Бедност и неравенство... Кой ще плати сметката от пандемията?

Забогателите ли ще отделят средства за преодоляване на кризата?
120
Бедност и неравенство... Кой ще плати сметката от пандемията?
Снимка: БГНЕС

Пандемията на коронавирус все още не е приключила и парите вече са изчерпани. Заключванията струват на данъкоплатците трилиони долари. Кой ще плати тази сметка?

Тези, които са забогатели по време на пандемията, трябва да платят - ще бъде честно, твърдят политиците и икономистите на Запад. Повишаването на данъците на богатите граждани и на доходоносния бизнес ще убие две птици с един изстрел, надяват се те. Да запуши огромна дупка в хазната и в същото време да запълни нарастващата пропаст между богати и бедни, изпълнена с икономически и политически сътресения.

"Пандемията, наред с други неща, променя представите на хората за това колко данъци трябва да плащат богатите съграждани. На фона на нарастващото неравенство и нарастващия дълг властите търсят нови източници на доходи, за да плащат сметки и да увеличават финансирането за лекарства, образованието и социалната сфера като цяло ", описват новите реалности икономист от Международния валутен фонд.

За социалната справедливост се говори дори в САЩ, крепостта на капитализма, където е обичайно да се гордеем с пари, а не да ги споделяме.

"Време е да възнаградим работата, а не само богатството", каза президентът на САЩ Джо Байдън, предлагайки на Конгреса своя план за увеличаване на социалните разходи чрез допълнителни данъци.

"Дойде денят, в който американският бизнес и най-богатите американци, най-богатият 1% от населението, вече трябва да започнат да плащат справедлив дял. Само справедливия дял", каза той.

Този един процент контролира над 30% от цялото богатство в Съединените щати , докато най-бедните 50% от населението представляват само 2%.

И папа Франциск, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш подкрепят повишаване на данъците за богатите.

„През последната година богатството на най-богатите хора на планетата е нараснало с 5 трилиона долара. Призовавам властите на всички държави да помислят за данък върху тези, които са забогатели по време на пандемията, и да използват парите за намаляване на социалните неравенство ", каза Гутериш.

Идеята да бъдат накарани богатите да не се стискат не е нова. Но сега тя има шанс да се сбъдне поне частично. По две основни причини.

На война като на война

Първо, пандемията накара света да харчи толкова, колкото не е правил от последната световна война. И тъй като времето е почти военно, е по-лесно да се въведат извънредни мерки.

Страните вече са похарчили повече от 8 трилиона долара за подкрепа на населението и бизнеса - това е една десета от годишния обем на цялата световна икономика. И докато разходите се увеличават, доходите се свиват: на светът не му достигат 22 трилиона долара през последните пет години , изчисли МВФ. В резултат на това настоящите разходи трябва да бъдат заети от бъдещите поколения - и за първи път след войната световният дълг се приближи до 100% от световния БВП.

Но не всички загубиха. Поради пандемията по-голямата част от населението, живеещо от заплати и доходи от малък бизнес, обедня. А заможното малцинство, от друга страна, увеличи богатството, инвестирано на финансови пазари и в недвижими имоти. За годината на пандемията рейтингът на Forbes нараства с нов милиардер на всеки 17 часа и достига безпрецедентните 2755 души. Общото им състояние се увеличи от 8 трилиона на 13 трилиона долара.

Подобна е картината в бизнеса: докато ресторантите и авиокомпаниите умират, технологичните гиганти, онлайн търговците и производителите на медицински изделия нямат време да преброят излишните печалби.

В историята има примери, когато след извънредно събитие като пандемията на коронавируса се налагат допълнителни такси на тези граждани и компании, които не бяха засегнати или дори са спечелили.

Германия временно повиши данъка си върху доходите след обединението през 1991 г., Австралия след наводненията през 2011 г. и Япония след земетресението през 2013 г. Америка и Великобритания облагат неочакваните печалби, спечелени от бизнеса през Първата и Втората световни войни.

