да си продължат васкинацията и без АЗ, а не защото АЗ е "опасна". Верояно тежките странични ефекти от нея са от порядъка допустим за всяка ваксина, която се използва в момента.
31
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БауАнти-ваксърите по начало са неграмотни, а най-безполезни са тия дето са "прочели" и си мислят, че са експерти.В това число не включвам тия, дето лъжат къде за спорта, къде щото това им е работата, къде щото лъжат себе си .....
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда, явно цялото скандинавие са антиваксъри, защото спират тотално бъркоча на Астра Зенека. Драги ваксъри, опитайте се да погледнете по-далеч от носа си, моля ви !
29
7
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Всяко лекарство има много редки странични ефекти. Всяко. Антиваксърите намериха за какво да се заядат :D Даже един да беше пак щяха да го сочат с треперещ пръст :D