Учени: Заключването заради COVID-19 е навредило на децата

Те пропускат физическа активност
12 май 2021 18:30, Красимир Ангелов
34
Учени: Заключването заради COVID-19 е навредило на децата
Снимка: БГНЕС

Пандемията от коронавирус е катастрофа за много малки деца, твърдят германски учени.

При затворени училища и спортни съоръжения децата пропускат физическата активност, необходима им за физическо, умствено и духовно развитие.

Германия започна частично да премахва различни ограничения за блокиране от ноември, като оттпускането на ограниченията е осезаемо и в много райони на страната децата и възрастните отново започват да излизат по-свободно. Но по-специално за децата липсата на физическа активност в дългосрочен план е основен проблем.

"Този продължителен период на ограничено движение е по-голям проблем за малките деца и тийнейджъри, отколкото недостатъците на обучение в когнитивното поле“, казва Александър Вол пред Дойче веле. Вол е спортен учен в Технологичния институт Карлсруе в югозападна Германия. Почти десетилетие той анализира модели на движение сред децата.

Малко преди пандемията институтът в Карлсруе проведе проучване на фитнеса и здравето сред представителна група доброволци на възраст между 4 и 17 години. Това от своя страна означава, че Вол може да използва събраните данни за извършване на сравнителни проучвания по време на първото заключване през пролетта на 2020 г. и впоследствие по време на текущото второ заключване. Оказва се, че нивата на движение всъщност са били по-високи по време на първото заключване - от 107 минути до 143 минути на ден. "Това увеличение всъщност компенсира намаляването на спортните дейности в клубовете и училищата“, казва Уол. "Това вероятно може да се отдаде на пролетното време - и на факта, че много родители трябваше да останат вкъщи и изведнъж се оказаха с много повече време, отколкото биха очаквали".

Александър Вол казва, че промените в нивата на движение на децата по време на пандемията са били огромни Въпреки това, при второто блокиране мобилността спадна до 61 минути, като при половината от малките деца и тийнейджъри се наблюдава срив във физическата активност. И това е проблемът: "Разбира се, децата се нуждаят от движение за здравословно развитие. Не само физическо развитие, но и психическо и духовно."

Властите бавно започват да разпознават отрицателното въздействие на пандемията върху младите хора. Сега те компенсират изгубеното време. Германското правителство е предвидило допълнителни 2 милиарда евро във федералния бюджет за пакет от "догонващи мерки", който е съсредоточен върху недостатъците на обучение в училищата, извънкласните дейности в клубовете и по-общите занимания в свободното време.

Насърчаването на спорта е част от планирания пакет. "Дълго време спортът се разглеждаше като източник на заразяване“. Но нови проучвания показват, че „движението и спортът играят защитна роля“. Например едно скорошно проучване от Съединените щати демонстрира "че физическото бездействие е ключов определящ фактор за особено сериозни случаи на COVID-19".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учени? Не казаха ли тия учени поне, че само жена може да зачене. След направено изследване за 1 млрд. евраци?Че децата са ощетени - това всеки що-годе работещ мозък го видя още миналата година презмай. Въпросът е що у нас вече година и половина децата са лишени тотално от образование и социализация. При всичко работещо.ГРОБ са престъпници! Унищожиха икономика, здравеопазване, образование. Утре чакайте на "младите" хора да ви пълнят НОИ-то! Има да чакате!
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"На запад при цивилизацията носенето на маска и спазването на мерки се счита за признак на цивилизованост и култура, децата от малки се приучват да носят маски и да комуницират през пластмасови прегради."----------------Ами значи - имало и нещо хубаво в това, че не сме "на запад при цивилизацията". А този, който е изблъвнал горното, има моите искрени съболезнования.
19
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нима?
18
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Повечето хора по света разбраха че това си е чиста лъжа и измама колко *** трябва да е някой да не може да се светне идва лято всичко пада ВИРОСЪТ се свива и аааа почети да изчезне идва зима ооооо вирусът отново с пълна сила мори добитъка на какво си играете нещастни такива сега ако си ваксинира ползваш всичко ако ли не нищо а в крайна сметка и вакс. заразява и не вакс. пак заразява каде е опцията едните да ползват превилегий перд другите????????
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В германия може да им е навредило, но тук нито децата ходят с колело на училише, нито там имат здравословен обяд и достатъчно движение. Налива им се някакъв материал непроменен от 1960та, седят изгърбени по цял ден и в междучасията пушат и се бият. Не ми се вижда да са изпуснали много нашите ученици
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой се инжектира, нека да си сложи едно магнитче точно там където е влязла иглата. След като залепне, да си помисли какво си е вкарал в тялото.
15
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 12Да, платен е, не му обръщай внимание. Тези са от "офисите на лъжата"
14
2
 
6
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Моите не са били заключении, дори бяха по- свободни. Кизомба Фикуса не ни плаши.
13
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Остава да се осъдят виновните.
12
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България никой не е бил заключван или затварян освен тези под карантина ... Още по-малко, пък децата.
11
22
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"носенето на маска се счита за признак на цивилизованост и култура"Психично болни... Отвратен съм че се налага да съществувам на едно място с вас... "децата от малки се приучват да носят маски и да комуницират през пластмасови прегради" подозирам че си някой отвратителен ***, но вече не знам... Толкова луди хора се оказа че има...
10
25
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На запад при цивилизацията носенето на маска и спазването на мерки се счита за признак на цивилизованост и култура, децата от малки се приучват да носят маски и да комуницират през пластмасови прегради. Само в диви и изостанали азиатски и африкански страни като Русия и Занзибар не спазват мерките и не носят маски!
9
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Белорус защо няма пандемия. И жалките напъни на ЕС и САЩ да свалят президента им се оказаха пълен провал.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Делиорманов"премина" би било добре, но по-скоро демо-версията мина добре, сега ще се представи официално целия продукт NWO1.0
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма суровини, няма пазари, Русия не си дава суровините. Как да се спре пандемията? Ако няма пандемия как да се оправдае вечната криза на Запад. А таке е добре - пандемията, носят си хората паpцалките на устата, стоят си в къщи и си мируват.
6
8
 
3
 
! Отговори
Делиорманов преди 2 години
Ковида беше изпитание което човечеството премина неуспешно, но нима някой е очаквал нещо друго?
5
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз моето дете не съм го заключвала - до обяд училище (вярно на лаптопа), но следобед излиза с колелото или ролери + две-три дружки. Ако времето е кофти, скача на ластик с комшийчето на площадката между етажите.
4
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това беше една от целите на тази "пандемия".
3
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, на децата навреди, но важното е, че кучетата бяха с повече права от децата и сега са добре.
2
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябва и аз да взема да стана учен. Или поне експерт. сигурно ще съм много добър, щом много месеци преди тях откривам очевидните неща, опа тоест резултатите от научните изследвания.