Ваксините не могат да я спрат - защо Делта мутацията се разпространява бързо?

На Острова регистрират и все повече регионални огнища с голям брой нови инфекции
12 юни 2021 07:33, Елка Василева
132
Ваксините не могат да я спрат - защо Делта мутацията се разпространява бързо?
Снимка: архив, БГНЕС

Британците почти бяха забравили коронавируса, но ето, че сега инфекциите отново растат - въпреки че повечето хора са ваксинирани. Причината е бързо разпространяващата се Делта мутация. Защо ваксините не могат да я спрат?

Около 60% от хората във Великобритания са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19, а над 40% са ваксинирани вече два пъти. Въпреки това инфекциите в страната растат. След като броят на новите зарази беше спаднал до около 20 на 100 000 души в рамките на седем дни, сега те отново скочиха до близо 50. Значително се е повишил и броят на пациентите, приемани в болница. Учени вече говорят за начало на нова пандемична вълна, пише Дойче веле.

Делта мутацията: какво се знае за нея

Причината за това развитие очевидно е т.нар. Делта вариант на коронавируса, който за пръв път беше открит в Индия. Тази мутация междувременно е широко разпространена и във Великобритания - преобладаващата част от новите инфекции там са свързани именно с нея. Регистрират се и все повече регионални огнища на зарази с висок брой нови инфекции.

Още по темата

Джени Харис, ръководителка на британската Здравна служба, предупреди, че вариантът Делта междувременно е преобладаващ в цяла Великобритания. Затова тя призова всички хора да се ваксинират и да не пропускат втората доза, защото това може да се окаже решаващият фактор.

Анализ на риска, изготвен от британското здравно министерство, обяснява бързото разпространение на варианта Делта с две основни причини. Първо, въпросната мутация изглежда е значително по-прилепчива както от първоначалния вариант на вируса, така и от варианта Алфа, както вече се нарича британската мутация.

Оказва се също така, че заразените с варианта Делта очевидно пренасят инфекцията върху много повече хора. Лабораторни изследвания показват освен това, че при заразените с Делта мутацията вирусите се размножават много по-бързо в организма.

Втората причина е, че ваксините срещу COVID-19 изглежда не осигуряват достатъчно силна защита срещу въпросната мутация. Особено след първата доза защитата от зараза явно е значително по-ниска от очакваното. Британско изследване, което още не е проверено от независим източник, стига до извода, че еднократно ваксинираните са защитени само до около 34%, вместо очакваните 51%. След втората доза тази разлика намалява: ваксината на BioNTech/Pfizer предпазва от COVID-19 до 88%, вместо очакваните 93%, а ваксината на AstraZeneca защитава докъм 60%, вместо 66%. От което следва, че двойната имунизация сериозно увеличава защитата.

"Делта мутацията ще се наложи в Европа"

Ограниченията за пътуване засега навярно осуетяват по-широкото разпространение на мутацията Делта. От друга страна тя е явно по-силно прилепчива. Затова в дългосрочен план може да се очаква, че тя ще се наложи над Алфа мутацията, дори и да няма внос на нови инфекции отвън.

Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, също смята, че вариантът Делта ще се наложи в Европа. От решаващо значение тогава ще бъде дали Делта ще доведе до повече заболявания от COVID-19 и повече тежки форми на болестта. Засега това все още не може да се предвиди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
6
 
6
 
! Отговори
Bili преди 2 години
На долния въпрос - отговарям "аз".И препоръчвам малко да се почете за новата технология от разтварящи се микро игли в лепенка/пач, която се разработва за ваксини и идва от "силиконовата долина"...щото е вод чип...аре лека!
37
2
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До 35 Разумът/ СЪС КОЯ ВАКСИНА? СЪС СЕГАШНАТА ИЛИ СЪС ТАЗИ ЗА ДЕЛТА ЩАМА!
36
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Аз също многократно си задавам въпросът кой се интересува от нашите т......., че да ги чипира и проследява? А във Англия наистина не достигнат достатъчен процент, но ще видим по-нататък какво ще стане?
35
3
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ваксинираните там били 40% всъщност, защо избягвате това? За разкарването на самолети съгласен, там е пълно с индийци и пакистанци, защото не се спряха, кръстосват като изтървани от затвор, вместо да се стегнат, а ние, с определи условия в ограничено място!?
34
25
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да попитам колко от коментиращите антиваксъри тук са научни работници, доктори, специалисти по заразни болести, пулмолози, имунолози?Необразованост , неинформираност и страх да не би на бай едикой си няма да сложат чип и да го контролират защото той е голям фактор в новия световен ред.
33
28
 
9
 
! Отговори
Разумът преди 2 години
Ваксинирайте учениците. В противен случай пандемията ще бъде безкрайна.
32
2
 
36
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Онези които следят финансовите прогнози на пфайзер, астра и тн. ще видят че ваксините са определени като "дългосрочен и постоянен поток от приходи"...какво ли значи това?
31
8
 
28
 
! Отговори
истината преди 2 години
Този вирус е изкуствено създадено биологично оръжие ,някой го произвежда в лаборатория , и докато не го открият и спрът този някой , той ще продължава да пуска нови и нови мутации .
30
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
А защо разкарвате самолети по цял свят заради разни лигльовци, дето били изнемогвали, представете си да стоят на едно място, а затваряте нас?
29
7
 
29
 
! Отговори
Сата НАТО преди 2 години
Световните елити си ги мерят - кой може по-ефектно да лъже населението СИ и кой може по-жестоко да го затваря. Това е критерий за политическа състоятелност. Колкото по-жестоко моеш да го набиеш на народа си, толко по-надежден партньор си. Затова всеки се старае да превърне хората в скотове и шарани, които кълват на гола кука.
28
12
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не очаквам ваксинираните някога да си признаят кви ка овци. Ще вият срещу луната "Има вирус, има вирус и хиляди мутации има и ние ще се ваксинираме, докато не станем ваксинозависими, защото такаааа ни казахааааа...."
27
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Англия се ваксинира предимно с астра зенека, която си е с по ниска ефективност . Англичаните не пуснаха Астра за Европа, сега хак им е.
26
7
 
2
 
! Отговори
Бай Баяни преди 2 години
Единственото спасение от мутацията на комуновируса и неговия вариант чалгавируса е ваксина 110721 с 5. А за Царев брод да се предпише и опаковка виагра.
25
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Успех с борбата със собствени сили с изкуствено създадения ГМО вирус. Ще ви трябва повече от късмет.
24
4
 
27
 
! Отговори
Bili преди 2 години
Не мутация, а пропаганда се разпространява. Англичаните трябваше да премахнат всички мерки на 21ви и сега се подготвя плебса за новината..."ще затегнем мерките за 2 седмици"...
23
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БГ явно живеят мало.умни - в статията си пише че варианта просто намалява с няколко процента ефективността на ваксините а тук като папагали - не работят, не работят... едно си знаят едно си пеят.
22
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нормалното вонаги е било да се излъжат простите да скочат в ряката, та да могат останалите спокойно да си пият бирата.
21
3
 
38
 
! Отговори
Живков преди 2 години
Само искам да питам някой умници. Защо СЗО забрани да се прави аутопсия на починал от к 19.Може ли някой да ми отговори.
20
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се ваксинирате срещу новата мутация докато си забравите името, зомбита ограничени
19
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз смятам, че мутацията Делта ще се наложи в Европа, но съм и казал да ме подмине, какъо предишните мутации.