Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина

Риск да получим съсирек има и при продължително пътуване с кола
21 апр 2021 20:05, Нели Христова
80
Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина
Снимка: БГНЕС

Само преди около година лекарите започнаха да забелязват, че някои от пациентите с COVID-19 пристигат в спешните кабинети с инсулти и се оплакваха, че кръвните съсиреци запушват диализните машини и друго оборудване, използвано за поддържане на живота им.

Специалистите по интензивни грижи съобщават за "драматични" кръвни съсиреци в сърцето, черния дроб и други органи. Аутопсиите на жертви на коронавирус в Ню Орлиънс показаха, че дробовете им са задръстени със съсиреци. Някои млади, на пръв поглед здрави пациенти са претърпели масивни инсулти заради COVID-19.

"Като експерт по кръвни съсиреци мога да ви кажа, че това е най-кръвосъсирващото заболяване, което някога сме виждали през живота си", казва д-р Алекс Спиропулос, професор в Института за медицински изследвания на Фейнщайн в Ню Йорк. "Правя това от четвърт век. Никога не съм виждал тези нива на кръвни съсиреци."

Спиропулос и колегите му са направили поредица от проучвания, които показват, че лечението на пациенти с COVID-19 с разредители на кръвта може драстично да намали или дори да предотврати тези съсиреци. А ваксинирането срещу COVID-19 може да ги предотврати като цяло, като предотврати инфекцията.

Те смятат, че е иронично, че страховете от много, много по-рядък тип кръвен съсирек сега могат да изплашат хората да се ваксинират.

Миналата седмица Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията и Американската администрация по храните и лекарствата препоръчаха пауза при издаването на коронавирусната ваксина на "Джонсън и Джонсън", докато експертите разследват дали тя може да причини кръвни съсиреци и ако да, какво да се направи по въпроса.

Европейската агенция по лекарствата заяви във вторник, че е открила възможна връзка, но заяви, че общите ползи от ваксината надвишават рисковете. За да се използва в ЕС, агенцията заяви, че ваксината трябва да включва предупреждение за "необичайни кръвни съсиреци с ниски кръвни тромбоцити" като "много редки странични ефекти".

Консултативният комитет по имунизационни практики на CDC се събра миналата седмица, за да обсъди въпроса, и реши да изчака повече информация, след като обсъди случаите на шест жени, които развиха много необичаен тип кръвен съсирек след получаване на ваксината "Янсен", както и други възможни случаи. Те ще се срещнат отново в петък, за да излязат с препоръки, които могат да включват допълнително предупреждение, което да помогне на пациетгиге и лекарите да търсят симптомите или ограничения относно това кой трябва да получи ваксината на "Джонсън и Джонсън".

Какъвто и да е рискът от ваксините, експертите се единодушни - той е изключително нисък.

"Имате по-голям риск да ви удари мълния, отколкото да получите един от тези редки кръвни съсиреци", казва Спиропулос пред CNN.

Множество рискови фактори

Кръвните съсиреци като цяло са изключително често срещани - засягат 900 000 американци годишно, според CDC. Те убиват около 100 000 души всяка година. Особено чести са съсиреците в мозъка. Около 795 000 души страдат от инсулти всяка година в САЩ, според Американската сърдечна асоциация. Групата изчислява, че 10-15% от тях са при хора на възраст под 45 години.

"Рисковите фактори за обикновените кръвни съсиреци включват операция, злополуки, лечение на рак и дори прекалено дълго седене, отбелязва" д-р Марк Кроутер, хематолог и експерт по тромбоза към Американското общество по хематология. "Има някои слаби рискови фактори - например пътуване с авиокомпания, ако летите от Хавай до Лос Анджелис. Продължителните пътувания с кола са рискови фактори", добавя  Кроутер, който е председател на катедрата по медицина в канадския университет "Макмастър".

А заразяването с коронавирус значително повишава този и без това често срещан риск.

"Ваксината, без съмнение, намалява драстично риска от който и да е от свързаните с COVID кръвни съсиреци", казва Кроутер.

