Достатъчна ли е една доза от ваксините?

8% от американците не са се явили на втора доза
106
Достатъчна ли е една доза от ваксините?
Снимка: БГНЕС

Много от одобрените ваксини трябва да се поставят по два пъти за осигуряването на добра защита от коронавируса. Но не всички си слагат и втората доза, а това носи риск, пише в свой анализ DW.

Според статистиката 8% процента от американците, които са си поставили първа доза от ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech, не са се явили за втора ваксинация. По информация на "Ню Йорк Таймс", става въпрос за около 5 милиона пациенти.

Още по темата
Според Ангела Расмусен, вирусоложка в университета в Саскачеван, причините за това са различни. Някои вярват, че защитата, която една доза осигурява, е достатъчна. Други се притесняват от повторната поява на странични реакции, а има и малка група хора, посъветвани да не си поставят втората доза по медицински причини. Важният въпрос е: защитени ли са тези хора от зараза с коронавирус?

Достатъчна ли е и само една доза?

Експертите са категорични: при повечето от одобрените ваксини поставянето на две дози е необходимо, за да се осигури по-добра и продължителна защита. Данните, събрани дотук, все пак свидетелстват, че и първата доза защитава до известна степен. Все още не е ясно обаче за какъв период от време.

Две изследвания на британския статистически институт и на Оксфордския университет показват, че първата доза на ваксините предизвика силна имунна реакция. Според едно от проучванията, броят на симптоматичните инфекции с коронавирус спада със 72 процента след първата ваксина на Pfizer/BioNTech или AstraZeneca. След втората имунизация с препарата на Pfizer/BioNTech този процент достига 90. За AstraZeneca все още не са налични достатъчно данни.

Втората доза осигурява трайна защита

"Както при всяко друго инфекциозно заболяване, в началото (след първата доза - б.р.) защитата е висока, но след това спада", казва Коен Пауълс от Оксфордския университет. След втората доза количеството на антителата се покачва значително, особено при по-възрастните хора. Втората ваксина е необходима, за да се гарантира дълготрайна имунна защита, подчертава и Расмусен.

При това ефективността на втората доза не би намаляла, ако тя бъде поставена по-късно. Някои правителства, сред които британското, решиха да удължат периода между двете ваксинации, за да осигурят поне базова защита на по-голяма част от населението. Но тази защита може да се окаже по-ограничена, отколкото се смята.

Мишел Уорнър, който работи в интензивно отделение в Токио, казва по този повод следното: "Човек не е имунизиран, докато не е напълно имунизиран". Уорнър информира, че се е случвало да приемат пациенти в интензивното отделение седмици след получаването на първата доза от ваксината.

За преболедувалите една доза е достатъчна

Съвсем различно е положението при хората, които вече са прекарали Ковид-19. Постоянната имунизационна комисия в Германия препоръчва те да бъдат ваксинирани само с една доза и то не по-рано от шест месеца след инфекцията. "Вече изграденият имунитет след прекарване на инфекция гарантира много добър имунен отговор и след еднократна ваксинация", е становището на експертите.  

Изследване на медицинския център "Чедарс-Синай" в Лос Анджелис, в което са се включили над 260 души, сочи, че поставянето на една доза на пациенти, които са боледували от коронавирус, осигурява "сходен имунен отговор като този при хора, които са получили препоръчителната втора доза". Тези заключения са добра новина за държавите, в които има сериозен недостиг на ваксини. Защото ако на преболедувалите се поставя само една доза, това означава, че много повече хора могат да бъдат ваксинирани и да се осигури по-високо ниво на групов имунитет, обяснява пред DW Джонатан Браун, който е съавтор на изследването.

