Лекар: Маските са проблемни, затрудняват дишането!

Намаляват насищането на кръвта с кислород
14 юни 2021 09:28, Петя Славова
70
Лекар: Маските са проблемни, затрудняват дишането!
Снимка: БГНЕС

Маските са особено проблемни при пациенти с хронични, дихателни и сърдечно-съдови заболявания, заяви пред БНТ УНГ специалистът д-р Станислав Йорданов.

Според него всички видове маски имат сходни проблеми. "Всички маски, особено тези с високо ниво на защита, затрудняват дишането. Доказано е, че намаляват, макар и с малко, кислородното съдържание, насищането на кръвта с кислород и повишават въглеродния диоксид, което за един здрав организъм може да не представлява проблем, но при пациент с хронична дихателна недостатъчност може да затрудни дишането", изтъкна д-р Йорданов.

Той препоръча маските, които носим, да се сменят колкото се може по-често. „Ако една маска се носи доста дълго време, създава проблеми и предпоставки за хронични фарингити, хреми, ларингити“, посочи специалистът.

Още по темата

"По отношение на носенето на маски навън, аз съм категорично против. Не виждам никаква логика в това, освен ако няма някакво струпване на маси хора, когато не се спазва дистанция. А по отношение на носенето им на закрито - трябва по-скоро да се съобразяваме с епидемичната обстановка. При нейно обостряне и при по-голямо струпване на хора, би било редно да ги носим", допълни той.

"Нормалният ритъм на работа се върна, върна се е и нормалната патология. Имаше изказвания, че коронавирусът потискал други вируси и наистина имаше нещо такова - самите мерки, които се взеха за ограничаване на контактите между хората, ограничиха и нормалната патология. Затова, когато срещнахме пациент с оплаквания от страна на горните дихателни пътища, първото нещо, което мислехме, че е коронавирус. Но вече не е така - оказва се нещо банално", каза д-р Йорданов. В момента е сезонът на алергичните ринити, поленовите алергии, хрема, дразнене в очите, допълни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса е гаден,затова се пазете и се лекувайте, но НИКОГА НЕ ХОДЕТЕ при проф. Николай Габровски от Пирогов, или доц. Зафер Оркун Токташ - Медикал Караджъ, болница Медикал парк Истанбул.Тези хора са изключително арогантни, нахакани, некадърни и се интересуват само от парите ви.
23
1
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 23/ ТАКА Е! ТИ СИ БЕШЕ СЛАБО УМЕН И ПРЕДИ ТЯХ!
22
4
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До Анонимен 6/КОГО ЛЪЖЕШ ТИ *** , ЧЕ НЕ СЪЗДАВАТ ПРОБЛЕМ!! МИНАЛАТА ГОДИНА КЪМ КРАЯ И, НОСЕХ ДЕБЕЛА МНОГОПЛАСТОВА МАСКА БЕЗ КЛАПАН И ТО САМО В ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ ЗА ПО МАЛКО ОТ ЧАС И ПОСЛЕ БЯХ КАТО УТРЕПАН И СТРЕСИРАН! ВЯРНО МАСКАТА БЕШЕ МНОГО ДЕБЕЛА ЕДВАМ ДИШАХ С НЕЯ ТЪЙ, ЧЕ ДА ВРЕДНИ СА И ТО ДОКАЗАНО!
21
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези парцали които се носят нищо не затрудняват, все пак не са противогази.
20
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инай неграмотният знае,че маските са повече вредни ,отколкото полезни.Просто задържат част от въздуха,който издишваш и пак го вдишваш.За запотяването през лятото не говорим.
19
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските са вредни, а Боко е най-доброто нещо случвало се на България... Това е истината по нашите ширини...
18
7
 
7
 
! Отговори
до 17 преди 2 години
Ти там... ли си я завря?
17
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пропагандата на служебното правителство срещу предпазните мерки за Ковид е в ход. Целта на Радев е да намали максимално българското население.
16
6
 
25
 
! Отговори
Доктор Ху.. преди 2 години
Освен в случаите когато дишането е БАВНО и се дава време издишания въздух наситен с въглероден двуокис да премине през маската и бавно да се вдиша за да се поеме въздух богат на кислород .... МАСКАТА ПРИНУЖДАВА НОСЕЩИЯ Я ДА ДИША въздух с ВЪГЛЕРОДЕН ДВУОКИС който е беден на кислород. Липсата на кислород във вдишания въздух означава липса на кислород в кръвта и липса на кислород в мозъка което го УВРЕЖДА И прави хората ***. Е, тия които са се родили Тъъпи не са засегнати .
15
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да си заврът маските някъде. Не съм носил, няма и да нося.
14
38
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я сега да помислим, едни от най-умните и ценни хора са хирурзите. Някои път при операции те носят маски по 12-15ч нонстоп. С годините не стават по глупaви а напротив всеки търси доказал се с годините. Та ако на тях не им влияе на мозъка и нямат проблеми как аджепа на средностатистическия тъпak, му вляе негативно?? Всички тия които са срещу маските или гонят слава или са просто смoтани и това им състояние не е придобито а е по начало. Айде успешен ден.
13
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Сега часът е 9:25, а новината е публикувана в 9:28 - 3 минути в бъдещето" Те ваксите могат да пътуват във времето, когато си сложат маската
12
26
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
много меки китки станахте, един час и вече статии, писане, драскане ... затруднявало се дишането, айде у лево и ще правите каквото ви се казва.Бях в Барселона и там всички от имигранти, деца, възрастни и всички останали са с маски и нямаше един без, а това да имитират леко пусната под носа, или само закачена го няма никъде. всеки изпълнява каквото им се каже, само *** много трудно диша с маска.смешници, чял живот само се оплаквате
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Късно е, ваксинирания *** с множеството айпита е тук :(
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега часът е 9:25, а новината е публикувана в 9:28 - 3 минути в бъдещето
9
3
 
20
 
! Отговори
qwe преди 2 години
Сега чакаме дуплика от някой друг знаменит доктор, че маските не пречат на дишането.Много е важно хората да се разделят на два отбора и да се нахъсват едни срещу други.Дали Уефски и Сесека, дали Премиер Президент. Зрелище да има, реалните проблеми не са толкова важни.
8
6
 
19
 
! Отговори
Като японците преди 2 години
В Европа сме свикнали да се прегръщаме и целуваме с нашите приятели и дори познати. В страните от Азия това не е така. Вежливо се поздравяват и това е. Няма ръкостискане, прегръщане, целувки. Ако само това спазим ще намалим с 50% заразяването, с който и да е вирус. Маската, ако я нося повече от 1 час ме затруднява. Не знам как издържат тези, които трябва да ги носят дълго време.
7
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се изкажем за тези парцали, преди да се е появил ваксинирания ***! Бързо, бързо..
6
22
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Маските затруняват единствено тези, които работят по няколко часа с тях. Всички други ги слагат по за 1 час дневно, когато са в магазина или автобус... Няма никакви проблеми за 1 час.
5
9
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вредни, опасни, нехигиенични (и всеки ден да ги переш, пак се полепва мръсотията от много "чистият" ни град). Освен, че затрудняват дишането създават и бактериална среда от която много лесно се развива бронхопневмония. Тези за еднократна употреба пък съдържат вредни химикали като формалдехид (доказано с научно изследване) и др. и са откровенно опасни при по-продължително носене.