Основният механизъм, който може да участва в кръвните съсиреци, свързани с ваксината на "Джонсън и Джонсън" и тази на "АстраЗенека"  е изключително рядък и изглежда включва слабо проучен имунен отговор.

"Шансовете да получим това, което наричаме индуцирана от ваксина имунна тромботична тромбоцитопения или VITT, са един на милион", казва Спиропулос. "Шансовете да бъдете хоспитализирани с COVID е приблизително един на всеки 100 за възрастното население. Шансовете да имате кръвен съсирек, след като сте хоспитализирани, вероятно е всеки пети или всеки шести. Този риск нараства до 1 на 3 за хората в интензивното отделение", обяснява той.

"Ползите от всяка ваксина далеч надхвърлят рисковете - точка", категоричен е Спиропулос .

"Това усложнение от ваксината е мъчително рядко. Със сигурност повече хора ще бъдат убити с пистолет в САЩ, отколкото от тези усложнения", съгласи се Кроутър.

Много обикновени кръвни съсиреци никога не се забелязват - нещо, което CDC иска да промени. Затова е създадена кампания за информираност за кръвните съсиреци, които, ако не бъдат лекувани, могат да причинят мини инсулти или белодробни увреждащи белодробни емболии.

Редките кръвни съсиреци, свързани с ваксини, са вид, който става очевиден. Те блокират вените, водещи към мозъка, и причиняват интензивно главоболие или силна коремна болка. Но те се развиват бавно, като дават шанс на хората да получат правилното лечение - ако го потърсят навреме.

Сега обаче медийните съобщения започват да карат хора, страдащи от по-обикновени кръвни съсиреци, след като са били ваксинирани, да търсят лекарска помощ. Малко вероятно е те да са причинени от ваксината, но хората, които не са обучени по медицина, трудно могат да разберат разликата, казва Кроутер

Ваксинирането, особено срещу COVID, е запомнящо се събитие и е естествено, ако хората страдат от здравословен проблем скоро след като са били ваксинирани, за да го свържат с тази ваксина. "Колебанието към ваксините е реален проблем. Няма начин обикновеният човек да разбере мащаба на рисковете", обяснява Кроутър. Резултатите могат да бъдат по-смъртоносни от кръвните съсиреци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
9
 
3
 
! Отговори
Мангър преди 2 години
Вируса е лекичък. Лекува се с чайчета.Който ще ммрее - да мрре. Остават подходящите от матрияла.Видяхте ли как Румбата намали гласоподавателите на БКП-то!От раз - с два излета и крясъци малко.
11
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина"Довчера лъгаха, че ваксините не причиняват съсиреци, днес очакват да им вярваме на новите "данни".
10
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дреме ми.Ваксинирах се, нямам проблеми, а всички неваксинирани около мен се разболяха и имат такива.А вие не ме интересувате.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малийййййй
8
2
 
12
 
! Отговори
Станишката преди 2 години
Добър Вечер, Циркаджии!
7
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Кръвните съсиреци при COVID са по-често срещани, отколкото от ваксина"Тоест тъй като няма как да не се заразиш, с поставянето на ваксина си увеличаваш още повече шансовете за съсирек.
6
4
 
9
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
А освен това са още по-малко срещани без ковид и без ваксина.
5
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги гледам всичките тия търгаши на спринцовки, предпочитам да си пробвам шанса с Ковид
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръвните съсиреци са си кръвни съсиреци, мъртвия си е мъртъв.
3
9
 
6
 
! Отговори
Бау преди 2 години
*** не вярва. :D Ваксините са отрова!
2
3
 
20
 
! Отговори
Кера преди 2 години
Не статии да ми пишете, не платени агитации да ме заливат от Нова и БиТиВи нонстоп, а ако ще плешивия генерал и Зоя Паунова да дойдат на крака да ми се молят, аз тази отрова - ваксината не допускам нито в себе си, нито в децата си, нито в родителите си, нито в близките си! Това е.
1
1
 
15
 
! Отговори
Политкоректко преди 2 години
Да си дойдем на думата - смело си бийте инжекцията! Нема страшно, безопасна и 100 процента ефективна а е!