Нова технология открива COVID-19 за 3 секунди по снимка на очите

Летищата са едно от местата, където може да бъде приложена
26
Нова технология открива COVID-19 за 3 секунди по снимка на очите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Снимка на очите и три секунди. Това е единственото нещо, от което „OcuTech“ технологията - пилотен проект, разработен от испански, американски и китайски екипи, се нуждае, за да открие COVID-19. Това я превръща в инструмент, който може да служи като подкрепа в сектори като отдиха и хотелиерството по време на пандемията.

"След месеци изследвания разбрахме, че възпалителен модел, характерен за COVID, се отразява в очите", казва директорът на „OcuTech“ Паула Бонед пред TVE. Тя стои зад едно от клиничните изпитвания, проведени във „Фе де Валенсия“, които поддържат тази система за откриване на зараза, в която са участвали 5000 доброволци.

Изследването, проведено в сътрудничество с експертни инженери по изкуствен интелект от валенсианската технологична компания „Innorea Projects“, е създало алгоритъм, който както в интелигентните очила, така и в мобилните устройства изключва, че възпалението на конюнктивата не се дължи на други причини.

"Използваме изкуствен интелект, за да изберем регионите на очите, от които се нуждаем, когато правим снимката. Те се качват на сървър, където се анализират и това ни дава резултата, който търсим", казва директорът на технологичната компания „Innoarea Projects“, Алфонсо Сориано, отговарящ за разработването на споменатата технология.

Сориано посочва летищата като едно от местата, където може да бъде приложен за масов скрининг. "Можете да подготвите малък павилион, където всеки може сам да направи теста. Има много области, в които искаме да приложим това", добавя той, въпреки че може да се разшири и за хотелски, развлекателни или ресторантски услуги.

В момента това е само система за скрининг, но компанията, родена в Лансадера, бизнес проект, популяризиран от Хуан Ройг, вече работи, за да бъде приет като диагностичен тест от Испанската агенция по лекарствата. /БГНЕС

 


26
Още по темата: снимкаочикоронавирус
Още от Коронавирус
Учени: Можем да предотвратим съсиреците от аденовирусните ваксини
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Нова... Нова... Колко да е нова?В Индия са я ползвали вече. Викат и биометричен идентификатор или нещо от тоя сорт.
21
0
 
4
 
! Отговори
11 преди 2 седмици
Баси глупостите. Тази технология единсгтвено ще може да открива запек, тъй като очите ще са изцъклени.
20
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма такова нещо като ковид. Има уплашени егоисти, които тичат на лекар да ги спасява, а там им разбиват здравето по техен си начин.
19
4
 
5
 
! Отговори
Обективно преди 2 седмици
ПЪЛНИ ГЛУ.ПОСТИ!!!! КОВИД ЗАПОЧНА ПЪРВИТЕ 3 ДНИ БЕЗ АБСОЛЮТНО НИКАКВО ВЪЗПАЛЕНИЕ!!! НИТО КАШЛИЦА, НИТО БОЛКА В ГЪРЛОТО ИЛИ НЕЩО ДРУГО! Точно това е специфичното при ковид - че отначало няма абсолютно никакви признаци на възпаление!! Той затова се лекува трудно - защото се закъснява с лечението поради липса на оплаквания!
18
5
 
8
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Принудително бъркане в тялото ви е равно на изна силване. При това лекарите са инструктирани нарочно да го правят колкото може по-болезнено. Един човек свикне ли да си трае, когато му причиняват болка - готов е.
17
2
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 седмици
Открай време се продават всякакви философски камъни, парченца от Светия кръст, целебни мощи, кристални топки и какво ли не.
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шарлатани на международно ниво ...
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пълно е с простотии по статиите за този вирус.От месеци не чета нищо, защото е загуба на вреве. Само като видя заглавията ми стига.
14
7
 
13
 
! Отговори
Ник преди 2 седмици
днес снимка, утре лазерно ослепяване /има го в дронове за контрол на тълпи!/ на стадото. ходете се оплачете на арменския поп после. Докато им се оставяте да ви третират като животни, няма да се спрат! отказ от всякакви тествания по дупките, което унижава човешкото достойнство. отказ на противоконституционните мерки/ ограничения. фермерите на човешката ферма нямат нужда от животните-хора. евтаназиране и загробване им е в устата при всяка среща и само от стадото зависи да бъде стадо или глутница
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Орхан Мурад хареса тази новина
12
4
 
9
 
! Отговори
Пастир преди 2 седмици
Едното стадо се контролира с истории за ковид, другото стадо с конспиративни истории за ковид. Имате ли умен телефон всичко могат да научат за вас без много разправия. Живейте си живота и стига сте се филмирали за глупости.
11
2
 
9
 
! Отговори
Искрен Веселинов преди 2 седмици
Едно време бабите си мереха кръвното с конец, златен пръстен и шивашки метър. Руснаците продаваха по пазарите едни пластикови карти с графика на тях. Държиш си пръстчето една минута и после с сравняваш нюансите, за да разбереш в какво състояние си-отпуснат, щастлив, напрегнат...Та така и с короната сега така. В едно манипулирано общество виреят всякакви шарлатани. Добре поне че няма да ни бъркат отзад, както го правят китайските другари. За сега...
10
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
КОНСПИРАТОРИ ГАДНИ, ИМА ДАЛЕЧ ПО-ДИКТАТУРНИ МЕРКИ В С КОРЕЯ И БЕЛАРУС. ТЕЗИ СА ЗА ДА ВИ ПАЗЯТ
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
веднага да се създаде приложение което снима очите и така на всеки телефон и пред всеки магазин. стадото трябва да се контролира.
8
1
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 седмици
ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!!!!!!!!!!!!!!! ПО СКОРО ЩЕ ПОВЯРВАМ, ЧЕ КУЧЕТАТА МОГАТ ДА НАДУШВАТ КОДИД ОТКОЛКОТО, ЧЕ ПО ОЧИТЕ МОЖЕ ДА ПОЗНАЕШ ОТ КАКВО Е БОЛЕН ЧОВЕК !! ТАКАВА ТЕХНОЛОГИЯ НАЙ-МАЛКО СЛЕД 100 ГОДИНИ НАЙ-РАНО МОЖЕ ДА ИМА АКО ИЗОБЩО Е ВЪЗМОЖНА!
7
3
 
19
 
! Отговори
Ирисова диагностика преди 2 седмици
Освен ковид, "новата технология" открива и рак, СПИН, хемороиди, коклюш, циреи и ишиас.
6
5
 
7
 
! Отговори
До Конспиративно преди 2 седмици
Прав си човек, сега имат някаква нова теория, че Земята се въртяла около Слънцето. Какво още ще измислят за да ни лъжат...
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Извинявам се за офтопика, ама някой да знае какво стана с Каролев?
4
3
 
28
 
! Отговори
Конспиративно преди 2 седмици
Я па ти! А аз реших, че след като взеха проби от милиарди хора, сега дойде ред да им сканират и очите, защото те са като пръстови отпечатъци. Ей, ако и 1% от теорията на конспирацията е вярна, някой вече има огромна база данни с човешко ДНК, а сега и с ретината отпечатък! Браво! Идея кога ще спрат има ли? Или ще измислят как да откриват ковид и по натривка от фекалии... на там върват нещата!
3
4
 
16
 
! Отговори
Боко Т.ъпото преди 2 седмици
Ей,ако вземем пак властта какво психясване на стадото и крадене ще падне пак с тоя нов тест.