Разгръщане на данъчния рай

Втората причина, поради която идеята за таксуване на богатите хора и компании за пандемията има шанс за успех, е смяната на властта в Съединените щати.

Демократите спечелиха Белия дом и Сената от републиканците и не губят време. По-малко от 100 дни по-късно те предприеха две основни стъпки към решаването на вкоренения проблем на социалното неравенство както у дома, така и в света като цяло.

Първата стъпка се отнася до глобалната реформа на корпоративните данъци върху доходите, която отдавна се изисква от други страни, предимно в Европа. Те са недоволни от „агресивната данъчна оптимизация“ - когато американски високотехнологични гиганти като Amazon, Facebook или Google правят пари на своите пазари и плащат данъци върху печалбите в други страни с преференциално третиране.

Опитите за цялостно решаване на проблема в рамките на клуба на богатите държави на ОИСР не срещнаха разбиране в САЩ при президента Доналд Тръмп. Малките държави от ЕС, които са се превърнали в центрове на печалба за бизнес гиганти благодарение на ниските данъци - предимно Ирландия, Кипър и Холандия, също не са доволни.

Стигна се дотам, че Франция и Великобритания заплашиха да въведат едностранно такси, без да чакат консенсус. Западът е под заплахата от поредната търговска война.

Но Тръмп загуби, Байдън дойде и неговият министър на финансите Джанет Йелън промени подхода: тя предложи да задължи компаниите да плащат данък върху доходите в страните, където го получават, и определи минималната ставка от 21%.

Окуражени и възхитени от този обрат на събитията, големите европейски държави решиха, че това е техният шанс да убедят другите равноправни членове на ЕС да забравят за ветото и да жертват част от доходите си за общото благо в трудни времена. Миналата седмица финансовите министри на двете най-големи икономики на Европейския съюз - Германия и Франция - дадоха съвместно интервю, в което подкрепиха американските предложения.

Остава да бъдат убедени още около 150 държави.

Капитализъм с човешко лице

Втората стъпка на администрацията на Байдън за намаляване на разликата между богати и бедни беше дори по-радикална, отколкото да се съгласят да постави част от печалбите на американските гиганти на олтара на справедлива система за глобално данъчно облагане.

В сряда Байдън предложи на Конгреса да повиши данъците за богатите. И като цяло, да се промени икономическият модел, изоставяйки идеологията, доминираща от времето на Роналд Рейгън в края на миналия век: нека тези, които могат, да станат по-богати, а останалите със сигурност ще получат поне трохи от тяхната маса.

"Този модел не работи", каза Байдън и припомни как Тръмп намали корпоративните данъци през 2017 г.

"Вместо да използват спестяванията за повишаване на заплатите, инвестиции в развитие и нови технологии, корпорациите набутаха пари в джобовете на своите лидери. Настъпи пандемия и нещата станаха още по-зле. Двадесет милиона американци, работеща и средна класа, загубиха работата си. Докато състоянието на 650 милиардери е нараснало с 1 трилион долара ", каза Байдън.

Независимо от риториката, предложенията на Байдън далеч не достигат до социализма, с който Тръмп не успя да сплаши избирателите си през ноември.

Демократичният президент иска от Конгреса да върне данъка върху богатите там, където е бил по времето на Буш, и казва, че увеличението ще засегне част от процент от населението. А предложеното увеличение на корпоративния данък върху доходите не компенсира намаляването му по времето на Тръмп - то все пак ще бъде по-ниско от последните 40-тина години.

Парите, събрани по този начин, Байдън предлага да използва за финансиране на нов план за подкрепа на американски семейства на стойност 1,8 трилиона долара. Той обещава да укрепи социалната държава, безплатните детски градини и колежи, преференциалната медицина - всичко това в името на повишаване на доходите на най-бедната част от населението и включване на хората в икономиката, за да се върнат към предишните темпове на растеж на националното богатство.

