Ваксините не могат да я спрат - защо Делта мутацията се разпространява бързо?

На Острова регистрират и все повече регионални огнища с голям брой нови инфекции
12 юни 2021 07:33, Елка Василева
132
Ваксините не могат да я спрат - защо Делта мутацията се разпространява бързо?
Снимка: архив, БГНЕС

Британците почти бяха забравили коронавируса, но ето, че сега инфекциите отново растат - въпреки че повечето хора са ваксинирани. Причината е бързо разпространяващата се Делта мутация. Защо ваксините не могат да я спрат?

Около 60% от хората във Великобритания са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, а над 40% са ваксинирани вече два пъти. Въпреки това инфекциите в страната растат. След като броят на новите зарази беше спаднал до около 20 на 100 000 души в рамките на седем дни, сега те отново скочиха до близо 50. Значително се е повишил и броят на пациентите, приемани в болница. Учени вече говорят за начало на нова пандемична вълна, пише Дойче веле.

Делта мутацията: какво се знае за нея

Причината за това развитие очевидно е т.нар. Делта вариант на коронавируса, който за пръв път беше открит в Индия. Тази мутация междувременно е широко разпространена и във Великобритания - преобладаващата част от новите инфекции там са свързани именно с нея. Регистрират се и все повече регионални огнища на зарази с висок брой нови инфекции.

Още по темата

Джени Харис, ръководителка на британската Здравна служба, предупреди, че вариантът Делта междувременно е преобладаващ в цяла Великобритания. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропускат втората доза, защото това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, изготвен от британското здравно министерство, обяснява бързото разпространение на варианта Делта с две основни причини. Първо, въпросната мутация изглежда е значително по-прилепчива както от първоначалния вариант на вируса, така и от варианта Алфа, както вече се нарича британската мутация.

Оказва се също така, че заразените с варианта Делта очевидно пренасят инфекцията върху много повече хора. Лабораторни изследвания показват освен това, че при заразените с Делта мутацията вирусите се размножават много по-бързо в организма.

Втората причина е, че ваксините срещу COVID-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. Особено след първата доза защитата от зараза явно е значително по-ниска от очакваното. Британско изследване, което още не е проверено от независим източник, стига до извода, че еднократно ваксинираните са защитени само до около 34%, вместо очакваните 51%. След втората доза тази разлика намалява: ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва от COVID-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а ваксината на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация сериозно увеличава защитата.

"Делта мутацията ще се наложи в Европа"

Ограниченията за пътуване засега навярно осуетяват по-широкото разпространение на мутацията Делта. От друга страна тя е явно по-силно прилепчива. Затова в дългосрочен план може да се очаква, че тя ще се наложи над Алфа мутацията, дори и да няма внос на нови инфекции отвън.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, също смята, че вариантът Делта ще се наложи в Европа. От решаващо значение тогава ще бъде дали Делта ще доведе до повече заболявания от COVID-19 и повече тежки форми на болестта. Засега това все още не може да се предвиди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заради антиваксъри, които промиват мозъци на колебаещите се дават промоции , щото научна информация да се обясни е по трудно за простолюдието. Кебапчетата са по лесно смилаеми.
57
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
този сайт съществува вече две години само от това че всявА психоза в населението с подобни статии. Защо не написаха също че тази делта е по малко смъртоносна. Щото ставаат безинтересни няма го черното, гадното в написаното и не са актуални.
56
3
 
26
 
! Отговори
Ааа 2 преди 2 години
за пример през 1976 когато избухва swine flu, influenza A virus subtype H1N1, са ваксинирани 43Милиона в САЩ. И само заради съммение за 53 смъртни случая след ваксиниране!, спират ваксината за няколко месеца докато текат проверки. А сега???? По всякакъв начин те карат да си я сложиш. Лотария за ваксинирани, промоции, ваучери. Това ако не е пропаганда, не знам какво е.
55
3
 
16
 
! Отговори
преди 2 години
Чудят се вече как да удължат страхуването на овцете. Но коронааферата не се справя достатъчно успешно със задачата и тъй като глобално омръзна на всички нормални хора по света, то всичко ще приключи безславно. И ще стане битият-бит, е....ният-е...н.
54
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Измамата продължава докато не обесят измамниците.
53
4
 
