Кацаров: Шансът да избегнем нов пик на вируса е ваксинацията

"Няма починал след ваксина у нас, да махнем фантасмагориите за чипиране"
87
Кацаров: Шансът да избегнем нов пик на вируса е ваксинацията
Снимка: БГНЕС, архив

Няма българин, починал след ваксина у нас. Това съобщи здравният министър Стойчо Кацаров на пресконференция.

Той обясни, че е имало десетина случая на съмнения, които са проверени и такава връзка - ваксина и тромбоза след нея, не е доказана.

Още по темата
България има желание да предостави ваксини на съседни страни, след като е направена оценка, че за населението у нас те са достатъчно - 13-14 млн. до края на годината. Такива запитвания има от Северна Македония, Албания, Косово, Босна и Херцеговина.

Процедурата обаче е много тежка - иска съгласуване с ЕК, с доставчика, независимо дали ще ги подариш или продадеш. България е отправила такова искане и се очаква отговор по кой механизъм да бъде извършено това. Нашето желание е да помогнем, каза Кацаров.

Става дума за до 150 хил. дози, които са бъдат разпределени на съседни държави, най-вече от препарата на "АстраЗенека", тъй като към него има най-малко интерес у нас.

Кацаров заяви, че единственият начин да избегнем нова вълна е ваксинацията и допълни, че сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията я предотвратяват. Според експерти е възможно да има нов пик, ако се забави процесът на ваксинация.

Да махнем фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на фактите. Пациентите не искат да се ваксинират, защото има странични ефекти. Ако видят обаче страничните ефекти в кратката характеристика на лекарство за кръвно, ще видят, че те всъщност са повече, заяви Кацаров.

Според него хората са имали основания да казват, че ваксината не е тествана, но с днешна дата са ваксинирани над 2 млрд. души, като страничните ефекти са изключително малко.

Кацаров съобщи в отговор на въпрос, че скоро също ще се ваксинира.

Аз преболедувах тежко и лежах в болница декември месец с двустранна пневмония и затова не съм се ваксинирал, но ще се ваксинирам, препоръката е това да стане след 6 месеца, обясни министърът.

Здравният министър не прогнозира кога ще постигнем колективен имунитет у нас.

Броят на хората, които са се срещали с вируса е в пъти по-голям от тези, които са тествани с PCR. В момента се събира информация от лабораториите за броя на положителните тестове за антитела, за да се изгради обща представа за това, данни се очакват към края на месеца.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари