Проф. Витанов: Няма как до есента да се ваксинират 70% от населението

Добре е поне 55 на сто да се ваксинират дотогава, смята експертът
Обновена: 12 юни 2021 09:27 | 12 юни 2021 09:12, Елка Василева
241
Проф. Витанов: Няма как до есента да се ваксинират 70% от населението
Кадър: bTV

„До есента няма как да се ваксинират 70% от населението с темпове на имунизация 20 000 на ден.“ Това каза математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

Според експерта трябва да се поставят по 50 000 дози на ден, за да достигнем нива от 55% до есента.

Витанов коментира и това, че за момента са ваксинирани около 15%, а с преболедувалите защитени са около 40 на сто.

Още по темата

Ако успеем да достигнем 50-55% и има още една вълна през есента, случаите ще са 2500 – 3000 на ден. Ако не вкараме новия щам, може и да се размине, обясни математикът.

Риск за увеличение на случаите е нисък и хората трябва да са спокойни, добави Витанов.

Той обясни, че трендът е устойчив при числа над 1-2 , а сега са между 15-20 стойностите.

Относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев Витанов обясни, че не се е случило по канон.

„Той беше на първа линия с всички от щаба и успя да спре бразилския щам, има големи заслуги“, каза още проф. Витанов.

Според него щабът е бил не за да плаши, а да дава обективна информация. Той аргументира тезата си, като обясни, че е имало информация, която не се е казвала, за да не се паникьосват хората.

„Едно такова нелеко решение беше да не казваме при 37 000 случаи на коронавирус, че през ноември те вероятно ще се увеличат със 100 000, което и се случи преди време“, сподели Витанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С *** за министър като Стойчо Кацаров и толкоз няма да се ваксинират.
112
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ХУбавото е, че много антиваксъри ще си заминат по закона на Дарвин.
111
3
 
5
 
! Отговори
До “Истукан” преди 2 години
Това предполагам е извод, който е резултат от дългата ти научна дейност и работа по стъдите в сферата на имунологията? Вярвам си много подготвен, за да правиш такива изказвания в голям форум. Поздравления за труда ти! Oh, wait, ти май си поредния с iq40, средно образование, кофти работа За 1600 лв, кисела съпруга и панелка, но с КОМПЕТЕНТНО мнение по всички въпроси. ***.
110
5
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Чипираните с динамично IP ли са?
109
7
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
До 129 - Въртиш, сучеш, но не пишеш дали ти си се инжектирал. Какво ме интересуват някакви несъществуващи хора за които плещиш. Въпроса е - ти чипира ли се и какъв ти е мак адреса?
108
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в махалите никой не се ваксинира. Там са все интелектуалци.
107
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-ниско е iq на даден район, толкова по нисък е интересът към ваксиниране. Има директна корелация между нивото на интелигентност и образованост и желанието за ваксинация. Първи се ваксинираха интелигентните и образовани хора. Останалите ще ги видите в коментарите по-долу. Все едно някой насила ги кара, че и коментират, все едно имат капацитет за това. Учили до 11 клас, но смеят да ни обясняват За ефектите от ваксините. Смешници. Простоватите винаги са най-шумни. Ама мнението ви струва 0
106
2
 
7
 
! Отговори
До 125 преди 2 години
Всъщност това е проблема на неуките хора като теб. Те смятат, че учените не вършат нищо, защото не ги виждат с лопата в ръка. Хора като теб не биха разбрали какво казах в момента!
105
6
 
3
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Най-лесния начин да напуснеш този свят, това е да се ваксинираш. Ако оцелееш, трябва да черпиш.
104
4
 
3
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Ваксизомбитата, знаете ли, че имате химн? Още от 2016 година. Sam I; Ape Drums; Assassin - Mutant Brain. Това е химна на зомбитата.
103
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 122 и кокво общо има това с ваксинирането?
102
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и пари да ми дават няма да се ваксинирам
101
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Принципно ГЕРБ провалиха ваксинирането. В началото хората искаха да се ваксинират, но ваксините не достигаха. Вместо да употребят наличните дози, решиха да пазят за втора доза.
100
9
 
5
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Даже и да стане това, 20% от тези 70% ще загинат геройски от ваксината. За това не се влиза в рая, че си си съсипал сам живота като си се ваксинирал. Ваксинирането се брои за самоубийство и в оня свят ще съдят хората за самоубийци.
99
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Професор ама лъжлив! Важни са не само заразените, а колко от тях са в интензивното! Около нас винаги има една армия от вируси и ние не прекъснато се заразяваме, но имунната ни система непрекъснато ги отблъсква! Ако не успее се РАЗБОЛЯВАМЕ, защото преди това сме били заразени и няма как да го уставим, защото имунната система се бори с/у вируса и не праща телеграми! Мисля, достатъчно ясно го изразих! За нефункционалните, това не е отричане на вируса и не означава, че е безобиден за разболелия се!
98
0
 
9
 
! Отговори
??? преди 2 години
При хората на възраст над 90 години умира един на всеки трима заразени. Трябва ли да се ваксинират? При хората на възраст 80-89 години умира един на всеки четирима заразени. Трябва ли да се ваксинират? При хората на възраст 70-79 години умира един на всеки седем заразени. Трябва ли да се ваксинират? При хората на възраст 60-69 години умира един на всеки 16 заразени. Трябва ли да се ваксинират? .....
97
4
 
9
 
! Отговори
до 11 от славянин преди 2 години
Ако 1 % от хората бяха антиваксъри, сега трябваше 99 % от населението да бъде набодено! Зомбиваксърите не можете да преживеете, че сте малцинство и никой не ви слуша!
96
5
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Кой кога трябва да се ваксинира е въпрос на елементарен здрав разум. Само трябва да публикуват още малко статистика по възрастови групи за починали, в интензивното и в болница. Тогава всеки ще може сам да разбере за какво става въпрос при него и да вземе информирано решение.
95
1
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 2 години
Хахаха само допреди има няма месец твърдеше обратното, явно отново се е насмъркал и си плещи обичайните измислици алкохолик и наркоман това си ти влечуго
94
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса събори БСП