Олимпийските игри са след 100 дни, но ваксинираните в Япония са едва 1%

Катастрофа ли ще бъде спортното събитие?
15 апр 2021 19:40, Нели Христова
16
Олимпийските игри са след 100 дни, но ваксинираните в Япония са едва 1%
Снимка: БГНЕС

Когато през последните седмици доброволците от Олимпийските игри в Токио през 2020 г. попитаха длъжностните лица как ще бъдат защитени от COVID-19, предвид чуждестранните спортисти, които ще пристигнат в Япония за събитието, и ниския процент на ваксинация в страната, отговорът беше прост: Ще им бъде дадена малка бутилка дезинфектант за ръце и по две маски.

"Те не говорят за ваксини, дори не говорят за тестване", казва доброволката Барбара Холтус от Германия, която е директор на Германския институт за японски изследвания в университета София в Токио.

Остават 100 дни до Игрите, които вече са отложени с една година поради пандемията от коронавируса. Въпросите как Токио може да проведе мащабно спортно събитие и да опази доброволците, спортистите, служителите и японската общественост от COVID-19 обаче остават.

Тази загриженост е подсилена от битката на Япония с очертаващата се четвърта вълна. В събота страната премина 500 000 случая на коронавирус, а някои префектури отново затягат ограниченията си с нарастването на ежедневните инфекции. Хидеаки Ока, професор в Медицинския университет в Сайтама, заяви, че Япония може да не успее да задържи последната вълна преди началото на игрите на 23 юли.

Докато министър-председателят Йошихиде Суга потвърди в понеделник обещанието си да осигури 100 милиона дози ваксини до края на юни, до момента Япония е ваксинирала само около 1,1 милиона от своите 126 милиона души - по-малко от 1% от населението. Само 0,4% са получили две дози.

Холтус казва, че да бъде доброволка на игрите е трябвало да бъде възможност "веднъж в живота". "Но сега това е наистина наистина опасно преживяване", добавя тя.

В изявление пред CNN организаторите от Токио 2020 заявиха, че се готвят да проведат безопасни и сигурни игри, без да предполагат, че ще има ваксина и дори без ваксини". "От друга страна, ние се надяваме, че ваксините ще бъдат правилно прилагани у нас и в чужбина и следователно инфекцията ще бъде намалена като цяло", се казва в изявлението.

Бавно разпространение на ваксината

С домакинството на Олимпийски игри на стойност 25 милиарда долара, може би никоя държава в Азия не е имала по-голям стимул от Япония да вземе под контрол ситуацията с COVID-19 и да ваксинира населението си.

И все пак японските регулатори бавно одобряват ваксините срещу COVID-19 в сравнение с други правителства, отнемайки повече от два месеца, за да разрешат използването на ваксината Pfizer-BioNTech. Разпространението й започна едва през февруари, а възрастните граждани започнаха да получават дозите си едва на 12 април, според Kyodo News.

Експертите заявиха, че част от забавянето се дължи на официална предпазливост, предназначена да избегне скептицизма на ваксината, който е нанесъл щети върху предишните усилия за ваксинация в Япония. Така или иначе, този подход накара страната да изостане от други азиатски държави, като Китай, който направи 171 милиона ваксинации, и Индия, която даде 108 милиона дози.

"Те казват, че възрастните граждани трябва да бъдат ваксинирани до юни, но в действителност дори медицинският персонал, който лекува COVID, все още не е ваксиниран", казва Ока от Медицинския университет в Сайтама и добавя, че не вярва, че целта за ваксинация през юни ще бъде изпълнена.

Ока заяви, че правителството трябва да даде приоритет на ваксинирането на всички спортисти, които влизат в страната за игрите, но японското правителство се е противопоставило на този подход, след като съобщенията в медиите, че олимпийците ще бъдат приоритети, предизвикаха реакция на социалните медии в Япония.

На международните зрители е забранено да присъстват на игрите, за да се намали риска от разпространение на COVID-19 по време на събитието. Но все пак в Япония ще пристигнат над 11 000 спортисти от над 200 държави.

Без планове за ваксинирането им, десетките хиляди доброволци, които участват, имат малък шанс за защита.
Холтус каза, че президентът на Токио 2020 Хашимото Сейко заявил на доброволците по време на среща, че разчита "на усмивката им", за да са успешни Олимпийските игри - особено неприятно твърдение, защото всички те ще бъдат с маски.

"Казаха ни: "Вашата усмивка ще направи Олимпиадата успешна", а аз си помислих  "шегувате ли се с мен?", споделя  Холтус пред CNN.

Друга доброволка, която присъства на 80-минутна лекция за контрол на инфекциозните болести за доброволци от Олимпийските игри, казва, че топ японски експерт по инфекциозни болести им е казал, че не трябва да разчитат на ваксинация преди събитието.

"Той каза, че ако не сме възрастни, няма да има достатъчно време за обикновените хора да се ваксинират", казва доброволката, която поиска да остане анонимна, за да не бъде изключена от ролята си в Олимпийските игри. Тя споделя, че се е чувствала ядосана и уплашена след презентацията.

