Ваксинираните - с по-силен имунитет срещу COVID-19

Точна продължителност от защита не е установена
28 май 2021 19:40, Петя Славова
76
Ваксинираните - с по-силен имунитет срещу COVID-19
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Две проучвания показват, че хората преболедували COVID-19 запазват за продължително време имунният отговор на вируса, предава БНР.

И в двете проучвания е бил изследван костният мозък на доброволци, които са били болни година по-рано. Учените са открили, че част от имунната система, наречена "Б клетки", която всъщност осигурява нашата биологична памет, съхранява "памет" за  коронавирусната инфекция.

Още по темата

Проучването показва, че тези клетки продължават да съществуват и след 12 месеца.

А резултати от друго проучване поместени в  сп. "Нейчър" сочат, че ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване. Това би означавало и по-дълготрайна защита, казва д-р Уилям Шафър, професор в университета Вандербилт.

Въпреки обещаващите резултати от изследванията експертите все още не могат да  бъдат категорични за продължителността на защита. Д-р Антъни Фаучи, главен здравен експерт по време на изслушване в Сената побърза да заяви, че не очаква защитата от ваксината да бъде безкрайна и трябва след време да бъде отново направена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сигурно има по 5 откачалки на 100 души, които са мислят, че ваксините с недоприключени изследвания създават траен и ефективен имунитет.
66
0
 
2
 
! Отговори
ХА ХА! преди 2 години
"Точна продължителност от защита не е установена" -2 min? 20 min? 2 000 години?
65
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинираните са безсмъртни.В краен случай умират здрави.
64
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв е този д-р Уилям Шафър и откъде го изровихте? И колко му е планено за да говори глупости. Щото ваксините предизвиквали повече антитела, значи защитата щяла да е по-дълготрайна? По голямо безумие не бях чувал.Да не говорим, че по-силна имунна система от необходимото е вредна за организма защото може да почне да атакува самия организъм.Най-добре е организма сам да си създаде колкото му е нужно. И да не забравяме Т-клетките. С тези ваксини настъпва хаос в имунната система човек.
63
2
 
17
 
! Отговори
FYFI преди 2 години
Според последните изследвания, имунитетът след преболедуване е доживотен. Но от "ваксини" - още по-дълъг.
62
1
 
14
 
! Отговори
Майстора преди 2 години
"ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване. Това би означавало и по-дълготрайна защита" - как по дяволите количеството корелира с продължителност? Какво стана с науката? помните ли тази остаряла концепция? И къде изчезна грипа?
61
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Варна - нещастен ковитрол, всеки от нас има вече десетки близки и познати преболедували, разкарай се със жалките си приказки от 1001 нощ! Двама мои роднини на по над 70 г. си преболедуваха ковигрипа тая пролет, и вече търчат след внуците из градинките! За млади хора да не говорим, смеят се как ни врътнаха всички с тая невероятна измама! Грип е, но от най-леките!
60
2
 
12
 
! Отговори
Лъжаааа преди 2 години
""ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване. Това би означавало и по-дълготрайна защита""При преболедуване се изгражда имунитет срещу целия вирус (всички части), при ваксина (ако въобще има такъв, на документи поне има) се изгражда срещу конкретен спайк протеин на вируса, т.е. изменчива част. Ако има нов вариант (не щам даже), той е с различен спайк, нов щам - също. Преболедувалите правят антитела за нови варианти. Преценете има ли истина в статията?
59
1
 
14
 
! Отговори
славянин преди 2 години
''А резултати от друго проучване поместени в сп. "Нейчър" сочат, че ваксините създават повече антитела от тези, които тялото изгражда след преболедуване. Това би означавало и по-дълготрайна защита, казва д-р Уилям Шафър, професор в университета Вандербилт.''Анаболите също изграждат по-големи мускули значи според горната ''логика'' мускулите трябвало да са по-качествени и трайни!?
58
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакви ваксини не са това. Скоро хакерите ще са най големите робовладелци ха-ха
57
6
 
21
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ваксините ще прецакат имунната ви система.
56
4
 
8
 
! Отговори
Иха! преди 2 години
Е това е вече нагло!
55
4
 
14
 
! Отговори
Майна до 51 преди 2 години
Оцелялата с частична пареза да взема вит. Б комплекс на Допелхерц и бързо ще се оправи. Гарантирам, че при протоколното лечение в болниците в целия свят смъртността ще е голяма, защото лечението им е погрешно или по- скоро частично вярно.
54
4
 
17
 
! Отговори
Всъщност до 53 преди 2 години
НЕ. НЕЕ от тестовете. А от НЕПРАВИЛНОТО лечение, което води задължително до срив на имунната система!!! Гъбички има бол най- различни видове в природата. Но имунната система се справя с тях, освен ако не е срината от други болести или лекарства.
53
5
 
8
 
! Отговори
Майна до Варна преди 2 години
Прав си. Но това се дължи на НЕПРАВИЛНО лечение. В болниците дават схема от поне 2 тежки антибиотика и кортизон. Дават и кислород. Само последното е правилно. Аз съм над 60год. и се излекувах сам от ковид / доказан/ НО НЕ по гореописания начин.
52
7
 
11
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Гнусната болест (черна гъба) в Индия е от тестовете, не си правете тестове. Е, ако искате да ви се разяде лицето, правете си.
51
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преболедувах и смятам да се доверя на изследванията, които сочат естествения имунитет като достатъчно надежден. А те стават все повече, от различни институти и държави. Отдавна вече имунолози (вкл. иповечето български) казаха, че бройката антитела не е най-важната и обясниха защо.
50
5
 
10
 
! Отговори
До 47 Варна преди 2 години
Подкрепям , от ноември до март, починаха 7 мои близки в това число и братовчед ми на 33 години, никой от тях нямаше придружаващи заболявания. И да прав си тази гадна болест води до инвалидност, наша близка е с частична пареза на краката след 3 месеца борба за живот.
49
1
 
1
 
! Отговори
neon7 преди 2 години
До От ваксините А троловете кво печелят?
48
3
 
2
 
! Отговори
999 до 26 преди 2 години
Смятам, че си прав. Но новини като повторно заразили се с ковид и дори починали като Лорина, внасят известно съмнение в доживотния имунитет след преболедуване.