Учени: Можем да предотвратим съсиреците от аденовирусните ваксини

"Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с тях
30 май 2021 21:06, Нели Христова
106
Учени: Можем да предотвратим съсиреците от аденовирусните ваксини
Снимка: БГНЕС

Екип от германски учени вярват, че са разбрали защо някои хора, получили ваксините на "АстраЗенека" и "Джонсън и Джонсън" срещу COVID-19, развиват кръвни съсиреци. Освен това те твърдят, че могат да кажат на производителите как да подобрят препаратите, за да ги избегнат.

"Ключът е в аденовируса - вирусът на обикновена настинка, който се използва за доставяне на протеина на коронавируса в тялото", казва Ролф Маршалек, професор от университета на Гьоте във Франкфур. ИРНК ваксините, разработени от "Пфайзер" и "Модерна", не използват тази система и не е имало случаи на съсирване на кръвта, свързани с тях.

Кръвните съсиреци са редки, но обезпокоителни в по-младата възрастова група, които са изложени на по-голям риск от съсирване на кръвта, но по-малко вероятно да прекарат тежко COVID-19. Обединеното кралство предлага на всеки под 40-годишна възраст избор на ваксини, когато има такива. Във Великобритания има 309 случая на тромбози от 33 милиона души, получили ваксината на "АстраЗенека"

В труда си, който е в предпечатна подготовка, но не е подложен на партньорска проверка, учените казват, че смятат, че проблемът се крие в навлизането на аденовируса в ядрото на клетката, а не само в клетъчната течност, където вирусът обикновено произвежда протеини.

"Жизненият цикъл на аденовируса включва инфекция на клетките, навлизане на аденовирусната ДНК в ядрото и впоследствие генна транскрипция от машината за транскрипция на гостоприемника", пишат те.

"И точно тук се крие проблемът: вирусното парче ДНК не е оптимизирано за транскрибиране вътре в ядрото."

Вътре в клетъчното ядро ​​части от протеина се сливат или разделят. Те се превръщат в мутантни протеинови парчета, които изплуват в тялото и много рядко могат да предизвикат образуване на кръвни съсиреци, смятат учените.

Проф. Маршалек казва, че ваксините могат да бъдат преработени, за да се избегне проблемът. От "Джонсън и Джонсън" вече са в контакт с него, твърди той пред Financial Times.

Компанията "се опитва да оптимизира ваксината си сега", каза той пред вестника. "С данните, които имаме в ръцете си, можем да кажем на компаниите как да мутират тези последователности, кодирайки шип протеина по начин, който предотвратява нежелани реакции."

Все още учените не са разговаряли с "АстраЗенека", казва той. Компанията не е била в контакт, "но ако го направят, мога да им кажа какво да направят, за да направят по-добра ваксина", сподели той пред FT.

Други учени обаче имат други теории и обяснението на Маршалек за неблагоприятните събития все още е хипотеза, която предстои да бъде разгледана от други експерти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
8
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Наврете си ваксините в задния двор
55
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
даа вероятноста от такава реалция е нещо подобно на 0.00008
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Освен това те твърдят, че могат да кажат на производителите как да подобрят препаратите, за да ги избегнат." Нали ваксините бяха "прекрасни"? После, защо малко хора се ваксинирали. Ми щото имат мозък. И го използват. Ваксините са експериментални поне до 2023-та година, това е официална информация а не дочуто от "сестрата на съседката"! И да, сигурно след 2-3 години ще ги подобрят, тогава можем да се ваксинираме... ако има полза. Щото и това не е доказано.
53
3
 
10
 
! Отговори
до тестови зайци преди 2 години
Ами овцете подписаха формуляр за съгласие да се експериментира с тях, така че бялата мафия си е вързала гащите.
52
0
 
0
 
! Отговори
!!!!! преди 2 години
Не им трябва чип за да те контрлират само ХАРП от трудовите на Никола Тесла
51
6
 
6
 
! Отговори
КОВИДианец-Ветеран преди 2 години
Айде бе, защо още не сте написали как е Пандемията днес, има ли още Заразени?! Трябва Паника да има!
50
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С тия статии трябва да се спре, защото разни расисти ще тръгнат сега по ромските махали да раздават по 50лв за представен документ за ваксинация.
49
2
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 2 години
Ако си ходил на кафявоморието,или ще ходиш,си купи ''Глупедиум''!В противен случай все на тоалетната чиния ще седиш.
48
1
 
0
 
! Отговори
До 70 преди 2 години
Не следва да е нормално,но пробвай с "Мезим форте" храносмилателни ензими които вършат работа в такива случаи след ваксинация.
47
2
 
1
 
! Отговори
Фтори хуй ми расте преди 2 години
след ваксината.....сама заРушофиле е татуирано на него
46
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво излиза?Правят едни ваксини,които образуват съсиреци и после лекарство да ги предотвратят.И това ако не е търговия какво е?Купувай народе,че не остана!
45
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредно доказателство,че така наречената ваксина си е експериментална!
44
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 61Обоснови се, или си поредния ***-я-д?
43
4
 
4
 
! Отговори
Е и какво му е на преди 2 години
Този продyкт съдържа ГМО..........гмо то?
42
2
 
8
 
! Отговори
От х-стиката на Астр преди 2 години
2. КАЧЕСТВЕН И КОЛИЧЕСТВЕН СЪСТАВСъществуват многодозови флакони, които съдържат 8 или 10 дози по 0,5 ml на флакон (вж.точка 6.5).Една доза (0,5 ml) съдържа:Аденовирус от шимпанзе, кодиращ вирусния шипов (spike) гликопротеин на SARS-CoV-2(ChAdOx1-S)*, не по-малко от 2,5 × 108 инфекциозни единици (infectious units, Inf.U)*Произведен в генетично модифицирани човешки ембрионални бъбречни (human embrionic kidney, HEK) 293 клетки чрез рекомбинантна ДНК технология. Този продyкт съдържа ГМО.
41
0
 
6
 
! Отговори
СайонараФикус преди 2 години
Влакнта в тампоните на тестовете са толкова вредни, че е все едно дали си правите "тест" или дъвчете азбест за забавление. Получавате единствено фиброза - черна гъба. Честито на печелившите.
40
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да спрат опасните препарати, те ще ни лекуват от страничните им ефекти или ще ги преработват и пак ще ни баламосват да се бодем с тях.
39
2
 
12
 
! Отговори
епидемиолог преди 2 години
Какви са тези ежедневни статии и кой ги плаша? След като смъртността от "Пфайзер" и "Модерна" по официални данни е най-висока.
38
2
 
20
 
! Отговори
123 преди 2 години
Няма никакви ковид ваксини. Това са отрови.
37
1
 
6
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Кат ва почна сички учени и щабове с гегата и ше видите вие ваксини вируси