Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса

Без паника засега, но ако има ръст на случаите, може да има още ограничения
80
Няма да затягат мерките заради новия щам на коронавируса
Снимка: БГНЕС

Няма причина за паника, не се налага в региона да се вземат допълнителни мерки, предстои да се направи малко по-задълбочено проучване на контактните на човека, регистриран като заразен с индийския вариант на коронавирусната инфекция. Това каза министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров, цитиран от БТА.

Още по темата

Кацаров, заедно с европейския комисар по здравеопазването и безопасност на храните Стела Кириакиду посетиха ваксинационния кабинет в столичната болница "Св.Анна". По-рано днес от Националния център по заразни и паразитни болести съобщиха за случай на индийския вариант, потвърден в Плевен.

Засега това е изолиран случай, не е тежък, но това е силно предупреждение, че ако продължаваме да подценяваме вируса и се колебаем дали се ваксинираме, вълна от инфекция би могла да настъпи и по-рано, преди есента, каза още Кацаров.

Няма да се променят противоепидемичните мерки заради случая в Плевен, но ако се регистрира нарастване на броя на случая на заразените, нашата възможност е тази, допълни Кацаров.

Той е възложил да се работи върху проект на заповед за ясни, предварително определени критерии, които да са предвидими за живеещите в България и за пристигащите в страната.

Критериите ще са основани на базата на критериите на Европейската комисия, обясни той.

Както по-рано съобщиха от Центъра по заразни и паразитни болести, пробата от временно пребиваващ в страната пациент, изпратена от болница "Д-р Георги Странски" - Плевен на 21 април, е била секвенирана в НЦЗПБ на 5 май. След повторен анализ в международната генна банка GISAID, през юни е установено, че се класифицира като Вариант на безпокойство, преди наричан още "Индийски вариант".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недейте затяга, оставете да измрем, както ни ръсехте с радиация от Чернобил 1986 г!
5
5
 
9
 
! Отговори
Мутафчийски преди 2 години
Кацарка, невиждана ярост се задава! Вади чувалите и изкарвай хладилните камиони че ще се мре, яко ще се мре! КПП-та и бариери на всеки километър и така до края на света!Препоръка на института Роберт Кох-Германия! Муааахахаха!
4
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 години
предизборни обещания . ако спечелят изборите ше видите какво е затягане .
3
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ПРАВИЛНО ! НЯМА ЗА КАКВО ДА СЕ ПСИХЯСВАТ ИЗЛИШНО ХОРАТА , КАКТО ПРАВЕХА ТЕЯ ОТ НОЩ ! ИМА СИ ВИРУСИ , ВСИЧКО Е СПОКОЙНО - ВИНАГИ ЩЕ ИМА , ИМАЛО Е И ИМА ВИРУСИ - АКО ЗА ВСЕКИ ЩАМ ЗАТВАРЯМЕ ВСИЧКО И СЕ ПРАВИМ НА ХАХО ЩЕ СИ ЗАГИНЕМ ОТ НЕРВНИ СРИВОВЕ А НЕ ОТ ЩАМОВЕТЕ ! ОТ КАК СВЯТ СВЕТУВА ИМА ТАКИВА НЕЩА , СЕГА ЗАЩОТО ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ОКРАДАТ ЕДНИ МНООООГОООО ПАРИ И ДА СЕ СРИНЕ ЦЯЛАТА СВЕТОВНА ИКОНОМИКА БЕШЕ ТОЗИ ЦИРК И УМИШЛЕНО ЗДРАВИ ХОРА СЕ ЗАРАЗЯВАТ С ВАКСИНИ И ПОСЛЕ УМИРАТ !
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голям камък хвърли, голяма дума не казвай.
1
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
предизборни драми! старите 'герои' ви затворите, но ние няма! гласувайте за Радев!