Лекарства, с които лекуват COVID-19, поскъпнали от 30 до 200%

Причината се корени в нарушените търговски вериги
33
Лекарства, с които лекуват COVID-19, поскъпнали от 30 до 200%
Снимка: Pixabay

Цените на активните вещества на ключови медикаменти са се повишили с между 30 и 200 % заради нарушените търговски вериги, съобщи икономистът от Експертния клуб за икономика и политика Аркади Шарков пред БНР.

Дефицитът на ключовите съставки на част от антибиотиците и кортикостероидите например се почувства още миналата година, а сега усложнената ситуация в Индия прави проблема още по-сериозен.

Още по темата

„Много производители получават съставките от няколко компании, но какво се случва, ако три от петте доставчика са в Индия“, коментира Шарков.

За да отговори на проблема с нарушените вериги на доставки във фармацията, Европейският съюз си постави целта до 2025 година около половината от активните вещества да се произвеждат в държавите – членки. Според Аркади Шарков това е по-скоро пожелателна, отколкото реално изпълнима цел.  

Икономистът е категоричен, че мудните действия на ниво Европейски съюз са една от причините за последиците от пандемията от Ковид-19 на Стария континент. Централизираният подход при поръчването на ваксини се оказа не добре работещ, убеден е Шарков, според когото не са отчетени спецификите на отделните страни – членки; не е съобразен видът и количествата на поръчаните ваксини и са направени ред други пропуски. Именно това е един от факторите за бавната ваксинация на населението в Европейския съюз.  

Най-нискодоходните държави по света, чиито достъп до ваксини е силно затруднен, ще се окажат „бойно поле“ в „студената война“ за влияние между Китай, Съединените щати и донякъде Германия, убеден е Аркади Шарков. Към момента към страните в Африка се насочват основно ваксини на „Астра Зенека“ по механизма „Ковакс“, но стои въпросът искаме ли цялото население на този континент да бъде ваксинирано само с един препарат, коментира икономистът и обърна внимание на ниската цена и спекулациите около ефективността на препарата, разработен от Оксфорд/Астра Зенека. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лекарствата не са пряко с/у К19, а са придружаващи, напр. за разреждане на кръвта. Изписват масово в болниците Xarelto - 105 лв/28 хапчета. Има доста по-евтини алтернативи, но това е фавотита. Според 1 доктор, трябва да ги пия 30 дни след изписването, според друг - 90 дни. Легалон за ч. дроб /понеже му разказаха играта/, по 6 хапчета на ден, за 60 дни. 1 хапче е точно 1 лв. Та така, К19 си е добро набутване с пари.
9
0
 
4
 
! Отговори
Munchen_DE преди 2 години
Нали нямаше специфични лекарства срещу този ковид? Изведнъж се появиха на спекулативни цени. Търговски трикове. Цялата истерия около този вирус е с цел да забогатее определена група хора на гърба на вярващите наивници! Хайде у лево!
8
0
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
ИМА ЛЕКАРСТВА ЗА КОВИД, НО НЕ СА ГОРЕПОСОЧЕНИТЕ. ПРЕБОЛЕДУВАХ ГО И ЗНАМ ТОВА СЪС СИГУРНОСТ.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лекарства срещу ковид.Въпросните лекарства се дават с цел източване на касата.
6
2
 
3
 
! Отговори
Роза преди 2 години
Колко красиви са на външен вид тези хапчета на снимката,а всъщност 80% от тях са пълен ***.Не вярвайте на фармацевтичната мафия и на СЗО,които станаха милиардери за сметка на страданията на обикновените хора!
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
разбира се че са нарушенте търговски вериги....То за това като идеш на курорт по морето и гледаш там едни цени 200-300% над нормалните защото са нарушени търговските вериги не , че някой иска да печели и да забогатява...
4
2
 
5
 
! Отговори
Ами да преди 2 години
СЗО е лъжец и крадец. Вие какво очаквате ... ефективни лекарства. От умрял писмо.
3
1
 
7
 
! Отговори
Е преди 2 години
Целта на СЗО не е да лекува а да краде. Лекрасивата ще спрат пандемията, краденето. и ще липсва необхадимост от СЗО.
2
2
 
5
 
! Отговори
123 преди 2 години
Защо СЗО не работят за ефективни лекарства.Накрадоха се от ваксините. Малко ли са им бр. на починалите бе ХРАНТУТНИЦИ КРАДЦИ.
1
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всичко е от алчност, нали знаете болен се минава с 200 на кревата, а не като стане и си тръгне.