Великобритания се сбогува с принц Филип с минута мълчание

Погребението е ограничено за присъстващи заради пандемията
Обновена: 17 апр 2021 20:41 | 17 апр 2021 18:00, Веселина Йорданова
84

Снимка: БГНЕС

Кралица Елизабет II се сбогува с покойния си съпруг принц Филип на погребение, ограничено от правилата за коронавирус, но отразяващо дългия му живот на военна и обществена служба, предаде "Франс прес".

Церемонията със само 30 опечалени зад величествените стени на замъка "Уиндзор", западно от Лондон, е гледана от очакваната телевизионна аудитория от милиони, като обществеността е призована да се държи настрана заради пандемията. Но все пак се очакваше тълпата да се появи в Уиндзор, което накара бариери да бъдат издигнати до портите на замъка, патрулирани от униформената полиция.

Още по темата
Херцогът на Единбург - описван като "дядото на нацията" - почина на 9 април на 99 години, само седмици след едномесечен престой в болница за лечение на сърдечно заболяване и инфекция.

Смъртта му, след 73-годишен брак, е оставила "огромна празнота" в живота на кралицата, заяви миналия уикенд вторият син на двойката принц Андрю.

Минута мълчание беше спазена в цялата страна в 15:00 часа преди началото на погребението.

Присъстват членовете на кралското семейство, включително четирите деца на двойката: престолонаследникът принц Чарлз, 72 г., принцеса Ан, 70 г., принц Андрю, 61 г., и принц Едуард, 57 г.

На церемонията е поставен акцент върху връзката на принц Филип с кралския флот и обичта му към морето. Никой от опечалените обаче не е във военна униформа, по желание на кралицата.

В церемонията участват повече от 730 служители на въоръжените сили, но на самото погребение в църквата са допуснати само 30 души, в съответствие с ограниченията на локдауна, посочва БНР.

Вижте още във видеото на Bulgaria ON AIR!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари