Ваксинираните - с по-силен имунитет срещу COVID-19

Точна продължителност от защита не е установена
28 май 2021 19:40, Петя Славова
76
Ваксинираните - с по-силен имунитет срещу COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две проучвания показват, че хората преболедували COVID-19 запазват за продължително време имунният отговор на вируса, предава БНР.

И в двете проучвания е бил изследван костният мозък на доброволци, които са били болни година по-рано. Учените са открили, че част от имунната система, наречена "Б клетки", която всъщност осигурява нашата биологична памет, съхранява "памет" за  коронавирусната инфекция.

Още по темата

Проучването показва, че тези клетки продължават да съществуват и след 12 месеца.

А резултати от друго проучване поместени в  сп. "Нейчър" сочат, че ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване. Това би означавало и по-дълготрайна защита, казва д-р Уилям Шафър, професор в университета Вандербилт.

Въпреки обещаващите резултати от изследванията експертите все още не могат да  бъдат категорични за продължителността на защита. Д-р Антъни Фаучи, главен здравен експерт по време на изслушване в Сената побърза да заяви, че не очаква защитата от ваксината да бъде безкрайна и трябва след време да бъде отново направена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
4
 
21
 
! Отговори
Учил Медицина 15год. преди 2 години
Понеже по-долу, вече е повдигнат въпроса да го доизясня като за и деоти - има 2 вида имунитет, Клетъчен в Т-лимфоцитите и АнтиТела под формата на Имуноглоболини - последните са като да нямаш Собствена Армия, а като те нападнат да чакаш евентуално МироТворците от НАТО да дойдат и да те Спасяват - след като НАТО си отиде - си отново безсилен. Ваксините за КОВИД правят Имуноглоболини и до там, за това са и временни. Истински Имунитет е Клетъчният!! Сега разбирате ли измамата със Сертификатите?!
26
8
 
26
 
! Отговори
до 24 преди 2 години
при естествено преболедуване паметта е до живот, това е поредната Фалшива Новина и Заблуда с която Ви играят. Няма, повтарям, Няма, случай на Корона Вирус, чийто имунитет при естествено преболедуване не е до Живот, защото е на клетъчно ниво в Т-клетките. Доказателство е дори SARS-CoV-1, почти 20 години по-късно всички преболедували още показват не просто имунитет, а имунитет размазващ вируса. Имунитет от Ваксини правещи само АнтиТела, т.е. ИмуноГлобулини е безмислен, щото е краткотраен.
25
5
 
22
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Още миналата година беше правено подобно изследване на преболедувалите преди 15 години SARS-COV-1. Настоящият вирус е вариант на първия и се казва SARS-COV-2. Оказа се че абсолютно всички имат имунен отговор към SARS-COV-1 до ден днешен. Полюциите на Фалучи и фармацевтичните корпорации ваксина на всекин6 месеца нямат никаква научна основа и от тях прозира очевиден финансов интерес.
24
4
 
5
 
! Отговори
Майна преди 2 години
Аз преболедувах ковид март месец, сега не спазвам особено правилата и забелязвам, че на 2 пъти ми излизат нещо като афти в носа, но много бързо ми минават.
23
4
 
3
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Чудесно обяснение! Браво на преподавателите ти! Явно май не са били проваксъри? И е напълно вярно, че ваксина не дава по- голяма гаранция от преболедуване. Но по- важно е колко дълга памет имат паметовите клетки по отношение на ковид, защото за различните инфекции е различно.
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като са толкова сигурни във ваксините, защо не носят правна отговорност за последствия и усложнения от тях за хората които си ги поставят? Или са сигурни само в това, че им носят пари? Всяка стока трябва да е придружена от гаранция на производителя!
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Учил Медицина 15год. в Симеоново. Блаво.
20
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните - с по-силен имунитет срещу COVID-19. За ваксинираните със Спутник V е точно обратното.
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доктор Фанучи да си ги набучи!
18
4
 
17
 
! Отговори
Учил Медицина 15год. преди 2 години
Така, нека го обясня като за и деот и как Професорите го обясняваха на нас - младите студенти. Имунната система е като Полицай и за да разпознаеш престъпника ти трябва портрет - с какви очи е, с каква коса е и т.н. Като се срещнеш с инфекция и по естествен път я пребориш Полицайте ти получават не просто портрет, а снимка с пълни детайли защото сами са очевидци на престъпника. При ваксина винаги Полицайте получавам портрет, с различно ниво на детайли, но портрет не може да е снимка! Разбирате ли?
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нека доц. Чорбанов (който явно от скоро е професор) да се изкаже по въпроса. Сигурен съм че неговата компетенция е на изключително високо ниво и ще го отразят във всички световни медии. Оставете ги тия Фаучита и тн. при нас са най-великите умове в сферата на медицината!
16
2
 
2
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
РОБСТВОТО В 21 ВЕК НАЧИН НА ЖИВОТ И КАК ПО БЪРЗО ДА СВИКНЕМ С НЕГО. ТЕМА ЗА РАЗМИСЪЛ НА РАКИЙКА СЪС САЛАТА
15
2
 
17
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
КОЛИЧЕСТВОТО антитела няма съществено значение, ако паметовите клетки са о, кей - те веднага могат да продуцират нови антитела при повторна среща с вируса. Докого трае тази памет - ето това има значение! За някои болести е до живот - морбили, заушка, рубеола...за други - като грип - не е!
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30-40 % от хората се разболяват и с ваксина. Пак трябва карантина и маска.
13
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ли е новият виц?
12
2
 
10
 
! Отговори
Мона преди 2 години
който плаща той поръчва музиката. така е и с това проучване. който е оцелял след грипчето, 80% безсимптомно, е ок, който е станал безплатна опитна мишка или бройлер да им пълни полевата информация с всичките си антитела може само да предполага какво и как ще му се случи. пилците се броят на есен. имунната система не може безкрайно да произвежда антитела за нещо, което дори не го усещат здравите хора.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Чорбанов измери със спиртомер, че имунитета на преболедувалите е с 40 до 50 градуса по силен отколкото на имунизираните.
10
0
 
0
 
! Отговори
Алеко преди 2 години
До: номер 11 Еее, много ласкателно е да цитираш моя герой.Ама той е живял през 19-ти век...
9
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така или иначе, повечето разработени ваксини срещу коронавирус са с изпитателен срок одиш на най-рано до 2023-та година!Всеки сам да решава за себе си дали да се ваксинира, ама четете ги тия листовки бе, четете ги!!! Не може само да удариш подпис че си съгласен, само и само да ти дадат заветния сертификат, който да ти позволи и това лято да одиш на моренце у Гърция!
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор Чорбанов докато сърбаше супа (чорбата е турско ядене) каза че имунитета на преболедувалите като него е по-силен от този на имунизираните.