В Куба се появи нова професия - "colero", чакащият на опашка

За опаковка пилешно кубинците се редят на опашка по 7-8 часа
66
В Куба се появи нова професия - "colero", чакащият на опашка
Снимка: БГНЕС

Да пазаруваш в Куба в момента не е много приятно. "Всичко става много трудно. За опаковка пилешко месо понякога се налага да се чака на опашка по 7-8 часа", казва Рикардо Бараган. Вярно е, че нещата малко са се подобрили напоследък, но обикновено пред магазините се тълпят по 200-300 човека", казва 59-годишният кубинец пред "Дойче веле".

"Днес се нареждаш за пилешко, утре чакаш за олио"

Пандемията от коронавируса допълнително задълбочи тежката икономическа и финансова криза на острова. Приходите от туризъм почти изцяло се сринаха, а все по-строгите американски санкции затрудняват преводите на пари от кубинци в чужбина. Правителството в Хавана реагира на това с валутна реформа в началото на тази година, съпроводена и от промени в ценовата политика и заплащането. След 25 години конвертируемото песо беше изцяло премахнато и в обращение остана само кубинското песо.

На мястото на конвертируемото песо обаче отдавна се е настанила друга твърда валута - американският долар. За да привлече така спешно необходимата твърда валута, през октомври 2019 година правителството отвори държавни валутни магазини, в които притежателите на твърда валута могат да си купуват домакински електроуреди и авточасти, а от юни - също хранителни стоки и хигиенно-санитарни продукти.

В същото време асортиментът в обикновените, невалутни магазини е изключително изтънял: там, където въобще все още може да се купи нещо, се образуват дълги опашки. На практика се чака на опашка за всичко. "Днес се нареждаш за пилешко, утре чакаш за олио и т.н. Опашките никога не свършват", казва по този повод Бараган.

Colero - да чакаш на опашка за друг

Мнозина, и най-вече възрастните хора, обаче не желаят или не могат да стоят по опашките. Още повече, че висенето на опашка увеличава риска от заразяване с COVID-19. Всичко това доведе до появата на нов вид занимание: стоене на опашка с цел преотстъпване на реда срещу заплащане или пласиране на закупената стока на черния пазар.

Марко Хименес прави точно това. В Куба на такива като него казват colero (редящ се на опашка). Той работи в държавна оптика и преди валутната реформа е изкарвал по 280 кубински песо - около 12 щатски долара. За да увеличи приходите си е продавал стъкла за очила на черно, но и те свършили и в края на 2019 от оптиката изпратили всички служители в принудителен отпуск. "Два месеца ни плащаха заплати, след това нищо", казва той. Тогава един негов приятел му подхвърлил идеята да изкарва пари от чакането на опашки.

Заради пандемията повечето магазини в Куба пускат едновременно само до четирима клиенти, от което опашките допълнително нараснаха. Съкращаването на работното време на повечето магазини и наложеният в Хавана вечерен час само влошиха положението допълнително. "След пет часа сутринта хората могат да напускат домовете си и тръгват да си пазят ред по опашките. Когато в 9 магазините отворят, изведнъж се появяват хората със запазено място и така някои опашки нарастват отпред, а не отзад. Изведнъж се оказва, че пред теб има не десетина, а примерно 70 човека", казва Хименес.

Сред чакащите има хора, които продават мястото си на опашката срещу 50 песо. Много по-печелившо обаче е сам да напазаруваш и после да препродадеш стоката. "Пилешко, кайма, майонеза, спагети - върви всичко, за което можеш да се сетиш", казва Хименес. Обикновено той продава всичко на двойна цена. По негова преценка около 80 процента от хората по опашките са именно coleros.

Само по една опаковка пилешко на човек

На много от продуктите обаче има наложени ограничения - така например на човек е позволено само по една опаковка пилешко месо. Затова Хименес води със себе си по още двама или трима души на опашката, иначе не си заслужава, признава той. Понякога си набира случайни кандидати направо пред магазина - предлага им по 75 песос, за да застанат на опашката.

На влизане в магазина се представя лична карта, която бива сканирана. По този начин се предотвратяват възможни злоупотреби, т.е. нареждането на опашката по няколко пъти. Глобите са високи. За да не бие на очи, Хименес върши това 2-3 пъти седмично. Междувременно вече си има и твърди купувачи. Така изкарва между 750 и 1000 песос на седмица - около 40 долара. Освен това от два месеца има и друга работа - обикаля от врата на врата, за да идентифицира заразени с коронавирус, за което отново получава държавна заплата.

