След COVID-19 30% развивали някакво психиатрично заболяване

Едва 10% от българите са ваксинирани, далеч сме от колективен имунитет
88
След COVID-19 30% развивали някакво психиатрично заболяване
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

30% от хората преболедували COVID-19 в рамките на 6 месеца развиват някакво психиатрично заболяване – тревожност, депресия, паник атаки, коментира доц. Михаил Околийски, представляващ Световната здравна организация (СЗО) в България, пред bTV.

Още по темата

Според него тези хора също имат нужда от целенасочена подкрепа и грижи.

„Има и други симптоми – усещането да си в мъгла, необяснима тъга, при някои хора има косопад, проблеми с метаболизма“, каза още доц. Околийски.

Той уточни, че тези пост COVID усложнения се наблюдават и при хора, които са прекарали леко прекарали заболяването.

Заради сериозните последствия за преболедувалите вируса, не  може да се каже, че е по-добре са прекарал коронавируса.

„Т. нар. от СЗО „Делта“ вариант на COVID-19 се разпространява много по-лесно и се твърди в някои научни статии, че води до по-големи щети. Единственото противодействие е ваксинацията“, коментира още доц. Околойски.

Според него темпът на ваксинация у нас е притеснителен.

„В момента в България е имунизирано едва 10% от населението, а за колективен имунитет може да се говори при 69%, напомни доц. Околийски.

„Ако безразсъдно забравим през какво минахме, то може да се върне. Ако помните миналата година също заболеваемостта и смъртността от коронавирус намаляха, хората се успокоиха, прекараха едни хубави отпуски през лятото. Ние от СЗО предупреждавахме, че през есента може отново да има пик, хората се подсмихваха, но това, което се случи беше тази опустошителна вълна, която се стовари“ , предупреди доцентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо няма статистика за новите психичино болни пациенти.
41
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долни мутри нямате никакво право да задължавате хората за тия ваши убийствени ваксини ще ви унищожим първо вас после семействатави разбрахтели *** мутри в затвора
40
9
 
5
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Всъщност има публикации, че при някои пациенти с постковид е настъпило подобрение при 40% от случаите след ваксинация. Изпробват и това. Все още по разбираеми причини не е ясно дали е окончателно оздравяване или временно подобрение. Темата е много интересна, но не й е тука мястото. Бъдете здрави! Трябва да работя
39
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само се чудите как да убедите хората за дасе ваксинират но това няма да стане долни *** бог да ви накаже най скоро време дано да горите в ада вън *** мутри няма да се ваксинират хората забрана за всички ваксини
38
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 2 години
Това вече е доказателство, че е биологично оръжие създадено от Китай.
37
4
 
15
 
! Отговори
до50 преди 2 години
До ЛекарЗА сметка на това има много напълно ваксинирани починали от ковид -в щатите !Би трябвало да знаеш! Каква е гаранцията ,че ваксинираните са срещали вируса някога?
36
13
 
18
 
! Отговори
Хемус преди 2 години
Пич в Израел положението е кофти след ваксинацията!Предната неделя лично евреин ми го каза!
35
8
 
16
 
! Отговори
бай ганьо преди 2 години
отдавна сме забравили през какво сме минали понеже повечето от нас мислят че всичко е нагласено и лъжливо, няма вируси, няма ковид, никой не умира от него нито се разболява, ваксините са отрова, само спуника горе долу работисо кратце е те тва мисли бугарина
34
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много хотели и санаториуми тука са почнали да предлагат рехабилитация при постковид. Няма лошо.
33
22
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
В интерес на истината при ваксинираните постковид няма. Може да не ви харесва, но това са фактите .
32
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
както и 60% имат същите сиптоми и без да са го изкарали, то подлудихте народа ковито виновно
31
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксинацията трябва да е задължителна, иначе никой няма да се ваксинира. Както в Израел- под строй и това е!
30
8
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Разяснявам, никого не плаша. Като лекар се чувствам отговорен да информирам и помагам на хората. Ако имате такива симптоми , да знаете че не сте сами. Че се работи активно по търсене на начини за рехабилитация и лечение.
29
11
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Една от хипотезите е кислородния глад на мозъка по време на боледуването, др хипотеза е директно увреждане на мозъчните клетки от вируса, трета и най вероятна е отключване на автоимунен енцефалит от ковида, седмици след острия период.
28
1
 
12
 
! Отговори
Ник преди 2 години
И този е на хранилката на Гейтстака. затворете хората като *** на самоиздръжка без съд и присъда, без изглед да си върнат свободата и без нормално общуване, без слънце, природа и чист въздух, без физическа активност, сложете им намордници и им повтаряйте колко са мръсни, пък после бройте самоубийците и психясалите. Такива като вас трябва да висят на въжето за престъпления срещу човечеството.
27
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На хотелиерите например им се появиха халюцинации. Привиждат им се немски бабички пияни англичани на плажа. Спешно трябва да се лекуват.
26
2
 
11
 
! Отговори
Ама че новина преди 2 години
Тази "статистика" как точно надхвърля обичайния за съвременната цивилизация дял от населението с психични проблеми с различен характер и тежест - 30 до 50% според школата или направлението в психиатрията, които ги отчитат? Твърде много хора имат обосновани съмнения за необходимостта от прекалено набързо скалъпените ваксини и СЗО от немай къде вече се чуди какви щуротии да вмъкне в пропагандата си. По-накратко - и без това сме луднали, готин, никого няма да уплашиш.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туризмът в Наречен ще цъфти. Да почват да вдигат хотелите и да отварят кръчмите. В цял свят ще е пълно с психясали за лечение с фалшив алкохол, ще искат и тото да пуснат, че нали не са добре с главата, лесно ще се лъжат, че ще спечелят. Не бойте се, бизнесът и икономиката ще цъфтят. ББР да дава заемите и да се почва бизнесът.
24
2
 
9
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ВРЪЩАТ НИ В КАМЕННАТА ЕРА , РАБОТАТА НА ПОЛЕТО ЩЕ ЗАМЕСТИ ПОЧИВКАТА НА МОРЕТО. А ТИЯ ДЕТО НАТРУПАХА МИЛИОНИ НЯМА ДА МОГАТ ДА СИ КУПЯТ И БОНБОНИ
23
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сред тези 30% е и Боко Бидоня от Банкя.