Президентът обаче само предлага; законите се пишат от Конгреса. Това ще отнеме повече от един месец и в процеса планът със сигурност ще се окаже по-скромен, ако законодателите изобщо го приемат.

Барак Обама вече се опита - точно преди 10 години, през април 2011 г.  Не се получи.

Байдън има по-голям шанс, защото демократите контролират и двете камари на Конгреса. Те обаче имат микроскопично предимство и някои от сенаторите на демократите от щати като Калифорния, където живеят богати поддръжници на Демократическата партия, ще се противопоставят категорично на увеличаването на данъците върху своите избиратели.

Платете сега или ще се плаща по-късно

Мрачните предупреждения от икономисти могат да тласнат политиците към радикални промени. Те апелират не към състраданието и алтруизма, а към чувството за самосъхранение, което е по-познато на елитите.

Пандемиите изострят изкривяванията в обществото и са изпълнени със социални сътресения, при които не само по-нататъшното натрупване, но и запазването на капитала е проблематично, припомнят учените.

"Хората, засегнати от пандемията, са по-склонни да изискват политики от властите, насочени към преразпределение на богатството. Ако не бъдат послушани, те могат да се разочароват и да загубят доверие в правителството", пишат икономистите от МВФ.

„По същия начин, ако след кризата в населението се създаде впечатлението, че държавната подкрепа се насочва главно към богатия и големия бизнес, а не към тези, които са пострадали и са се жертвали, тогава ще има риск от политическо недоволство или дори масови вълнения ", предупреждават те.

Констатациите им са подкрепени от нови изследвания, които са установили връзка между епидемиите и гражданското неподчинение в 130 страни. Авторите правят уговорката, че говорим за дългосрочни последици, тъй като никой не говори много по време и непосредствено след епидемията.

"Хуманитарните кризи често водят до смущения в комуникациите и транспорта, което затруднява организирането на протести. Освен това в трудни времена обществата са склонни да бъдат единни и солидарни. В някои случаи режимите използват кризата, за да консолидират властта си и да потиснат несъгласието," пишат авторите на изследването.

"Пандемията COVID-19 засега се вписва в този исторически контекст. Броят на масовите демонстрации по света е спаднал до минимум през последните пет години. Но ако погледнете в бъдещето, в дългосрочен план рискът от социални недоволството се увеличава ", се казва в изследването./Алексей Калмиков, BBC/БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още по темата: пандемиякоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
13
 
! Отговори
SS преди 2 години
Без да съм гадател ще ви кажа какво следва (според мен) Инфлация,Финансова криза и война.Последното дано не се случва.В света има толкова задължения,че няма как да бъдат изчистени освен с прекрояване на границите,и сферите на влияние т.ест.чрез война.
33
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев ще оправи икономиката. То неговата партия не е фалирала три пъти България.
32
4
 
11
 
! Отговори
Капиталист преди 2 години
Бойко е честен капиталист, но комунистите не искат да плашат данъци! Комуниста мисли само за печалбата!
31
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сметката винаги се плаща от работническата класа! Тези които са най засегнати от кризата ще платят сметката.За богатите няма значение дали икономиката на дадена държава върви нагоре и надолу. Богатите вече работят глобално. Светът е техен и винаги има от къде да си компенсират загубите. Затова тяхното богатство нараства устойчиво при всички положения.И в Библията дори е казано че на богатите ще се даде още повече а на бедните ще се вземе и малкото което имат. Така е устроен светът.
30
5
 
9
 
! Отговори
izh преди 2 години
Малко демагогия никога не е излишна. Когато Бат' ви Бойко притисна червените мутри да плащат поне някакви данъци, какво последва? Лично първата Фуражка на държавата излезе да размахва юмруци. Между другото точно американската система така е настроена законово, че там криенето на данъци по опасно от застрелването на Президента. Весели празници журналисти, наемници срещу заплащане !!!
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До АнонименНе беше тибетски, и не е мислител, напротив.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бедност и неравенство... Кой ще плати сметката от пандемията?-----------Немъ дъ съ плашите!Всичко върви по план!
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В цял свят хората купуват милка и тоблерон, стотици хиляди тирове с милки и тоблерони изнасят продукцията от Швейцария ежедневно за да се развива мощната Швейцарска тоблеронена икономика.
26
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кафе и шоколад не се живее богато. Швейцария живее от пране на пари, а кафето и шоколада които произвежда са сигуно по малко от продукцията на шивашките цехове по селата из България.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 51АнонименВ една група с швейцарци и ощо нищо не е влязло в дървената глава!Фламандски език има в Белгия!В Швейцария има ретророманиш или бюнднерроманиш!
24
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А създателите на вируса и онези ,които дълго го прикриваха?Няма ли да ги потърсим?Защо някой друг ще плаща сметката?А кои са те ,че разни дръскачи, като на по горното се правят на утрепани и дума не обелват за тях?Те са убийци.Защо не се пише за това?Следващият вирус *** на вратата щом няма назидание и свирепо наказание.
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 56АнонименРеших да ти противореча!Какво кафе пиеш nescafe - ами швейцарско е!От къде идва шоколад lindt - ами швейцарски е!Знаеш ли какво е oerlikon - aми швейцсрски е!Знаеш ли, че от Базел до Цюрих от двете страни на аутобана има фирми, чиито имена се виждат по целия свят, да не говорим за финната механика от Швейцария, едно от многото произведения часовници или шв. военнен нож!Знаеш ли че почти всички градове в Швейцария имат чешми, от които водата може да се пие!Дървен философ
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва да я плащат тези от щаба.
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има една комедия с Луи дьо Фюнес " Лудостта на величията" . Французинът играе роля на човек събиращ данъци за краля . Неговото мото е " бедните трябва да стават по бедни , а богатите по-богати . Ако го пита човек -" данъците са предназначени само за бедните". Това олицетворява мисленето в нашия свят . Както добре виждаме от живота , богатите винаги стават по-богати , особено по време на криза
20
0
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
"Радостта през сълзи блести,любовта ни граничи с омраза.Неродени угасват мечти,Боже, кой така ни наказа?Недостойните твои чадада се гърчат душите им в рани.Над безчестник да свети звезда,да се имат за богоизбрани.Докога ще се лутаме в мрак?Нека разумът води сърцата.Чуй ни Господи, чуй, дай ни знак,и върни любовта на земята.Докога ще се лутаме в мрак?Нека разумът води сърцата.Чуй ни Господи, чуй, дай ни знак,и върни любовта на земята."
19
0
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
"Боже, Ти, що над всички ни бдиш,и ни водиш с ръката си свята,отвори небесата и вижкак е пълна със мъка земята.Колко злоба в душите гори,колко болка в очите ни има.Пролетта не е пролет дори,нито зимата истинска зима.Докога ще се лутаме в мрак?Нека разумът води сърцата.Чуй ни Господи, чуй, дай ни знак,и върни любовта на земята.Докога ще се лутаме в мрак?Нека разумът води сърцата.Чуй ни Господи, чуй, дай ни знак,и върни любовта на земята."
18
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧебурашкаВиж по добре какво е положението в САЩ и в западна Европа, преди да коментираш Русия. Русия не е лъжица за твоята уста.
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЧебурашкаИ шо пък само САЩ ще увеличава империята си. България напр. също може да се разшири.
16
2
 
4
 
! Отговори
геп геп геп преди 2 години
Милиардите са Окрадени ! Въпреки пандемията Всеки Ден ! нов Милионер в Бг ! едни броят стинки за ляб -други пълнят чекмеджета.
15
1
 
4
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Как кой и как?В нормалните държави - с пари на данъкоплатеца.В Байганьовица - с циврене и хланчене на *** многознайков.