15
 
! Отговори
AAA преди 2 години
оффф никой изобщо не си мисли че ще го чипират.. Може ли всеки коментар да е затова. Ставс въпрос че ваксините имат супер много странични ефекти, и 'недоказани' смъртни случай. Естествено всички са супер случайни хаха. Вчера в една статия тук пишеше в Белгия 156 обаче само 3 може би от ваксината, да ест. В САЩ са над 4000. срещу настинка и грип не съм се ваксинирал, и затова не смятам да го направя с някаква си експериментална ваксина, в която никой не знае какво има. За пример през 1976
52
9
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ЧИПИРАНЕТО ПОНЕ ЗАСЕГА, НЕ Е ДА ТИ ВКАРАТ ЧИП В ТЯЛОТО, А ДА НАКАРАТ НАСЕЛЕНИЕТО ДА НОСИ ГРИВНА С ЧИП В НЕЯ ,КАТО ГРИВНАТА МОЖЕ ДА СЕ И ПРОСЛЕДЯВА! УЖ ГРИВНАТА СЪДЪРЖАЛА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВАКСИНИТЕ. ВЕЧЕ РЕАЛНО СЛАГАТ ТАКИВА ГРИВНИ НА ПРИСТИГАЩИТЕ В ИСРАЕЛ , ТЕСТОВЕТЕ ЗАПОЧНАХА!
51
1
 
15
 
! Отговори
aa преди 2 години
тази мутация е направена специално за журналисти, дираджии днесаджии бтвта нови мови за да ги покоси по-бързо за лъжите им
50
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Т0ВА ВИ Г0 ПИСАХ ПРЕДИ ДНИ-ЧЕ ЩЕ НИ Т0РМ0ЗАТ 0Т ДЕН НА ДЕН И ЩЕ ИЗЛЕЗАТ 0ЩЕ ТАКИВА МУТАЦИИ-АМА НЕ СЕ К0СЕТЕ 2023 Г ИДВА-ВАНГА Г0 Е КАЗАЛА-Х0РАТА ЩЕ ПАДАТ П0 УЛИЦИТЕ И НЕМА ДА ЗНАЕТЕ Щ0 СТАВА-ИМАМ Г0 В КНИГАТА НАПИСАНА ЗА НЕЯ.-Е ВЕЧЕ И ВЕРВАМ- ПРЕДСКАЗА ЗА ДВАТА СВЕТ0ВНИ ЦЕНТЪРА.-ВЪЛЦИ ЩЕ ВИЯТ 0Т ХРАСТИТЕ- И ЖЕЛЕЗНИ ПТИЦИ ЩЕ КЪЛВЪТ ДВАМА БРАКЯ-2001Г НЮ Й0РК.
49
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки ден се говори за К19, без изключение по всички медии. Но почти нищо не се говори за *** които го създадоха! Трябва да има осъдени!
48
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 36 номер: Аз не съм пулмолог, а инженер и разбирам горе- долу от математика и си правя прости бакалски сметки. Не вярвам в чипове и илюминати, но вярвам в алчонстта и желанието за власт на дълбоката държава и плутокрацията. Нека някой проваксър обясни защо светът е блокиран при по малко от 4 милиона смъртни случая от началото на пандемията при положение че само за 2017 та година от пневмония са починали 2,65 милиона. Кое е по- различното сега? Статистиката не лъже.
47
6
 
16
 
! Отговори
ПЛАНдемия преди 2 години
Грипните ваксини се бият на есен, лятото в големите жеги никой не е ваксинирал, с ваксинирането лятото вируса се подържа жив
46
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ваксините, а преболедуватето на все повече и повече хора стимулира нови мутации. Факт!
45
9
 
29
 
! Отговори
Говорит Москва преди 2 години
Ваксините стимулират нови мутации. И правят вируса по агресивен. Лабораториите работят денонощно. Явно има ново финансиране . Третата световна е факт.
44
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да слагат по 5 ваксини, толкова им е акълс.
43
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долни мутри престанете да лъжете народа спрете тая лъжлива пандемия дано да горите в ада долни ***
42
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 58 000 случая дневно през януари, сега имат по 500 дневно. И това ако е проблем! Паднала ефективността на ваксината с 3%. Добре, че са ваксинирани, макар и с астра, че иначе щеше да е катастрофа.
41
4
 
8
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Науката е доста напреднала и платформи за които не се пише в ежедневници. Нано частици, микро сфери и разтварящи се микро игли са технологични платформи с приложения безчет...последната технология доставя "дрогата" в слой на кожата, което също може да служи като "татуировка", и да се премахне нуждата от ваксинационен паспорт. Ще се сканира тялото просто в мястото на ваксинация.
40
14
 
5
 
! Отговори
llls преди 2 години
Има данни от САЩ за пфайзер и модерна са ефективни на 88 процента но астра зенека на 50% за тази мутация. Англичаните заложиха на астра зенека, оказа се гршния кон.
39
6
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ако науката е толкова напреднала, че да прави невидими чипове, точно във ваксините ли ще ги сложи? А вие може изобщо да не си поставите ваксини, затова ще ви ги сложат в много други неща - вода, таблетки, храни и пр.