Д-р Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине

Той вижда проблем в малкия брой ваксинирани у нас
16 юни 2021 10:32, Елка Василева
58
Д-р Илиев: Индийският вариант няма да ни подмине
Снимка: архив, БГНЕС

„Във Великобритания 96% от случаите са на индийския вариант на COVID-19. Случаите на ваксинирани са много малко. Обикновено става дума за хора с хронични заболявания, които не са създали оптимален имунитет”. Това заяви д-р Аспарух Илиев пред Нова тв.

Той добави, че ваксините запазват един много висок процент на защита и срещу този вариант на вируса.

Още по темата

„Защитата остава много добра. Рискът от тежко заболяване остава много малък. Това не означава, че не може да има отделни случаи на тежко протичане”, обясни специалистът.

Той вижда проблем в ниския брой ваксинирани у нас.

„Ако индийския вариант навлезе в България, ни очаква една нова вълна на заразата. В никакъв случай няма да ни подмине. Ситуацията е притеснителна, защото ние сме единственият остров на Балканите с толкова нисък процент ваксинирани”, каза д-р Илиев.

Имат ли доживотен имунитет преболедувалите? „Тук отговорът е в детайлите. Много дълго време след преболедуване в тялото на човек се откриват имунни клетки. Важният въпрос е доколко те са в състояние да осъществят адекватна защита. В Бразилия има регион, който преболедува два пъти от два различни варианта на вируса. Това е доказателство, че изграденият имунитет не е особено ефективен срещу различните мутанти на вируса. Ваксините дават една по-добра защита срещу тези разновидности”, посочи д-р Илиев.

Той коментира и управлението на пандемията у нас. „Имало е слабости в комуникацията, но не мога да приема обвиненията на д-р Кацаров, че старото правителство е допуснало грешки. Една от тези грешки бе създаването на една масова култура, която отрича проблема, максите и ваксинацията. Бих искал да припомня на д-р Кацаров, че той бе един от моторите на този скепсис. Критики винаги може да има, но бих го посъветвал да се вгледа в собствените си грешки”, коментира д-р Илиев.
 


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мутациите настъпват когато преминат през много болни. А те са милиони. Във ваксинирания е по малка вероятността да се размножава и вирее вируса изобщо. Не ваксините, а болните стимулират мутациите.
52
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече е тук. Бъди сигурен. Всички сме в една лодка.
51
2
 
0
 
! Отговори
Ристиенин преди 1 месец
Много ще си отидат от ваксините преди да дойде този щам.
50
1
 
1
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 1 месец
До Вирус по 1-2% на година, ще ги обиколи в следващите 50-60 години тоя страшен вирус. Дано дочакат хората, че много ще си умрат от старост преди това. Плаша се и треперя давайте двойна маска и затваряйте магазините ужас
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Докторе", затвора няма да те подмине!
48
11
 
3
 
! Отговори
Вирус преди 1 месец
Потрива ръчички вируса Ковид. Чака го много работа в България. Има 4 милиона гостоприемника да обиколи от есента. Все Бай Ганювци безсмъртни по форумите и на масите с ракия хахахаха
47
2
 
7
 
! Отговори
neon7 преди 1 месец
В Индия са поставени над100 МИЛИОНА ваксини от най-евтините за два и половина месеца,също така спират лечението с ивермектин . Достатъчно е 1% от ваксинираните да имат проблем след ваксината и ето го "индийския" вариант.
46
2
 
14
 
! Отговори
neon7 преди 1 месец
Глупостите на д-р Илиев край нямат! Според този "експерт по безопасност на ваксините" колективен имунитет се постигал само чрез ваксини ! Децата били основния виновник ,били безсимптомни и отделяли много вируси !Този "експерт" най вероятно е накаишка на сзо.
45
4
 
12
 
! Отговори
Bili преди 1 месец
Хората в Индия леко се учудиха - случаите от 0 станаха милиони за ден, и после все така внезапно изчезнаха...за ден...нищо съмнително тука....
44
3
 
6
 
! Отговори
Ковид преди 1 месец
До Bili И как ще затворят населението наесен? То никой преболедувал няма да се съгласи. А те са твърде много. Това би довело и до тежки икономически щети и изнервяне на хората. Това е немислимо!
43
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 41 "Така че проблем с ваксините няма, има проблем с неваксинираните." Да бе да! Затова в Чили пак има локдаун. Хахаха!...
42
3
 
5
 
! Отговори
Bili преди 1 месец
Разбирай - на есен пак затваряме?
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Знам, че въпреки активната подкрепа в скайп и ФБ, той самият не беше сред първите ваксинирани ентусиасти. Чакаше да му дойде редът през април-май, засега... По същество, и аз бих подкрепял ваксинация с неясни д/ефекти, стига да е на чужд гръб. Нали е за общото благо...
40
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Британският вариант беше по- заразен и превзе Европа. Индийският е още по-заразен, скоро той ще е преобладаващ. Ваксините действат, с малко по-малка ефективност-спаднала е от 95% на 80%. За сведение-потивогрипната ваксина има ефективност 25%. Така че проблем с ваксините няма, , има проблем с неваксинираните.
39
2
 
3
 
! Отговори
Точно преди 1 месец
Точно казано! Мнителни мизантропи и примитиви!
38
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вируси винаги има, ковид също, но някои яко оробутват тъ па манипулация, че хората отричали вируса. Не го отричат, отричат нуждата от вакси. Полза от тия вакси не се доказа, нито видя досега. Пълнене на джобове да.
37
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До имунологЕ, то не е достатъчно да ходиш на семинари и да пиеш коктейлчета. Важна е информацията, която влиза в главата и как се обработва. Не на всеки му се отдава този сложен процес. За това има и калпави лекари.
36
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Платени те докторчета вече нямат по 1000 лв и беснеят )
35
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разтеглянето на локуми на нагло излишна тема продължава да изчегъртва и малкото останали работещи нормално мозъчни клетки на агитаторите.
34
8
 
14
 
! Отговори
До 32-от имунолог преди 1 месец
Мога да кажа ,че 2/3 от лекарското съсловие не си е сложило ваксина- от лични убеждания или защото го преболедуваха, но отговорно заявявам ,че по медиите се говорят медицински глупости ,които са в разрез с основни истини по имунология и инфекциозни болести.Не сме нискоинтелигентни или мнителни мизантропи-просто имаме медицински познания, не от форуми , а от учебници и високвалифицирани семинари