Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник
Обновена: 13 юни 2021 10:31 | 13 юни 2021 10:00, Камелия Цветанова
240
Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В очакване на облекчените правила за носенето на маските не закъсняха и първите стикери, обозначаващи местата, където персоналът е ваксиниран.

Идеята за стикерите дойде от Министерството на туризма и това на здравеопазването. Посланието е, че персоналът е ваксиниран или има антитела срещу COVID -19.

Още по темата

„Нашият курорт, нашето ръководство, цели да осигури една максимално сигурна среда за гостите”, заяви Владимир Георгиев, управител на хотел пред Нова телевизия.

Ако работеше в някое по-малко заведение, Владимир можеше да се надява да свали маската от следващата седмица, каквато беше заявката на здравните власти. Оказва се обаче, че не всички са готови да изпълнят условието - да се ваксинират. Сервитьорките Мария Минчева и Никол Танчева работят в сладкарница от няколко месеца.

„За момента смятам да поизчакам с ваксинацията и мисля, че всеки има право да преценява какво да прави със собственото си тяло и кога да се ваксинира”, споделя Мария.

Никол пък е твърдо против ваксините. Момичетата не харесват обаче и това, че още носим маски.

„Не е приятно, когато навън е 30 градуса да сме с маски. Получават се пъпки на лицето”, каза Никол.

От бранша се опасяват само от решение, да не стане задължение.

„Управителите на някои обекти вероятно ще започнат вътрешна кампания, за да направят всичко възможно персоналът да се ваксинира”, обясни Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите.

Кой ще сваля маските и при какви условия, ще стане ясно в понеделник. А ще има ли дискриминация между ваксинирани и неваксинирани коментираха Ричард Алибегов от Конфедерацията на българския туристически бизнес и адвокатът по медицинско право Мария Шаркова.

„Ако говорим за ресторантьорския бранш, 90 % от клиентите вече са на открито и персоналът не е нужно да носи маски. Не е здравословно хората да стоят с тях по време на жегите. Отпадането на маските крие и риск, защото обществото може да остане с впечатление, че няма вирус и да реши да не се ваксинира. Тогава може да се окажем отново затворени през зимата”, каза Алибегов. По думите му има неточности в очакваната заповед, които трябва да бъда уточнени преди тя да влезе в сила. Според него трябва да се дефинира какво означава малко заведение и какво ще се случва, ако само един член на персонала, например, не е ваксиниран.

„Не смятам, че ще има дискриминация между ваксинирани и неваксинирани. Нормално е да не е нужно да си правите PCR тест, за да преминете границата с Гърция, ако сте имунизирани”, каза Шаркова.

Тя коментира и как ще се проверява кои членове от персонала са се имунизирали.

„Ваксинационният статус е част от личната информация на човек. Затова работодателят не може да изисква подобен документ от служителите си. Контролът ще се осъществява от РЗИ”, уточни адвокатът по медицинско право.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


240
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, демокрация е! Значи ще се ваксинира който прецени. Има много хора, които са ваксинирани с всички ваксини по задължиление, ваксинират децата си и вярват в науката, но не вярват точно на тая ваксина. Защото не е одобрена, а е само с временно разрешително, защото те карат да подписваш, че си съгласен със опасностите и си запознат със страничните ефекти! А ти запознат ли си наистина и съгласен ли си в действителност? Нека СЗО да даде пълно разрешително и компаниите да носят пълна отговорност
136
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щеше да има много повече желаещи ако ваксините бяха добре изпитани и беше минало нужното време а не да се мре от тях или да се влиза в болница.То това си е руска рулетка-дали ще умреш от ваксината или от ковид само Господ знае.А и бъдещето с тоя вирус е толкова тъмно и неясно и в един момент ще излезе един супер заразен вариант който ще преодолява имунната система и тогава никоя ваксина не може да те спаси.Човечеството е в капана на вируса.Срещу биологично оръжие не може да се бориш.
135
7
 
13
 
! Отговори
123 преди 2 години
Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат маските?... Ще има ли повече желаещи за ваксини, ако паднат няколко ваксинаторски глави??
134
1
 
3
 
! Отговори
До Германец. преди 2 години
Правото на мнение се свързва с понятие за имунология. А понятието за имунология с какво да го свържем? С правото да подхвърляш мнение, което да се възприема като научно доказателство. Този рояк от професори, които се цепят по телевизии от година и нещо, само това правят.
133
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да напомня на антиваксърите, че сме в демокрация и всеки има право и да се обеси. Иначе аз в заведение като на горните две шашави умници няма да вляза.
132
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой какви планове има, но знам че септември пробвате ли дори и минимално ограничение, ще подпалите революция. Хората издържаха 1 година и половина, но повече няма да могат. А и децата изтрещяха, от което изтрещяха и родителите им. А от там по цялото трасе. Така че мислете, струвайте, но септември ще е нормален и така от тук нататък. Търпението се изчерпа!
131
3
 
8
 
! Отговори
Факт преди 2 години
$оро$оид имах предвид , но явно е обидна дума и е цензурирана
130
9
 
20
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Аз съм свалил гнусният намордник и без някой гербаджия/байдънист/*** да ми каже какво трябва/не трябва
129
1
 
10
 
! Отговори
11 преди 2 години
До славянин 131 ---- Хммм, не си прав, с чорби и кебапчета в случая можеш да привлечеш само опушения контингент.
128
1
 
2
 
! Отговори
до германец преди 2 години
То пък ти все едно имаш понятие хахах
127
7
 
15
 
! Отговори
Германец преди 2 години
"...мнението на хората" -- за да имаш мнение, трябва първо да имаш понятие. Как мислиш, дали Никол (що за парвенюшко име) има понятие от имунология?
126
2
 
22
 
! Отговори
do 135 преди 2 години
а какъв е твоя рисърч ***? има безброй статии, доказателства и мнения от учени от цял свят (неплатени от медията ест) че ваксините имат много странични ефекти. Това че в Германия хората са овце по принцип, даже много хора се ваксинират за да си върнат 'свободата'. Каква ирония нали?
125
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецВсички в Германия ли се държат така гаменски, нагло и неуважително към мнението на хората?
124
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ГерманецТе много такива с поставени "ваксини" умирисаха бъзито. Народът не е особено умен, но не е и толкоз глупав.
123
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бульон с прион.
122
4
 
25
 
! Отговори
ала бала преди 2 години
АлооооооуууууууууВие не разбрахте ли 4е ве4е кикой не иска да се ваксинира бе и шушенценцата ке си ги врете там каде слънце не огрява
121
9
 
21
 
! Отговори
Германец преди 2 години
И пак да потретя -- забранете му на *** да се ваксинира и му гледайте сеира. В тази сентенция има рима, следователно е вярна!!!
120
3
 
16
 
! Отговори
Събудете се преди 2 години
Правят на моnkeys !
119
14
 
22
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Е, щом Никол е против ваксините, мисля, че въпросът е приключен. Пред нейния къртовски рисърч в ютюб и фесйбук, научната общност може само да сведе глава и да се извини. Нали така, Гaню?
118
8
 
28
 
! Отговори
до 125 преди 2 години
Аз "затишие" след като почна масовата ваксинация у нас не видях. Напротив - видях ВЗРИВ НА БРОЙКАТА НОВО-ЗАРАЗЕНИ, КОЯТО СЧУПИ ВСИЧКИ АНТИ-РЕКОРДИ.