Доброволката, участвала в предишни олимпийски игри, заяви, че обмисля да се откаже, освен ако всички доброволци не бъдат ваксинирани. "Ако не го направим, показваме безразсъдно пренебрежение към живота ни и оптималната безопасна среда, която Япония като приемаща държава е длъжна да осигури", на мнение е тя.

Токио 2020 не отговори на въпроси относно съдържанието на презентацията, представена на доброволците.

Въпроси относно спортистите

Дори страни с почти никакви инфекции се борят с провеждането на големи спортни събития по време на пандемията.
През януари някои играчи, пристигащи в Мелбърн за тенис турнира на Откритото първенство на Австралия, се оплакаха в социалните мрежи от строгите мерки за здравен скрининг, с които се сблъскаха. В един момент зрителите не можеха да присъстват на игрите на фона на малко огнище от COVID-19 в града.

За Япония, където във вторник имаше 2112 нови случая, това ще бъде по-голямо предизвикателство.

Международните участници ще се нуждаят от отрицателен тест за COVID-19 в рамките на 72 часа, преди да пътуват до Япония, където ще бъдат подложени на повторен тест, според ръководството на Токио 2020, публикувано от Международния олимпийски комитет (IOC) на 21 февруари

Но според документа на МОК, спортистите няма да бъдат задължени да се карантинират за 14 дни след пристигането си в Япония, освен ако не са нарушили предпазните мерки на страната или евентуално са били изложени на вируса.

По време на игрите участниците ще бъдат "тествани за COVID-19 на различни интервали", а на всички спортисти и посетители ще бъде назначен "служител за връзка относно COVID-19."

Международните гости са помолени да напускат стаите си само за "посещение на официални места за игри и ограничени допълнителни места", списък с които ще бъде публикуван във второто ръководство, което трябва да излезе този месец.

Прегръдките трябва да се избягват и не трябва да се използва обществен транспорт. По всяко време трябва да се носи маска за лице.

Организаторите от Токио 2020 не отговориха на въпроси как ще се поддържат мерки за социално дистанциране в олимпийското село.

Олимпийско събитие за супер разпространение на вируса?

Докато атлетите в олимпийското село ще получат отрицателни тестове преди пристигането си в Япония, те неизбежно ще влязат в контакт с десетки хиляди непроверени доброволци, които ще пътуват между олимпийските стадиони и домовете си.

Уебсайтът на Токио 2020 казва, че доброволците трябва да вземат обществен транспорт до олимпийските обекти. Във вторник в Токио има 510 нови потвърдени случая на COVID-19.

В изявление пред CNN Токио 2020 заяви, че е публикувало брошура, информираща доброволците за мерките за защина от COVID-19, включително носене на маски, измиване на ръцете и спазване на безопасно разстояние от другите.

В отговор на въпрос дали някакви събития от Токио 2020 ще бъдат отложени поради пандемията, в изявлението се казва, че ситуацията "се променя всеки момент".

Холтус казва, че в допълнение към дезинфектанта за ръце и две маски за лице, доброволците са получили "дневник за здравословното състояние", в който те могат да записват собственото си здравословно състояние. "Това ще бъдат концентрирани групи от хора от цял ​​свят, които се смесват заедно. Ами ако има клъстер, който се развива в един от олимпийските обекти? Ами ако идва от един от нас?" тя каза.

Ока, професорът от Медицинския университет в Сайтама, сподели загрижеността на доброволците, като заяви, че Игрите могат да позволят разпространението на опасни варианти на COVID-19 не само през Япония, но и по целия свят.

Той също така е загрижен, че вече претоварената болнична система на Япония няма да може да се справи, ако има внезапен прилив на спортисти и доброволци, заразени с вируса. "Като специалист по инфекциозни болести не мога да одобря провеждането на игрите в ситуация, в която не са направени достатъчно ваксинации и са въведени достатъчно мерки за противодействие", казва той.

В изявление пред CNN организационният орган от Токио 2020 заяви, че има "големи надежди" ситуацията с COVID-19 в Япония да се подобри преди Олимпиадата.

Доброволецът от Олимпийските игри Филбърт Оно заяви, че вярва на правителството и МОК, които ще пазят спортистите и доброволците в безопасност. "Японците обичат да стават свидетели на историята. И знаете, че тази олимпиада е много, много историческа олимпиада ... това ще бъде съвсем различна олимпиада. И това е друго нещо, което очаквам с нетърпение", обяснява той . "Просто искам да видя как го правят."

Но Холтус не вярва, че Игрите трябва да продължат с настоящото състояние на подготовката, което е "рецепта за събитие супер разпространител". "Още не можем да си представим колко лошо може да стане", казва тя. "Но щетите ще бъдат нанесени, след като Игрите се проведат. Няма връщане назад, след като всички полетят."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Японците не са никак глупави.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ги мислете японците.
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно в Япония няма много будали да се ваксинират с ГМО ваксини. Хитри са японците.
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес, в Осака, стартира отборното световно първенство по фигурно пързаляне. Провежда се в прекрасен леден дворец. Пълен е с публика. Участват Русия, Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Дезинфекцията е на нужното ниво, не като у нас.
1
3
 
18
 
! Отговори
Stoyanov преди 3 години
А вие какво очахвахте , да са 101 % ли? Балъ.ци няма.