COVID-19 ще стане сезонен до есента, най-късно зимата

Това твърди водещ германски вирусолог
10 юни 2021 19:05, Нели Христова
86
COVID-19 ще стане сезонен до есента, най-късно зимата
Снимка: БГНЕС

Пандемията от COVID-19 вероятно ще се превърне в епидемия до есента или зимата. Очаква се тя да се повтаря всяка година, но да бъде контролирана от допълнителни дози ваксини, твърди водещ немски вирусолог, цитиран от The Guardian.

Кристиан Дростен заяви, че вярва, че броят на случаите на коронавирус ще нарасне след лятото, но че болестта ще бъде контролируема. Докато скокът вероятно ще бъде описан като "четвърта вълна", казва той, по всяка вероятност това ще отбележи началото на "нова, ендемична фаза" или "сезонна епидемия", която ще се повторя в продължение на няколко години, но може да бъде запазена под контрол чрез допълнителна имунизация.

Дростен, ръководител на факултета по вирусология в университетската болница в Берлин, Charité, който е бил ключов и последователен глас, съветващ политиците през цялата пандемия, казва, че въпреки ясните индикации, че вирусът е все по-контролиран, има опасност напредъка да бъде подкопани от хора, които не са успели да получат втората си доза или, че ваксините вече не са необходими.

"В момента сме в преходна фраза", твърди Дростен в Corona Update, популярен седмичен подкаст на германската радиостанция NDR. "Следващата цел, която трябва да имаме като общество, е 80% от възрастното население да са напълно ваксинирани." Той каза, че всички очаквания са Германия да е постигнала тази цел до края на август или средата на септември. В момента 23% са получили пълна имунизация, а 47% са получили само първа доза.

Германия излиза от третата вълна на вируса и все още има мерки за ограничаване на COVID-19. При последното премахване на ограниченията в сряда училищата в Берлин за първи път от месеци преминаха от разделени класове или непълно работно време към редовен режим. Средно 800 000 до 1,2 милиона дози ваксини се прилагат всеки ден, тъй като кампанията, която започна преди малко повече от пет месеца, е в разгара си.

Дростен е на мнение, че ключови теми за дискусии през следващите месеци ще бъдат ваксинирането на деца и измерването колко бързо ваксинираните губят имунитета си.

"Вероятно, особено възрастните хора, които така или иначе не реагират толкова силно на ваксината, ще покажат явна загуба на имунитет след половин или цяла година, докато младите хора не са толкова склонни да го направят", обяснява той .

До есента той очаква да види "все по-конкурентна картина на вариантите на имунно бягство, тъй като имунният статус на населението ще бъде по-разнороден". В момента той каза, че всички погледи са насочени към варианта "Делта", открит за първи път в Индия, който се разпространява бързо в Обединеното кралство, но който в момента представлява само около 2% от новите случаи в Германия.

Дростен очаква вариантът да стане по-забележим в Германия през следващите няколко седмици, но не непременно толкова доминиращ, колкото е във Великобритания.

Най-голямата му загриженост е липсата на желание сред германците да бъдат ваксинирани и каза, че ще трябва да се правят нови опити за мотивиране на хората.

"Имаме някои групи, които все още не са били ваксинирани, имаме тези, които са били ваксинирани веднъж и след това са загубили желанието да получат втора доза, имаме и децата - и всички тези групи ще трябва да съществуват рамо до рамо", обяснява той и казва, че очаква това да доведе до локални огнища, но "не и до пандемична вълна".

През предстоящата зима очакваното покачване на случаите, особено тъй като предимството от "летен ефект" се губи, "вероятно ще се тълкува в бъдеще като първият ендемичен, нормален зимен ефект". COVID-19 ще се държи като по-утвърдени сортове коронавирус, които предизвикват симптоми, подобни на настинка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
1
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Надей се народе !!!! Тъй беше близко щастието , ала не би !!!! Сезонен - на кукуво лято !
62
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами разбира се, всеки грип е сезонен, тия чак сега го разбраха.
61
2
 
3
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Демек евреите ще печелят само през зимата ????
60
3
 
10
 
! Отговори
Елена преди 2 години
Да живее фармацевтичната индустрия! Не можаха да ни уморят за една зима и сега трявба ежегодно с експерименталните си препарати да ни редуцират. По-бавно, но сигурно!
59
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ке се боцкаме всяка зима а. Няма да стане.Ние не сме опитни зайчета.
58
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и други варианти, вирусът да ослабне с времето поради мутации и да не е вече опасен или пък да открият евтино и лесно за приемане лекарство, и ваксините да отпаднат. Ама няма ясновидци. Времето ще покаже.
57
4
 
9
 
! Отговори
Ковиваксърманяк преди 2 години
Израел, Китай и Северна Корея дават еднакво точна, вярна и безпристрастна информация за състоянието на пандемията при тях. Вярвам им безрезервно.
56
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Израел се оправи при около 65% ваксинирани. Затова така се предполага. Сигурно е имало и поне 15% преболедували, но не се знае. А оня, дето сипе клетви и псувни да спре да драска, че се излага.
55
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам предложение - всеки нормален човек да си ваксиосинови ковипсихар, и да му дарява всяка своя ваксина, реимунизация и бустършот. Така нормалните хора ще могат да живеят нормално - без експериментални препарати - а ковипсихарите ще бъдат супер-мега-ексра-имунизирани, и ще могат да се чувстват почтти спокойни само с единична маска, вместо с две маски. Всички печелят, Б.Г. - най-много.
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В споменаваните 70 процента ваксинирани защо не вмъкват отчитат преболедувалите
53
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми тепърва ще видим дали ще се ваксинираме всяка година или през година. Ще измерят имунитета, ще се разбере. Засега видяхме,че повтаря след 6-8месеца. Можехме да се отървем от него с драстични затваряния и 70% ваксинирани в целия свят. Ама не стана. Сега ще си сърбаме попарата.
52
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто такъв е плана..В действие- прозореца на Овертон..Мерките отпадат за ваксинирани..И така нататък..Ваксината ли е за да завърши това нещо..Или епидемията беше създадена заради ваксината..
51
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя Фриц що не си набие една игла отзад!
50
2
 
33
 
! Отговори
. преди 2 години
Колко ли са му платили на това куче да дрънка така...
49
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати тъпотията цял живот сезонни грипове масово с ваксини да се преодоляват докато не се преболедуват и се излекуват от тях,е това ли е масовия стадиен имунитет на 70 процента от населението.
48
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той вече е сезонен. Не се ли вижда
47
1
 
41
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Грипа го ребрандираха на Ковид, тва е ясно и сяка есен затваряне, маски боцкане
46
1
 
19
 
! Отговори
вай вай вайййй преди 2 години
Ай стига уа!И маскирани завинаги!
45
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 45 - предстои да се впише и тази диагноза - "Дълга ковид-психоза". Психиатрична. Симптоми - вярва на всяка измишльотина, не проверява факти, дразни се на противоречащи на вярата му информации, отказва да се адаптира към реалността.
44
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Знаем го тоя Дростен,съветникът на Меркел,както Фаучи-,,героят'' на пандемията в САЩ,който сега разследват за това ,че е прикривал разработването на вируса Ухан,който посъветва американците да ходят без маски и да се събират,докато хубавичко се изпозарязят,който критикуваше Тръмп,който искаше да спре полетите от Китай и който сега е разследван.Дростен му пригласяше през цялото време,опровергаваше всякакви доказателства за изкуствения произход на вируса.Тия хора са високо платени