Проф. Витанов: Няма как до есента да се ваксинират 70% от населението

Добре е поне 55 на сто да се ваксинират дотогава, смята експертът
Обновена: 12 юни 2021 09:27 | 12 юни 2021 09:12, Елка Василева
241
Проф. Витанов: Няма как до есента да се ваксинират 70% от населението
Кадър: bTV

„До есента няма как да се ваксинират 70% от населението с темпове на имунизация 20 000 на ден.“ Това каза математикът проф. Николай Витанов пред bTV.

Според експерта трябва да се поставят по 50 000 дози на ден, за да достигнем нива от 55% до есента.

Витанов коментира и това, че за момента са ваксинирани около 15%, а с преболедувалите защитени са около 40 на сто.

Още по темата

Ако успеем да достигнем 50-55% и има още една вълна през есента, случаите ще са 2500 – 3000 на ден. Ако не вкараме новия щам, може и да се размине, обясни математикът.

Риск за увеличение на случаите е нисък и хората трябва да са спокойни, добави Витанов.

Той обясни, че трендът е устойчив при числа над 1-2 , а сега са между 15-20 стойностите.

Относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев Витанов обясни, че не се е случило по канон.

„Той беше на първа линия с всички от щаба и успя да спре бразилския щам, има големи заслуги“, каза още проф. Витанов.

Според него щабът е бил не за да плаши, а да дава обективна информация. Той аргументира тезата си, като обясни, че е имало информация, която не се е казвала, за да не се паникьосват хората.

„Едно такова нелеко решение беше да не казваме при 37 000 случаи на коронавирус, че през ноември те вероятно ще се увеличат със 100 000, което и се случи преди време“, сподели Витанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
0
 
2
 
! Отговори
Божилов преди 2 години
Аз знам, че нищо не знам ! Опасно е да не знаеш, но да си въобразяваш, че знаеш ! Но пък затова има опитни свинчета.
192
2
 
7
 
! Отговори
NB преди 2 години
Писна ми от тоя професор-математик.................да си гледа задачите и математиката.............той доказа, че не разбира от вирусология и медицина!!Епидемията не може да се опише с математически модели, защото ПОВЕДЕНИЕТО НА ХОРАТА Е НЕПРЕДСКАЗУЕМО!Хората са казали ясно:"Всяка жаба да си знае гьола!"
191
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблеми, не се ваксинираите. Още една причина Европа да не ви иска. От най-бедната страна в ЕС ще се превърнете в най-бедната страна извън ЕС.
190
6
 
17
 
! Отговори
От Берлин преди 2 години
И есента пак затваряне на Европа... Четвъртата вълна е планирана отдавна.... Терор до,, боцкане"на последният глупав европейски жител... Не ми ли вярвате!?
189
2
 
8
 
! Отговори
Сънен преди 2 години
А добро утро професор по математика? А можеш ли да кежещ ще има ли Ноември затваряне или не ти стигат чак дотам математическите способности?
188
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма как да се ваксинират 70% от населението. Точка. *** са далеч по-малко.
187
3
 
13
 
! Отговори
Коприва преди 2 години
Често се задава въпроса защо ромите не искат да се ваксинират. Те просто са експерти в лъжите и такива не им минават. От всеки човек/етнос има какво да се научи. Такава е била съдбата им, че да могат бързо да се ориентират кой е насреща им и какво им крои или какво лесно могат да получат.
186
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ромите от край време не искаха да се ваксинират. Навремето ходеха фелдшерите с милиция да ваксинирват гетата. Сега Бг стана едно голямо гето.
185
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо ли цивилизованите държави се ваксинират масово, а източноевропейците -не? Защо африканците не се ваксинират?
184
2
 
12
 
! Отговори
Че преди 2 години
Плачат си за революция. За разлика от западняците, ние българите все още можем да разпознаваме тоталитарния режим отдалече. Видели ли сте процентите на ваксинирани в различните държави? В източна европа почти всички са средно около 12%. И едва ли ще минат 15, а от декември ще започнат да въртят пак миналогодишните, щото свещената им ваксина държала само година. 😆
183
8
 
16
 
! Отговори
факт преди 2 години
Самият факт, че и ромското население, не ще да се вакса, въпреки, че някои от тях си продават и децата за бира и кебапчета на аванта, говори достатъчно. Ще живея и в пещера, но няма да си сложа тази гадост в тялото.
182
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Задачата на щаба не била да плаши.Да, задачата на този щаб не беше само да плаши, той имаше задача и да плаши. Приказките за якото умиране е точно такъв пример. Приказките за хладилните камиони, макар и казани от политик, на които щабът не се противопостави, са друг такъв пример. Самият щаб беше уплашен да не изпусне ситуацията и този страх се прехвърли в главите на хората чрез налудничавите ограничения и абсурдните затваряния.
181
3
 
13
 
! Отговори
истината преди 2 години
Тези не разбраха ли, че няма да се инжектираме? Няма и как да ни принудят. Конвенция от Овиедо, член 2 Имаме си права и ако трябва ще ги съдим.
180
5
 
8
 
! Отговори
до 207 от славянин преди 2 години
Измисли нещо собствено и оригинално, не ме копирай, защото това показва, че имаш само една права гънка в мозъка! А аз така и чакам от година и половина ''страшния'' вирус да ме тушира, ама той все ме заобикаля! Ето в това е голямата разлика между антиваксъра и зомбиваксъра - първият знае, че този вирус е въздух под налягане, а вторият, даже и ваксиниран, нон-стоп го мисли наяве, а насън нон-стоп го сънува! Та както написах по-долу - на вас ви е нужно спешно психиатрично лечение, не ваксина!
179
3
 
4
 
! Отговори
до 206 от славянин преди 2 години
Никакъв проблем, аз от 28 години не ходя по ''лекари'' с изключение на стоматолог и живея в много по-добро здраве отпреди когато ходех!
178
18
 
5
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Всички, които имаха ''мъдростта'' да не се ваксинират изтеглиха късата клечка само че още не са го разбрали! Но ще го разберат, просто е неизбежно!
177
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ще стане, като повикат всеки поименно, а отказалите се бъдат лишени от достъп до интензивното отделение, когато Ковид ги налегне. На болните антиваксъри да им се дават чайчета и книжки с псалми и напътствия как да чакат развръзката у дома си.
176
1
 
16
 
! Отговори
Не! преди 2 години
70%??? То няма и 30% желаещи, как ще стане?
175
5
 
12
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Някой да е чул представител или представителка на махалите да е безплоден/безплодна!? Аз не съм, безплодието ходи само по интелигентните и образованите, защо е така - не знам!
174
4
 
14
 
! Отговори
до 201 от славянин преди 2 години
Има един още по-странен факт - сред ваксинираните има много починали не точно от вируса, а от ''лекарството'' срещу вируса, а в махалите нямам никаква информация да има починали от вируса, защото ако имаше, всички от махалите щяха първи да се наредят пред ваксинариумите! Елемвнтарно, нали!?