Проф. Петрова: Пандемията е към своя край, овладяна е в страната ни

COVID-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град
15 юни 2021 13:49, Анисия Иванова
69

Пандемията в България е към своя край и е овладяна в нашата страна, каза в студиото на "България сутрин" професор д-р Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН.

Всеки момент се очаква заповедта на здравния министър за отпадане на носенето на маски на някои обществени места. "Това е съвсем логично на фона на намалялата заболеваемост", допълни тя.

Професор Петрова обясни, че заболеваемостта зависи от репродуктивното число на вируса - заразяването на брой хора от един човек, у нас в момента то е 0,66%, това е стойност, която постепенно спада още от 1 април.

Още по темата

Тя обаче подчерта, че ваксинирането у нас се бави много. "Ние имаме 3 пъти по-малко ваксинирани с първа доза от средното за ЕС, само 10% от населението е ваксинирано", отбеляза тя. Но е на мнение, че българите вече са убедени в необходимостта от ваксиниране, но много са решили просто да изчакат, което не е правилно.

"Има голяма вероятност за нови вълни на COVID-19 към есента, когато преболедувалите миналата година може да изчерпат имунитета си, а децата, ако останат незащитени, ще се превърнат в новата таргетна група на вируса". Това прогнозира в студиото на Bulgaria ON AIR епидемиологът от УМБАЛ "Св. Георги" Християна Бацелова.

Според нея е необходимо децата да бъдат включени във ваксинационния план - не само, за да не допринесат за разпространението на вируса, но и заради риска от късни последици и за тези, които са прекарали болестта без симптоми.

Тя отбеляза, че България е една от малкото държави, в които всеки може когато и където поиска да се ваксинира, с избор на ваксина. "Не трябва българите да чакат да дойде есента и тогава да се ваксинират", отбеляза епидемиологът.

"COVID-19 е довел до смъртта на 17 900 българи, колкото е един малък град. През ноември м.г. сме достигнали 125% увеличение на смъртността, сега е около 6%, в Германия обаче е под 1%. Това задава въпроси за здравната система, може би спирането на плановите операции изигра лоша шега" коментира Пенка Петрова.

Според нея успоредно с разхлабването на мерките трябва да се обърне внимание на останалите заболявания.

Тя обясни и за етапа на разработката на българската ваксина.

"Правят се тестове с животни. Няма финансиране за други тестове, нашите два научни проекта, които разработихме, ще ни дадат възможност да сме по-подготвени за следващи такива ситуации", убедена е Петрова.

Тя предупреди, че индийският вариант на Ковид-19 тропа на вратата на България. Той е регистриран в 44 страни, в България още няма случай, но в съседна Румъния има 26.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** *** спрете всички ваксини и лекарства спрете тая измислена пандемия никой не ви вярва вече и неви иска никакви ваксини забрана за всички ваксини бог да ви накаже най скоро време дано да горите в ада
21
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната статия, чиято цел е мозъчна промивка. Ковид 19 ще свърши тогава и само тогава, когато така наречените '1%', контролиращи света, повярват, че хората са необратимо поробени.
20
2
 
19
 
! Отговори
Кантраджиев го каза преди 2 години
"За да се постигне групов имунитет ,трябва 70%от населението да се ваксинира.Сегашния темп означава,че ваксинираните с две дози,през май трябва да се реваксинират т.е. пак бодене".ДОКОГА ,тази въртележка?
19
2
 
27
 
! Отговори
Новата стратегия преди 2 години
Е, такива са най-опасни, казват ти "Няма, няма страшно, всичко отмина вече", а зад гърба си стиснала спринцовката и само чака да се разсееш...
18
2
 
19
 
! Отговори
Пенка преди 2 години
Тази от коя дупка излезе?Да я очакваме скоро в състава на Хунтата!
17
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ще е хубаво вируса да изчисти такива като теб!!! Че все да ми писва... ако щеш се ваксинирай ..." На тебе ли ти писва бе, Бай Шиле, такива като теб получават ерекция при всяко споменаване на Ковид или ваксина! На нас ни писна, хопохондрик смачкан!
16
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече ми се повръща като видя доктор в някоя телевизия
15
2
 
34
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Надуха ни главите, че ваксинираните сеят заразата, но ще ваксинираме деца срещу болест от която не страдат за да постигнем групов имунитет! А, ззабравих, тази ваксина не дава имунитет, но имунния отговор на клетките на преболедувалите е доживот. Баста на ваксините!
14
1
 
29
 
! Отговори
Хасфалт преди 2 години
Да, кофти е за ковид екстремистите, да сме в летния сезон. Техния берекет е на есен, тогава е голямата жътва и тогава са най-щастливи. То грипове, то настинки, простуди, да се чудиш кой по-напред да запишеш с Ковид...
13
3
 
23
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Убедени във ваксината? Верно ли? Ти на коя планета живееш, Пенке?
12
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това гръмко изказване, че е към своя край може да направим догодина по това време, след като зимата не се появи нито една измираща вълна. Сега все още не знаме. Миналата година по това време също никой не умираше и после октомври месец, ланйото удари вентилатора.
11
6
 
10
 
! Отговори
80% преди 2 години
Ох, вчера са ваксинирах с Файзер. Получих мощна ерекция и леко светя в тъмното. Отделно вече мога да сменям каналите на тв само с мисъл. Страхотно е!
10
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а какво ще кажат правителството и професорите по пандемията наречена етническото прочистване на българите последните 30 години? 3 000 000 българи изчезнаха от българия, и тяхните деца......
9
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Прекръстеният на КОВИД сезонен грип през лятото е "овладян". Майтап Пенке. Продавай вацините. Една сергия и на женския пазар трябва да сложат.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе давай и по една химиотерапия за всеки, без значение онкоболен или не! Да има там!
7
15
 
4
 
! Отговори
До 4 преди 2 години
Ще е хубаво вируса да изчисти такива като теб!!! Че все да ми писва... ако щеш се ваксинирай ...
6
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен лекар преди 2 години
Смешки! Овладяна?
5
4
 
19
 
! Отговори
Т.е. преди 2 години
Абе верно, че няма никакъв вирус, ама много се бави ваксинирането...
4
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Били сме убедини във ваксините?! Да пукна, но няма да се ваксинирам. Поне ще умра като свободен човек, а не като модифицирана биологична единица без собствено мислене
3
3
 
36
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 2 години
Айде пак се отчете злото чудовище доктор Бацилова, която копнее да дари със сърдечни заболявания и парализи децата, за да ги предпази от безвредна за тях болест с несъздаваща имунитет "ваксина". Чудовища, братя!