Ангела Расмусен впрочем смята за не толкова обезпокоителна информацията, че осем процента от имунизираните в САЩ не са си поставили втората доза. "Това все пак означава, че мнозинството хора си поставят и втора доза, което е много добре в сравнение с други ваксини."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 44Ето данните на унгарците за защитата на различните ваксини - броят заразявания на 100 000 човека след ваксиниране и броят на смъртните случаи от Ковид след ваксиниране. Руската ваксина показва най-добри резултати между всички налични там ваксини, а те ползват почти всичко.https://preview.redd.it/d25uch5m3kv61.jpg?width=960&crop=smart&***=webp&s=82d01015257263657570feceae5f5abcc1ee2354
41
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според статистиката 8% процента от американците, които са си поставили първа доза от ваксините на Moderna и Pfizer/BioNTech, не са се явили за втора ваксинация"Според товарищ Путин 8% не са си поставили втора доза, защото са гибердясали след първата. Путин им каза да се ваксинират само със Спутник ама те не го послушаха, сега хак им е. В Русия имаме точно обратният ефект 92% от умрелите от Ковид при посмъртна ваксинация със Спутник V възкръсват и само 8% продължават да са умрели.
40
3
 
18
 
! Отговори
Bond преди 2 години
Христос Воскресе!Народът яде и пие, а дежурната на смяна мисирка пуска диapиите за ваксините на NYT. За да е пълна програмата, демек втора "доза", мисирката да пусне п0въpня и от Дойче Зеле
39
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Може и без ваксина,ама ако си сигурен,че няма да го караш тежко.Вирусът е направен от човек,модифициран е и е много добре сметнат колко да убива.Направен е с цел и не е сега.Всичко това дето се случва е планирано.
38
12
 
25
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
Няма значение дали една или две дози. Имунитета след ваксиниране е 3 месеца. Но затова никой не говори сега. Овцете трябва да се прилъжат да се боцнат по веднъж. След това е лесно. Сами ще си искат всеки 3-6 месеца боцкане
37
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксините - това е един законен нарко-пласмент. Жалко, че хората са притъпени до степен на неадекватност, иначе щяха да го проумеят. Фарма-индустрията (Картелът) предава щафетата на "учените" (трафикантите), сетне идва ред на докторите да разправят колко нужни били ваксините (т.е уличните раздавачи на пакетчета да привикват слабохарактерни любопитковци "пробвай- много е яко"). За потребителите ? Плащат и си съсипват здравето. Цялата тая гнусотия дегазирана зад маската на "науката".
36
3
 
4
 
! Отговори
Кжкжкж преди 2 години
Марсел, ние му викаме камина. Само селяните като теб се пльоскат на печки! Обаче си ми интересен от научна гледна точка. Изглеждаш много ***, но поучаваш другите.
35
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на кого му пука за краставите ви ваксини?
34
0
 
3
 
! Отговори
Мжкжкжкж преди 2 години
Марсел, що само патки са ти в главата бе...
33
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За онези, на които главицата им не е единствено украса, 0 дози са напълно достатъчни.
32
1
 
10
 
! Отговори
Йцкжкжкж преди 2 години
Марсел, ти да не си дилъра на ваксините за югоизточна Европа? Признай си ! Ама ако искаш търговия да врътнеш малко по- лежерно го дай беее
31
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Марсел ПоповВсички сме добре, слънчице. Нали знаеш, когато ходиш и викаш "всички са луди! Всички около мен са побъркани!" има един очевиден извод, който явно е скрит за теб.
30
1
 
6
 
! Отговори
Фредерик Густавсон преди 2 години
До Марсел ПоповВсички имаме имена, съкровище.
29
2
 
8
 
! Отговори
Нцкжкжкж преди 2 години
Браво Радева, ти си истински доктор! Но трябва да е над 60 градуса!
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 30 наздраве
27
3
 
13
 
! Отговори
Д-р Радева преди 2 години
Не само ракията предпазва, а твърдия алкохол като цяло!
26
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 22 случи ми се на скоро здрависах се с човек ,който ми каза ,че си е сложил астрата предния ден, за пръв път ползвах дезинфектант
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мърсол още не загрял! Гледах видеа от Индия, и там хората знаят вече за какво става дума, вече всеки интелигентен човек на планетата разбра играта, само Мърсол още не разбрал, че и обижда.
24
4
 
12
 
! Отговори
Зaпознат преди 2 години
не е достатъчна, следва на всеки 9 месеца нова доза, после на 3 месеса
23
3
 
14
 
! Отговори
Нжжкжкж преди 2 години
Абе Марсел на кой са те кръстили бре либералчето на мама?!?!?