МВФ: Следващите няколко години ще бъдат критични

Кристалина Георгиева поиска справедлив достъп до COVID ваксините
26 май 2021 15:43, Анисия Иванова
42
МВФ: Следващите няколко години ще бъдат критични
Снимка: БГНЕС

Борбата на развиващите се пазари за излизане от пандемична икономическа криза може да се разпространи отвъд границите на тези страни и да достигне до развитите пазари. А тези пазари трябва да направят всичко възможно да осигурят по-добър достъп до ваксини и по-справедливо възстановяване, каза председателят на Международния Валутен Фонд Кристалина Георгиева, съобщи Bloomberg.

По-бедните държави са изправени пред риск от увеличаване на лихвените проценти, докато икономиките им са в застой и може да се окажат неспособни да изпълняват дълга си, особено ако по-голямата част е в долари, заяви Кристалина Георгиева във вторник във виртуална конференция, организирана от Washington Post.

„Това не е само опасност за тях, но и опасност за глобалните вериги за доставки, това е опасност и за доверието на инвеститорите - с други думи ще има рикоширащо въздействие върху развитите икономики“, каза тя. „Затварянето на очи за това разминаване може да навреди не само на тези държави, което е достатъчно лошо само по себе си, но може да навреди и на глобалното възстановяване, също и на настроенията на инвеститорите, нещо, което според нас изисква много голямо внимание.”

Мерките, предприети за стимулиране на американската икономика, се превърнаха в добри новини за други страни заради ефекта на разпространение на търсенето, допълни още тя, пише Bloomberg TV Bulgaria.

Георгиева заяви, че е загрижена за 2022 г. и времето след това, когато дори относително малко увеличение на лихвените проценти, съчетано с евентуално по-силен долар, може да създаде проблеми за корпоративния и държавния дълг, който беше висок дори преди кризата с пандемията.

Сега страните трябва да разгледат техните дългове, а компаниите да проучат дали е необходимо преструктуриране, "докато условията“ остават благоприятни", каза Георгиева.

„Следващите няколко години със сигурност ще бъдат критични. Трябва да засилим и след това да намалим това много опасно разминаване“, каза още Георгиева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най- ще страдат тези които взеха големи кредити покрай пандемията .Банките използваха моратоиумите да набутат още кредити за жилища на тези извратени цени и после хората ще страдат когато започнат да вдигат лихвените проценти.Банкта не губи нищо защото кара получателя да финансира разликата между надутата цена на имота и реалната.Банката дава кредит на долницата от цената коята е реалната на имота и не губи нищо.
14
0
 
3
 
! Отговори
Stamen преди 2 години
"докато условията остават благоприятни"Да се чуди човек, да се смее ли, или да плаче.Тая жена наистина ли нищо не разбира от икономика, или само се прави, че нищо не разбира?
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
страх ги е от фалити на държави,няма да могат да си приберат лихвичките на новонапечатаните хартийки ,дадени като кредити
12
7
 
3
 
! Отговори
А преди 2 години
Служещото на Радев правителство няма ли да се опита да уволни и нея ?
11
2
 
13
 
! Отговори
. преди 2 години
Кажи си, че всичко предстои да рухне ***!
10
2
 
7
 
! Отговори
Китай 2025 преди 2 години
така е, 2025 Европа, САЩ, Канада и Австралия ще бъдат Заселени с новото си население от Чисти Китайци Арийци! Операцията е Критична!!
9
1
 
12
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
Сталинка- слугинажа на глобалистите как тънко изнудва: КУПЕТЕ СИ ВАКСИНИ ДА НЕ ВИ ВДИГНЕМ ЛИХВАТА !
8
0
 
7
 
! Отговори
Радко преди 2 години
Мр* куч*
7
3
 
7
 
! Отговори
МАЛИЙ КВИ БАТКИ преди 2 години
До vlady ВИЖДАМ ЧЕ ТИ ЛИПСВА СТАЛИН- КОВЧЕЗИТЕ, КРЪСТОВЕТЕ, НЕКРОЛОЗИТЕ, ЗАКАНИТЕ ЗА ИЗЧАГЪРТВАНЕ, ГОВОРИ ЗА СТАЛИНИЗЪМ ДЪЛБОКО В СЪРЦЕТО, А ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЧЕРЕПА СЕ ОКАЗА- СМЕШНО И ЖАЛКО- МИНИСТЪРЪТ НА МВР НЯМА ДОПУСК ДО СЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ,БАТКАТА ШЕФ НА ДАНС НЕ Е ПЛАТИЛ 1 000 000 ЛВ ДАНЪЦИ, ШЕФКАТА НА КАБИНЕТА НА МВР УЧРЕДИТЕЛКА НА ПАРТИЯТА НА ЧЕРЕПА- ЧОВЕК С 18 ОБВИНЕНИЯ, МИН НА КУЛТУРАТА ИЗВЕСТЕН КАТО ОНЯ С КОВЧЕЗИТЕ ВЕЧЕ ИСКА ОСТАВКИ НА ДИРЕКТОРА НА БНТ- ИЗЧАГЪРТВАНЕ ПО СТАЛИНСКИ...
6
2
 
18
 
! Отговори
Пловдивскьи Ливент преди 2 години
Туй бабе, страшну зло бе!
5
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И тая говори на техния "птичи" език.
4
3
 
21
 
! Отговори
vlady преди 2 години
Стига с тази измислена Сталинка - при Сталин би била между първите разстреляни за вредителство (крадене).
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все едно Божинката ги е казал тия умности)
2
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сталинка още ли не я е хванал курвида 19 см. Скоро време да го очаква. Малко е дебел и ше види зор докаде улезе главока посе е лесно.
1
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
така е когато БСП и фигуранти са на власт - критично време и после 10 години не можем да се оправим техните набези