Индийската COVID-криза засегна схемата за споделяне на ваксини Covax

Някои страни са поръчали достатъчно дози, за да ваксинират населението си
17 май 2021 07:40, Петя Славова
18
Индийската COVID-криза засегна схемата за споделяне на ваксини Covax
Снимка: БГНЕС

Международната схема за осигуряване на равен достъп до ваксините срещу COVID-19 изпитва недостиг на 140 милиона дози, поради продължаващата криза с коронавируса в Индия, съобщи BBC.

Институтът за серуми в Индия (SII), който е най-големият единичен доставчик на схемата Covax, не е направил нито една от планираните доставки, тъй като износът е спрян през март.

Още по темата

По данни на УНИЦЕФ заедно страните от Г7 могат да дарят около 153 милиона дози, като същевременно не нарушават ваксинационните планове за собственото си население, предава БГНЕС.

SII трябваше да достави около половината от двата милиарда ваксини за Covax тази година, но няма доставки през март, април или май. Очаква се недостигът да се увеличи до 190 милиона дози до края на юни.

"За съжаление, ние сме в ситуация, в която просто не знаем кога ще се осъществи доставка на следващият набор от дози", каза Джан Ганди, координатор на Covax за УНИЦЕФ.

"Надяваме се, че нещата ще се върнат в релси, но ситуацията в Индия е УНИЦЕФ призова страните от Г7 - Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, както и ЕС, да дарят спешно своите излишни запаси от ваксини.

Някои страни са поръчали достатъчно дози, за да ваксинират населението си многократно, включително Великобритания, САЩ и Канада.

През февруари британският министър-председател Борис Джонсън обеща да дари по-голямата част от излишъка на Обединеното кралство на по-бедните страни, но досега не е посочил конкретни срокове. Подобно обещание дадоха и САЩ. Засега Франция е единствената страна от Г7, която дарява дози, за да компенсира кризата в Индия.


18
Още от ЕС
Експерт в Германия: Догодина отново е нужно ваксиниране срещу COVID-19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Жан Клод с 2 ножа преди 3 седмици
Индийци има достатъчно, 1,3 млрд са.