Проверяват ли колко пълни са заведенията?

Спазват ли се ограничителните мерки и дистанция?
9 юни 2021 07:53, Елка Василева
49
Проверяват ли колко пълни са заведенията?
Снимка: архив, БГНЕС

Оборотни заведения масово погазват противоепидемичните мерки в страната и предписанията на здравните власти за 50% запълненост на капацитета при недопускане на повече от 1 човек на 8 кв. м. Това установи проверка на „Телеграф“ из най-популярните ресторанти, барове и дискотеки в столицата и из страна.

Единственият начин да разберете, че все още се намираме в извънредно положение заради пандемията, са маските на персонала, които най-често се носят под брадичката. Причината да не покриват носа и устата вероятно е за да могат да дишат, тъй като в повечето „вървежни“ кръчми се позволява и пушенето на закрито, което пък е забранено от Закона за здравето.

Управител на бар в столицата е категоричен, че след едно две питиета е немислимо да накараш хората да спазват ограничителни мерки и предвидената дистанция, пише „Монитор“. „Преди седмица компания от 20 човека, празнуваща рожден ден, буквално налетя на една от сервитьорките, защото е помолила да бъдат разделени на две маси. Да не говорим, че редовно подпийнали гости прегръщат сервитьора, като си поръчват. Когато бъде помолен да спазва дистанция, съответно настава скандал и дори имаме човек, тръгнал си, без да си плати, защото виждате ли, бил обиден“, твърди управителят.

Клиентка на известна чалготека пък споделя, че хигиена и дистанция никъде не се спазва. „Никой не ни пръска с дезинфектант на входа. Сложи ли са едно шишенце, което се клати, но никой от охраните не гледа използвали се. Вътре е мазало, особено по баловете нямаше и метър разстояние между хора, същото е и с масите. Хората танцуват, целуват се, никой никаква забележка не прави“, разказва 23-годишната А. С.

В ресторантите положението не е по-различно. „За 1 юни резервирахме маса в рибен ресторант от известна верига, намиращ се в популярен столичен хотел. Всички маси до една бяха заети, като отстояние между тях изобщо нямаше. Но най-неприятно изненадани останахме, след като клиенти запалиха пури и цигари, дори вътре в основната зала, а не в специално отделената за това „тераса“, която също е изцяло покрита. Ние бяхме с две малки деца, като заради детския празник на повечето маси също имаше деца, но това не притесни нито персонала, който занесе пепелници на пушачите, нито самите пушачи“, разказва Александър Георгиев пред вестника.

Забраната за пушене със сигурност си остава най-прескачана от всички в държавата. Много често при сигнал за проверка, първият изгърмял звъни на конкурентите си и ги предупреждава. „Често самите заведения си дават сигнали един на друг. Хостесата от единия клуб предупреждава колежката си и така успяват да се спасят“, твърдят хора от бранша. В заведенията се избягва да се поставят нормални пепелници, като често те са заменени от вазички, чашки с намокрени салфетки, а най-новият хит е чинийки за ядки, само че вътре може да откриете не бадеми, а завидно количество фасове.

Контролът за спазване както на противоепидемичните мерки, така и на забраната за тютюнопушене е организиран повече от комично. Дежурният телефон за сигнали отговаря от 8 сутринта уж до 20:00 вечерта, въпреки че работното време на инспекторите е от 8:30 до 17:00 часа. Така ако сте на нощно заведение, нямате никакъв шанс да се свържете с жив човек и да очаквате, че ще пристигне проверка след вашия сигнал. След 20:00 часа се включва гласова поща, на която може да запишете сигнала си и в първия работен ден след това той да бъде проверен от инспектор и евентуално да се направи внезапна проверка на заведението, когато от РЗИ решат.

„Извършените проверки за спазване на противоепидемичните мерки по заведения от началото на годината до края на май са общо 1016. Съставени са 78 акта за нарушения и са отправени 26 покани до собствениците на заведенията за явяване в РЗИ, тъй като те не са били открити на място. Само за месец май проверките са 58, при които са съставени 17 акта и 2 покани“, обясни пред „Телеграф“ говорителят на столичната РЗИ Катя Сунгарска. Глобите са от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 500 до 2000 лв. за юридически. Тя дебело подчерта, че за цялата столица са назначени общо 20 инспектори на обичайното работно време по Кодекса на труда. „Можете да си представите за какъв къртовски труд става въпрос при този състав“, каза Сунгарска. Голяма част от проверките са нощни, които инспекторите извършват в извънработно време, само и само да се осъществява някакъв контрол, обясни още говорителят на РЗИ. За проверки за тютюнопушене отговаря отделен екип от 15 човека за цяла София.

От началото на годината те са извършили общо 4636 инспекции, но не само по заведения, а и във всякакви други учреждения и закрити публични места. По сигнали на граждани са образувани едва 95 проверки, а общо съставените актове за този период са само 83. Според Сунгарска инспекторите нямат вина за това, че са крайно недостатъчно и с такова работно време, просто държавата е отпуснала такъв щат, за контрола на тази дейност.

Същата е картинката и в Бургас, както и в околните курорти. Най-драматична е ситуацията след 18 часа в петък и събота, когато заведенията се пукат по шевовете. Резервациите се правят предварително още в началото на седмицата и до четвъртък вече няма никакви свободни места. От тази тенденция не правят изключение дори и известните вериги за хранене. Клиентите са наредени буквално "рамо до рамо", а между масите е оставено толкова разстояние, колкото келнерът на минава без да се блъска.

