След 7 седмици Малта отваря магазините, готви се за туристи

Ресторантите и баровете ще започнат работа на 10 май
27 апр 2021 08:26, Елка Василева
15
След 7 седмици Малта отваря магазините, готви се за туристи
Снимка: архив, БГНЕС

В Малта, където броят на заразените с коронавируса намалява, след седемседмично затваряне вчера отвориха магазините за дрехи, фризьорските салони и музеите. Средиземноморската страната се готви за активен туристически сезон, предаде Ройтерс.

Новите случаи са спаднали средно на 25 на ден от рекордните 510, регистирани на 10 март. Процентът на положителните проби за инфекцията е 1,8 на сто.

Още по темата

Премиерът Робърт Абела каза, че ситуацията с COVID-а е под контрол, а положението в болниците е "много добро". Той представи плановете за по-нататъшно либерализиране на противоепидемичните мерки от 10 май, когато ресторантите и баровете ще отворят и ще могат да работят до 17 ч.

Малта планира изцяло да се отвори за туризъм на 1 юни и води преговори с Великобритания, откъдето посреща най-много туристи, за безпроблемно пътуване на тези, които са ваксинирани, или могат да покажат отрицателен тест за COVID, преди да се качат в самолета. Здравният министър Крис Ферне заяви, че Малта ще покаже, че е една от най-безопасните дестинации. Половината от пълнолетното население е ваксинирано с поне една доза от ваксина, изтъкна той.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Malta expat преди 2 години
Малта е ужасно корумпирана страна и често имат много странни решения. Но за справянето с кризата мога само да ги похваля. Изненадаха ме.
5
0
 
1
 
! Отговори
Malta expat преди 2 години
Всеки постоянно живеещ в Малта над 16 годишна възраст получи 100 евро ваучери за хотели, ресторанти и нехранителни магазини миналата година, в момента печатат новите и до края на май ще ги получим. Ресторантьорите и хотелиерите ще получават минимална заплата за всеки съществуващ работник до края на октомври, за да поизбият загубите. За малките бизнеси има до 2500 евро помощ за наем за миналата година, и да 1000 евро за ток и вода.
4
0
 
1
 
! Отговори
Malta expat преди 2 години
До Ник: починалите са около 400, активните случаи в момента са под 500, като в интензивното са под 10. Отделно днес ще обявят мерки за бизнеса в размер на 20 милиона евро субсидии и 70 милиона данъчни облекчения за 3 години. Аз получавам минимална заплата от март миналата година до края на юни 2021, без да съм спирал да работя и бизнеса ми оцеля благодарение на правителството. 7 месеца имам мораториум на кредита. Чакам да видя дали някога ще има подобни мерки в България...
3
0
 
0
 
! Отговори
Malta expat преди 2 години
Ще дойдат. До 10 юни ще бъдат ваксинирани 100% от желаещите с първа доза и 50% ще са с две. От 100 до 200 евро плащат на първите с директна резервация с хотелите - 3.5 милиона има заделени за това. Отделно има 100 евро ваучери за водолази. Другите средиземноморски страни са много назад с ваксинацията. Очаква се юли и август хотелите да не могат да поемат всички резервации.
2
0
 
1
 
! Отговори
Ник преди 2 години
като островна държава имат много място за изхвърляне на чувалите. дано са биоразградими.
1
1
 
3
 
! Отговори
Али Ръза преди 2 години
И като отвори, тълпи туристи ще дойдат?!...