До Гърция ще може и с антигенен тест, откога?

Съседката ни удължи със седмица изискванията за влизане
35
До Гърция ще може и с антигенен тест, откога?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българските граждани могат да влизат в Гърция и с европейския зелен сертификат, съобщиха от Министерството на външните работи. Отпада задължението за шофьорите на тежкотоварни камиони да попълват регистрационен формуляр, генериращ QR код.

Българските граждани ще могат да пътуват в Гърция и с антигенен тест, но само ако е качен в цифровия сертификат, одобрен от Европейския съюз. Това обаче у нас ще е възможно през втората половина на юни.

Същевременно Гърция удължи със седмица Covid изискванията за влизане в страната. За пътуване по вътрешни самолетни линии се допуска представяне на отрицателен бърз тест за коронавирус, съобщи кореспондентът на БНР в страната.

Изискванията за влизане в Гърция остават в сила до 14 юни, след което вероятно ще има продължение на действащите ограничения, които са общи за европейските страни.

Covid ваксинираните влизат със сертификат, валиден 14 дни след  последната доза. За туристите без ваксина се изисква задължително PCR тест до 72 часа преди влизане в страната. За децата на възраст над 6 години също се изисква да са с отрицателен тест.

При пътуване със самолет по вътрешните линии към островите вече е въведено изискване за представяне на документ за здравен статус. В този случай е позволено да се пътува или с PCR, или с бърз антигенен тест, направен в оторизирана лаборатория в Гърция.

С тези изисквания се пътува и с фериботите. Документите се проверяват преди качване на пътника на самолета или на кораба.

Според коментари на специалисти в гръцките медии не се очаква до края на туристическия сезон промяна в посока облекчаване на изискванията за влизане на туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
6
 
! Отговори
Проста сметка преди 2 години
Забелязвам, че колкото по закъсала е икономиката на една държава и колкото повече заеми има от МВФ и СБ, толкова са по- строги мерките. Няколко примера- Гърция, Аржентина, Бразилия, Индия. Гърция беше фалирала само преди няколко годинки, а Аржентина имаше през 2019 хиперинфлация и опасност от повтаряне на сценария от 2001г. Тогава аржентинските власти направо арестуваха народа да виси 3 месеца в къщи. Индия и Бразилия са ясни, само не ми казвайте колко са велики.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гърция като миналата година. Ще платим някой друг PCR или антигенен - ОК. Да сме здрави. За тези, дето удариха ваксините заради 80-90 лева, няма да коментирам. Евтиното винаги излиза скъпо. Когато е за здравето, това е брутално да го научиш по трудния начин.
10
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Гърция ще ходя знайте ли кога? Кога влеземе у Шенхен и махнат КПП-тата, и кога не ни искат ни PCR-и, ни MCR-и, а без никакеи документи да си фащаме магистралата за Солун и само да си платим тол таксата (като бели хора)!И като стигна до Солун... може да изпия едно кафе и да се върна в София!
9
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще поминем и без море. Година две, може да си измислим други занимания и друг начин за почивка. Ходенето на море не е задължително.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А де, откога трябваше.Да дадат данни колко човека са с открит Ковид преди и след пътуване, всичко е напълно излишно. Това са мерки, дето само в началото щяха да са полезни.
7
3
 
7
 
! Отговори
Ох, пак аристократ преди 2 години
До Анонимен 5 Видял си ти чужбина. Много люде ходихме в Гърция и преди 10-ти ноември, бе. Ама не се казваше на съседите. Цървулe. Децата издаваха работата. И тогава имаше морски таралежи, и тогава мама и тати ни обуваха гуменки, за да не се боцнем на морските таралежи...Цървуланко.
6
21
 
12
 
! Отговори
Дреме ми за Гърция преди 2 години
Тази година е толкова евтино у нас, че майната им на византийците.Но вие идете. Колкото повече сте там, толкова по-евтино у нас.
5
10
 
8
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 5Евалата пич, сложих ти плюсче на готиния коментар! Въпреки че мразя фюрера на Русланд - Волдемар фон Путин, трябва да отбележа че не се смятам за "русофоб". И в този ред на мисли, общото между нас българите и руснаците е в това, че разваляме обстановката където отидем. От една рускиня живееща в Италия чух да казва: "Хорошо там где нас нет!".
4
15
 
8
 
! Отговори
Striker преди 2 години
Еми нормално и очаквано. То е елементарно издаването на сертификат. Пишеш си втора доза на ваксината, егн, л.к. и си готов. Няма как, но не е болка за умиране, пак ще се ходи на гръцко моренце, живи и здрави:)
3
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лошото е, че има много от нашите там. Хубаво беше преди 2007.
2
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво море, кофти хора навсякъде. Стоя си на село и ми е мирна главата.
1
17
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не влизам там, та ако ще и 100 евра да ми дават.