Словакия спря да прилага АстраЗенека като първа доза

Ваксинирани ще бъдат единствено тези, получили досега ваксината
11 май 2021 20:39, Красимир Ангелов
9
Словакия спря да прилага АстраЗенека като първа доза
Снимка: БГНЕС

Словакия реши да спре използването като първа доза на ваксината на АстраЗенека, съобщи здравното министерство, след като по-рано сигнализира, че разследва случая на ваксиниран пациент, починал от кръвен съсирек, съобщи АФП.

"В момента само хората, които чакат втората си доза от тази ваксина, се ваксинират с AstraZeneca", се казва в изявление на здравното министерство.

„Използването на ваксината на тази компания за първа доза е спряно.“ Министърът на здравеопазването Владимир Ленгварски обяви миналата седмица, че Словакия ще преразгледа стратегията си за ваксиниране след фатален кръвен съсирек при пациент, получил AстраЗенека.

Няколко други страни от Европейския съюз ограничиха използването на ваксината само за възрастни хора, след като беше установена връзка между ваксината и много редки, но често фатални кръвни съсиреци, съчетани с ниски нива на тромбоцитите.

Дания напълно се отказа от ваксината и експерти във Великобритания препоръчаха на хората под 40 години да се даде алтернатива. Сао Пауло, Рио де Жанейро и други бразилски щати във вторник спряха имунизацията на бременни жени с коронавирусната ваксина на AstraZeneca по препоръка на националния здравен регулатор след съобщена смърт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
0
 
! Отговори
Ваксинатор преди 2 години
Ваксината е страшно опасна за всеки, който не се е ваксинирал. За нас ваксинираните ваксинатори не е опасна.Защо ли не се учудвам, че българинът вярва на всякакви коспирации, хеля кемтрейлите, които също са форма на отравяне на двуногите от българската кръвна група.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината е безопасна за българите според нашия министър. Астра Зенека е направила толкова интелигентна ваксина, че разпознава кои са българи и не им причинява вреда.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктора Кацаров ...да закрие тоя щаб които тероризираха хората една година ,и ревизия защо нямаше други ваксини ,а като падна герб се появиха всичките ваксини
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 4Ти да не си жената на доктор Стойчо Кацаров?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам лично да поздравя президента Румен Радев, че избра толкова разумен, толкова интелигентен, толкова компетентен и най-важното, толкова честен лекар специалист като доктор Стойчо Кацаров за министър на здравеопазването, който не лъже и не плаши народа за пандемията!Чест и почитания!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бе хакайте им по десет дози Зенека - нали ползите превишавали рисковете? Айде да не се правим на ощипани госпожички.
2
1
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ще слагат само втора доза. Без първа.
1
9
 
0
 
! Отговори
Бау преди 2 години
Не мислят за народа си! :D