Проф. Петрова: Пандемията е към своя край, овладяна е в страната ни

COVID-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град
15 юни 2021 13:49, Анисия Иванова
69

Пандемията в България е към своя край и е овладяна в нашата страна, каза в студиото на "България сутрин" професор д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Всеки момент се очаква заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои обществени места. "Това е съвсем логично на фона на намалялата заболеваемост", допълни тя.

Професор Петрова обясни, че заболеваемостта зависи от репродуктивното число на вируса - заразяването на брой хора от един човек, у нас в момента то е 0,66%, това е стойност, която постепенно спада още от 1 април.

Още по темата

Тя обаче подчерта, че ваксинирането у нас се бави много. "Ние имаме 3 пъти по-малко ваксинирани с първа доза от средното за ЕС, само 10% от населението е ваксинирано", отбеляза тя. Но е на мнение, че българите вече са убедени в необходимостта от ваксиниране, но много са решили просто да изчакат, което не е правилно.

"Има голяма вероятност за нови вълни на COVID-19 към есента, когато преболедувалите миналата година може да изчерпат имунитета си, а децата, ако останат незащитени, ще се превърнат в новата таргетна група на вируса". Това прогнозира в студиото на Bulgaria ON AIR епидемиологът от УМБАЛ "Св. Георги" Християна Бацелова.

Според нея е необходимо децата да бъдат включени във ваксинационния план - не само, за да не допринесат за разпространението на вируса, но и заради риска от късни последици и за тези, които са прекарали болестта без симптоми.

Тя отбеляза, че България е една от малкото държави, в които всеки може когато и където поиска да се ваксинира, с избор на ваксина. "Не трябва българите да чакат да дойде есента и тогава да се ваксинират", отбеляза епидемиологът.

"COVID-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град. През ноември м.г. сме достигнали 125% увеличение на смъртността, сега е около 6%, в Германия обаче е под 1%. Това задава въпроси за здравната система, може би спирането на плановите операции изигра лоша шега" коментира Пенка Петрова.

Според нея успоредно с разхлабването на мерките трябва да се обърне внимание на останалите заболявания.

Тя обясни и за етапа на разработката на българската ваксина.

"Правят се тестове с животни. Няма финансиране за други тестове, нашите два научни проекта, които разработихме, ще ни дадат възможност да сме по-подготвени за следващи такива ситуации", убедена е Петрова.

Тя предупреди, че индийският вариант на Ковид-19 тропа на вратата на България. Той е регистриран в 44 страни, в България още няма случай, но в съседна Румъния има 26.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
12
 
! Отговори
... преди 2 години
Бе не знам, дано да е така! Ама да видим щото те пилците на есен се броят!
41
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам, нека да говорим дали сме преодолели пандемията Януари 2022. Струва ми се, че тези антиваксърски настроения може да рефлектират през есента. Наистина КОВИД-ваксините са прибързано направени и не напълно ефективни, но хората сами си знаят какво може да им доведе едно такова заболяване.
40
2
 
9
 
! Отговори
бг смешки 2 преди 2 години
До едине то Гейтс и Фаучи са в играта бе мен ! какво да са си измили ръцете с тях . те го пуснаха тва чудо ...
39
5
 
20
 
! Отговори
един преди 2 години
Ваксинирайте се по-бързо, че скоро ще излезе истината за биотероризма, вече си измиха едната ръка с Фаучи а другата много скоро с Гейтс. 5000+ регистрирани смъртни случаи от ваксинация в Америка, данните са от VAERS, и още поне два пъти повече нерегистрирани, защото на никой не му е до това да регистрира смъртта на близък човек в някой сайт по време на трагедия...
38
2
 
6
 
! Отговори
бг смешки преди 2 години
народа измре а тия за края на пандемията ми говорят ! еми да дойде като измрат ...дойде
37
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А управлението на ГЕРБ е довело до смъртта на 112 000 души годишно колкото е град Плевен .Правете си сметката коя чума е по-страшна .Затова никога повече фашизъм ,никога повече ГРОБ ,никога повече НАТО!
36
4
 
24
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Не само, че няма да ни ваксинирате, ами ще ядете дървото заради децата. Великият делта щам бил като хрема, ама аз трябва да си инжектираме псевдо ваксини... какли пък не! Тотален бойкот и това е!
35
4
 
9
 
! Отговори
Инат преди 2 години
Абе няма да е по вашата!Инжекция още от комунистическата детска градина не ми е слагана,няма и да стане!
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Децата щели да бъдат някаква целева група тази есен. Подхвърля ни се поредно мнение на "авторитет", което да възприемаме като научно доказателство. Представяне на мнение за доказателство - инструмент на пропагандата.
33
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато всички хора просто кажат 'НЕ', всичко изведнъж ще свърши. Ако хората продължават да изпълняват и да се подчиняват на правила които са тъпизми и нямат никаква логика, мозъкът бавно и постепенно се промива, докато се стигне до положение в което хората просто изпълняват и не мислят.
32
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На първия ред - епидемията е овладяна. На втория - бавим се с ваксинацията. С едната ръка гали, с другата кypец вади.
31
1
 
21
 
! Отговори
Пънк преди 2 години
С колко източиха здравната каса покрай уханското чудо ?
30
4
 
30
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Добрата новина е, че по природа сме мнителни и подлагаме всичко на съмнение! Тук номерът няма да мине, преко сили 20% ще стигнете, а до децата няма да се доближите даже! Новият делта щам бил много опасен, защото хората се чувствали добре като при настинка и излизали от вкъщи и заразявали... За *** ни взехте, да се вакснем срещу хрема... Как ли пък не!
29
0
 
23
 
! Отговори
антибсп преди 2 години
Евалата другари! Временното правителство се справи и с пандемията. Остана да се справи и с Гешев и светлото бъдеще ще настъпи тутакси ...
28
2
 
16
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
А евреите какво ще продават?
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вицът на деня! Не, не, на годината! Ха-ха!
26
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тъй, тъй, Пенке ле, овладехме вируса, обаче си требе да се бодем пролетис и есенеска - до края на света. Да ти имам ... логиката, Пенке, баш кат на ялова коза.
25
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички професори и лекари дето лъжете за пари да вървят на майнатаси и дано да горите в ада несе наядохте да лъжете бог дави накаже най скоро време дано да горите в никой няма да се ваксинират хората стига това давие ясно като закон долни *** на герб вън в затвора
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айде още едно ковидиотено изпъплило изпод дивана. Иде ми просто да вдигна крак и да го смачкам на пода.
23
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Още един наивен "учен", който още не е разбрал, че тая "пандемия" няма медицински характер.