Ваксинираните - с по-силен имунитет срещу COVID-19

Точна продължителност от защита не е установена
28 май 2021 19:40, Петя Славова
76
Ваксинираните - с по-силен имунитет срещу COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две проучвания показват, че хората преболедували COVID-19 запазват за продължително време имунният отговор на вируса, предава БНР.

И в двете проучвания е бил изследван костният мозък на доброволци, които са били болни година по-рано. Учените са открили, че част от имунната система, наречена "Б клетки", която всъщност осигурява нашата биологична памет, съхранява "памет" за  коронавирусната инфекция.

Още по темата

Проучването показва, че тези клетки продължават да съществуват и след 12 месеца.

А резултати от друго проучване поместени в  сп. "Нейчър" сочат, че ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване. Това би означавало и по-дълготрайна защита, казва д-р Уилям Шафър, професор в университета Вандербилт.

Въпреки обещаващите резултати от изследванията експертите все още не могат да  бъдат категорични за продължителността на защита. Д-р Антъни Фаучи, главен здравен експерт по време на изслушване в Сената побърза да заяви, че не очаква защитата от ваксината да бъде безкрайна и трябва след време да бъде отново направена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
1
 
! Отговори
ДО 35 преди 2 години
ТОВА Е СЕРИОЗЕН МОТИВ ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ !
46
10
 
9
 
! Отговори
Варна преди 2 години
За съжаление двама мои приятели починаха от Ковид, без придружаващи заболявания. От семейството ми и приятелите бяха болни около 35 души, с доказан Ковид, половината от тях много тежко, в болница. Болестта е ужасна, много хора останаха инвализирани и още не са се възстановили. Дано да оздравеят някога!
45
3
 
7
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
ДО ВАРНА - Престараха се с надписването затова сме на първо място .
44
7
 
3
 
! Отговори
Павето преди 2 години
До ВарнаЕй, зомбар! Гледа ли видеото в което "ваксинирания" доближава крушка до убоденото място и тя светва? Магнитите, металотърсачите и пищящите детектори за радиация няма да ги обсъждаме. Кажи ве, зомби? Ти инжектира ли се, че ръсиш пропаганда?
43
6
 
2
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До ВарнаТи колко болни и умрели познаваш? (от ковид)
42
6
 
9
 
! Отговори
Ще преди 2 години
Се ваксинирам когато ЕМА одобри немската ваксина РНК на CureVac чийто характеристики са в пъти по добри от Файзер и Модерна. Всеки има право сам да реши кога и коя ваксина да използва.
41
10
 
12
 
! Отговори
Варна преди 2 години
Заради това отчайващо невежество и яростна пропаганда на простотии, България е на трето място по смъртност от Ковид в целия свят, на последно място по брой ваксинирани в Европа и още много невинни българи ще умрат заради глупостта ви.
40
0
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До Иван --- това с конспирациите и шапките приключи, хората поумняха - скоро като ти секнат парите от НПО-та ще с-е-р-е-ш гладен, или ще те хване някой като мен и ще те прави жена. Разбра ли, ковидзомби?
39
5
 
3
 
! Отговори
Да сравняваш преди 2 години
Прекарването на ковид с ваксиниране е същото като са сравняваш опасността от тигър и кокошка.
38
7
 
1
 
! Отговори
Иван преди 2 години
До Леща: Надявай станиолената шапка, психопат!
37
1
 
7
 
! Отговори
D преди 2 години
Доктор Фаучи, главният експерт, е основен обвиняем в причиняването на пандемията заради връзки с Китай. Някои хора четат и между редоветен и различни източници на информация. Айде, бъдете здрави. Едностранчивото мнение не е журналистика. Не цитирайте тенденциозно едната гледна точка. Има и други експерти от чужбина, които са ги сложили в информационна изолация.
36
5
 
15
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Срамно е да се живее на планета пълна с ковидзомбари. - Търсете инфо преди да се боднете. - Как ви звучи да си инжектирате Graphene + Superparamagnetic iron oxide nanoparticles (SPION) + Hydrogel разработен от Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) и още кой знае какви гадости. --- Отвращавам се от ковидарите, заради тях ще започнат репресии срещу нормалните.
35
18
 
10
 
! Отговори
Варна преди 2 години
Няма 100% гаранция от никоя ваксина. Но сегашните РНК ваксини са с възможно най-висока ефективност от всички досегашни изобщо . Технологията им е гениална и откривателят заслужава нобелова награда. Учудващо е колко много глупости циркулират в обществото ни и колко много хора им вярват. Достойни са само за съжаление!
34
13
 
5
 
! Отговори
От ваксините преди 2 години
Печелят всички. Производителите милярди, политиците милиони, докторите по 10 лв на ваксиниран (има шефове, които правят по 100 ваксинации на ден, документално), ваксинираните печелят хиляди антитела. Само антиваксърите нищо не печелят.
33
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да сравняваш Т лимфоцитите с антитела е все едно да сравняваш крави с кокошки или дървета с магданоз. Т-лимфоцитите след боледуване са здравите дървете ,а лехата с магданоз е защитата след ваксина,Дърветата ще останат с години
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама всичките, или само които преживеят и двете дозички
31
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе верно почвам да се замислям... когато на някой доктор му повишат заплатата, направят го депутат или министър, и обръща палачинката! Нали не е така? Или е???Доктор Симидчиев беше против маските, сега е ЗА маските. Беше против ваксините, сега е ЗА ваксините. Буквално днес гледах интервю с него (отпреди няколко дни) в което обяснява (уж научно), че имунитетът от ваксините бил по-добър. И защо? Защото ваксините унищожавали еди кой си протеин, който ни подтискал имунитета! Ама това да не е СПИН?
30
4
 
10
 
! Отговори
до 31 преди 2 години
това е вид Данък, ама по-лошо - вече ако си здрав и отказваш да приемаш експериментални лекарства те Затварят!
29
6
 
17
 
! Отговори
Бай Пешо преди 2 години
За неразбраните, всичко е за едни пари. Ваксини, сертификати, лъжливи статии. Всичко е за едни пари. И за това да ви поробят. Но овцете блеят и се редят на опашка за боцкане. А лекарите за едни пари близо 10лв. На калпак са готови и човек да убият.
28
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ковидпcиxapите мрът кат мухи и се редят на опашки да се набодат. Ненормалници. Може и херца да си нашият и тя помага.