В малките градове положението е още по разюздано. В кафенетата и ресторантите в Добрич изобщо не се спазват противоепидемичните мерки и ограниченията в посещаемостта. Особено по време на абитуриентските балове и след тях, до 31 май, заведенията се пукаха по шевовете си и по обяд, и вечер, заради роднинските трапези по случай завършването на отрочето. Събираха се цели маси на банкетен принцип и се струпваха на едно място средно от 30 до 50 човека, за да честват абитуриента.

Огромна част от заведенията се пишат по документи на безимотни лица като клошари, роми и т. нар. професионални длъжници, за да не плащат наложените им глоби, разкриха запознати.

Според данни на проверяващите органи масово се спазват изискванията за намаление на капацитета на заведенията, коментира Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията. Сигурно има и такива, които се пълнят на 100%, заради което има и проверки от РЗИ. Относно забраната за пушене на закрити места Алибегов коментира, че ако има такива, които не го спазват, това трябва да бъде установено от контролните органи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден наритах (буквално) едно нагло английско парче. Хем без маска, хем на забележката ми по въпроса има неблагоразумието да ми отговори изключително вулгарно. Такива шутове в *** отнесе, че около месец едва ли ще може да го ползва по предназначение. Възпитан човек съм, но .о.ум.ието на някои индивиди ми идва в повече.
19
1
 
3
 
! Отговори
унижавам короноиди преди 2 години
Мисирките нямат ли си друга работа а само грачат на умряло и правят проблеми на бизнеса. Свърши с този сополив вирус паниката , хоарат си живеят вече нормално, никой нищо не спазва и така трябва! Маски долу!
18
0
 
4
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Децата ни бягат , а тоя шут се сраснал с директорското място и няма отлепване. Дева и герберския шут!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Онзи ден бяхме на заведение. По едно време нахълтаха някакви супер нагли проверяващи. Направиха ни по една с ви рка на всички присъстващи,след което ги прошнуровахме а на лно и си тръгнаха. Явно за това идват. Така им харесва.
16
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
неделя 14.30 часа пицария на 20 метра от граф игнатиев на васил левски нямасвободна маса деца тичат викове шум и прах пица и 2 пилешки супи 35 лева
15
2
 
1
 
! Отговори
глас от тъдява преди 2 години
Много селиандури , кво да праиш, тук забраниха да се пуши в площите заети от заведенията - пък било и на терасата .
14
2
 
3
 
! Отговори
Законност няма ! преди 2 години
Правилно колега 19, България не е правова държава, а ресторантьори-мутри са със силен гръб и съда и прокуратурата не ги проверяват даже...
13
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето мнение е по-особено от статията, а и от коментиращите *** по-долу. Има два варианта: 1. Отменя се закона за пушене на закрито защото не може да се контролира спазване и се отменя забраната за над 50% запълване на заведения по същата причина ИЛИ 2. Прави се нощно ударно звено за проверки което работи 24/7/365 И се затварят заведения (което може да стане само след реформа на съда и прокуратурата, които ги няма от 32 г). Против съм да е "имаме си правила но никой не ги спазва"
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
като гледам се пооциля и от 1, 3, 6 март, сега и от баловета, колко да се оцелява, че да се чувстваме нормални?
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами заведенията си знаете своето , пълни на макс, не плащат ДДС и заплата, ето това бг бизнеса. За 70% от българите най-важни са манджата и ракията, ето защо сме толкова добре и всички ни дават пример за прекрасна държава.
10
7
 
13
 
! Отговори
dmx преди 2 години
С други думи, нищо че ковида свърши, нека проверяващите органи малко наваксат с рушветите и тормоза над бизнеса.
9
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Затова сме далеч от развития свят. И няма начин да се доближим до него."И слава Богу. Вие, цивилизованите умнокрасавци, ходете да си живеете в "развития свят" с фашистките му правила. Тук хората са все още са повече от зомбитата.
8
3
 
6
 
! Отговори
Коста преди 2 години
"Изгладнели" , вследствие на 10 години управление на ГЕРБ препълват заведенията...
7
1
 
6
 
! Отговори
В `лошия`Китай има преди 2 години
Трудови лагери за корумпирани и ликвидация за много корумпирани.
6
1
 
8
 
! Отговори
балкансубект преди 2 години
Верно ли `мафията е опасна понеже защото не сме хванали тоягите`?Ами, че ДС мафия като нашата се преборва само със Военен режим.
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
такива животни кат мерки вече нема никъде, а заведенията са не на 100 ами на 120 процента
4
0
 
3
 
! Отговори
Бухахахаха преди 2 години
Вицът на деня :D
3
1
 
8
 
! Отговори
до 1 от балкансубект преди 2 години
Ако не сте разбрали, че тук командва и решава най-опасната ДС мафия, за кво да говорим?!
2
2
 
10
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 2 години
Алчните пишман-ресторантьори предлагат храни и напитки, които туристите ги имат на ол инклузив по мноого.Цените - космически!Наистина други хора си носят храна или купуват от топлите витрини на магазините.Видите ли нахален викач - заобиколете бьрже!
1
7
 
8
 
! Отговори
до 1 от балкансубект преди 2 години
Решава тоз който има пари!Щом нямаш пари, какво ще решиш ти бе?!Ти нищо НЕ решаваш!