Хименес се надява скоро да се върне на старата си работа в оптиката. "Стоенето по опашки ми помага да оцелея", казва той, но признава, че започва да му омръзва. Когато приключи с това, със сигурност опашките изобщо няма да му липсват, уверява той.


66
Още от Политика
Д-р Симидчиев: У нас два пъти по-бавно върви ваксинацията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
1
 
! Отговори
gerberast преди 3 седмици
До Анонимен че американците нали са им врагове, а россия прЕятел - да ги нахрани рОссия сега! ама утре като нас. ще виснат на врата на заФада да ги храни!
47
1
 
1
 
! Отговори
Звигойн Фон Дьо Тен преди 3 седмици
Това вече е развит комунизам. Много добре е
46
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какъв комунизъм, мафия като българската. Прочетете книгите "Куба Ностра" и "Истинският Че Гевара". Куба има две паралелни здравни системи. Една безплатна, за местните, но с болници и поликлиники мизерия и ***, без елементарно оборудване и съвременни лекарства. И втора, с много модерни и високотехнологични болници, но само за туристите, изключително скъпи, на цени като в САЩ. И ако турист е бил лекуван, но няма застраховка, не може да си тръгне до заплащане на задължението.Непишете търкалетини
45
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Амереканците не искат кубинците да са добре, това е проблема.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Да идват в ЕС за да им олекне.
43
2
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 седмици
Почти като при нас по бай Тошово време. Сега е момента родните комуниcти и руcофили да емигрират в Куба !
42
1
 
7
 
! Отговори
Препатил преди 3 седмици
След комунизъм, обикновено е така
41
3
 
13
 
! Отговори
Паисий преди 3 седмици
При комунизма си поръчваш по телефона, и ти го доставят по телевизията. Където е минал братският съветски ботуш, трева не никне.
40
1
 
5
 
! Отговори
Последния софиянец преди 3 седмици
Почна се! Връщаме се в 90-те и мутренските времена!
39
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Чакам опорноточковците да ни убедят колко е добре да се живее в Куба и как там са по-развити от България. Айде другари, вие сте.
38
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Комунизъм

Нямат петрол и са бедни като България. Ако теглят заем от САЩ, САЩ им вдигнат цените както в България а и ще задлъжнеят. Трябва сами да си правят селско стопанство за прехрана. Хотелите ще ги заразят с корона.
37
3
 
12
 
! Отговори
Комунизъм преди 3 седмици
Е редят се на опашки, но си имат комунизъм. И преди да ми се нахвърлите ще кажа, че съм бил там 1984 г. и още от тогава всичко им беше с купони. горките хора са готини, но Фидел и брат му Раул Кастро държат на комунизма. Ето до какво ги доведе. И ако в ония години тук нямаше хора, които да ровят в кофите, то там имаше такива. А можеха да бъдат рай.
36
1
 
11
 
! Отговори
шопендар преди 3 седмици
нищо ново,през 90 те итука имаше такава професия
35
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 1000

"Май ти не си стъпвал в Куба, за да не знаеш каква мизерия е. Не е зле и да поговориш с кубинци."

Бил съм в Куба на почивка.

ЯКО мизерия е.

:)))))
34
2
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 седмици
А сидеров не беше ли ходил там на варадеро плажа потроши парите откраднати от народа
33
4
 
6
 
! Отговори
Янков преди 3 седмици
Презрял комунизъм. Дерзайте. Дай Боже и в България.
32
1
 
15
 
! Отговори
1000 преди 3 седмици
До Анонимен 21

Май ти не си стъпвал в Куба, за да не знаеш каква мизерия е. Не е зле и да поговориш с кубинци.
31
1
 
4
 
! Отговори
така ще е преди 3 седмици
Ще пеем песни на Добри Чинтулов.
30
3
 
3
 
! Отговори
ясновидец преди 3 седмици
Моето виждане е че наесен, когато се обере зарзавата, в България ще стане много популярна песента: "Камъните падат от небето".
29
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Евразиатщината не е само географска локация, тя е доста по- широкообхватно понятие на низшите духом, на мутрите " вътре", на шофьори на " самальоти", на долни чалгари, на доносници и ченгета. Това се готви на Майка България, но Бог с нас, ние ще победиме защото войната започна братя Българи!