Акад. Петрунов: Колективен имунитет у нас през 2022 г.

Официално одобрените ваксини пазят и от индийския щам
18 юни 2021 15:00, Елка Василева
95
Акад. Петрунов: Колективен имунитет у нас през 2022 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Не по-рано от септември 2022 г. пандемията ще може да бъде сведена в България до ендемия, т.е. да бъде поставена под контрол, прогнозира акад. Богдан Петрунов в интервю за "Монитор". За тогава той предвижда и постигане на имунизационно покритие от 50-60% на населението.

Според него не е реалистично наесен тази година да бъде постигнат колективен имунитет. „Няма как да го постигнем, защото към днешна дата имаме не повече от 10-12% имунизирано население. Не мисля, че може да го постигнем по-рано от следващата година, дори и да се положат големи усилия за това“, каза Петрунов.

Още по темата

„Трябва да се работи за организацията на масовата имунизация и убеждаването на хората да се ваксинират. Много е притеснителен фактът, че голяма част от населението и то млади, интелигентни хора, отказват да се имунизират. Сред причините да бъде толкова негативно отношението към ваксините са противоречивите сигнали, които идват от страна на лекарите и журналистите. Хората получават взаимно изключващи се сигнали. По темата трябва да говорят само компетентни професионалисти“, смята Петрунов.

Що се касае до ваксините той казва, че сега съществуващите, тези, които са официално одобрени от ЕМА, в голяма степен покриват и 4-те регистрирани досега варианта на COVID-19.

Според него не е трябвало толкова бързо да се отпускат мерките. „Виждате, в Европа се затягат мерките. Знаете, в Москва кметът обяви пълен локдаун миналата седмица. В Англия също затягат мерките, не ги отпускат“, каза Петрунов. Според него носенето на маски трябва да остане задължително още дълго време на обществените места, тази мярка трябва да остане, защото никой не носи печат на гърдите си, че е ваксиниран.

Акад. Петрунов обясни, че имунният отговор при различните ваксини е различен. „РНК ваксините дават най-висок имунен отговор и са най-безвредни, защото в организма не се вкарва нищо живо. При векторните и протеинните ваксини се вкарва друг организъм в човека. Най-мощен имунитет предизвикват живите ваксини, но те са много опасни и могат да доведат до тежки последици. Затова се търси компромис между силния имунен отговор и страничните реакции на ваксината. Има разлика във всички ваксини, по различен начин имат имунна активност и ефективност. Например за китайските ваксини официално заявяват, че техните ваксините имат 50-60% ефективност срещу коронавируса“, каза Петрунов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колективен имунитет у нас през 2040 г. ако още е останало нещо от България.
43
16
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 години
*** сега ще спори и с академика. :D
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ХмммЕми питам Ви - защо преболедуването е по-добра опция пред ваксинацията?
41
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Христо ХристовМоля, обяснете1. Защо защитата от ваксината е 6 месеца, а от преболедуване - до живот?2. Защо е по-безопасно преболедуване с 0.5% смъртност от ваксиниране с 0.003% смъртност?
40
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксиниран в чужбина -Стой си там !
39
13
 
8
 
! Отговори
Ваксиниран в чужбина преди 2 години
Много глупост, много агресия, много лъжи. .. жалко за българите
38
0
 
0
 
! Отговори
до 49 преди 2 години
ти чети, 40 е прав 6670 вчера, 218 починалионя ден 4322/57
37
9
 
18
 
! Отговори
Българи в чужбина преди 2 години
Отвратени сме от наглото и агресивно налагане на ваксата като средство за натиск. Защо прецаканите гов*да се опитват и нормалните да са прецакани като тях ? Това е признак за недостатъчен умствен капацитет.
36
9
 
17
 
! Отговори
Хммм преди 2 години
Има причина младите и интелигентните да отказват да се ваксинират! Просто задават въпроси, н акоито отговори няма :) Това е доста добра новина, всъщност, само по себе си означава, че хората започват да мислят критично и да питат "Защо?". От друга страна на фона на под 1% ваксинирали се против грип, текущите 10% са си направо рекорден резултат. Няма как да имаш колективен имунитет срещу грип :) Същото е с любимият им и модерен вирус. Ама като няма кой да моделира една болест в тази страна...
35
6
 
16
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Всъщност много е лесно да откажеш ваксинаторите да те ваксинират - изискваш им всички необходими сертификати за състава на ваксината, за завършен тестови цикъл, за странични реакции, за ниво на ефективност, и още много други данни за нея, като за капак изискаш и нотариално заверена декларация за носене на медицинска и съдебна отговорност в случай че пострадаш от нея! Нека ми предоставят всичко това и след като го получа и се запозная с данните, ще реша дали да си сложа отровата или не!
34
15
 
13
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Бг се превърна в клоаката на Европа. Само простотии и омраза се бълва тука. Отвратен.
33
6
 
6
 
! Отговори
До 40 преди 2 години
В Чили имат х 900 случая дневно тая седмица, в разгара на зимата. Ваксинирани 48,3% . Можем да четем! Не пиши лъжи
32
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имунитет срещу какво?
31
5
 
11
 
! Отговори
до 36 от славянин преди 2 години
Ами нека някой в униформа и с оръжие да дойде у дома ми да ме ваксинира, аз имам с какво да го посрещна!
30
1
 
8
 
! Отговори
До 36 преди 2 години
*** на психиатър
29
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И 2022 няма да го постигнем, то никой не иска да се ваксинира
28
21
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Антиваксърчетата в колапс.
27
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз няма да се ваксинирам, защото аз вече го изкарах този вирус и дори не съм пил лекарства! Дреме ми дали някое възратно бебе му харесва или не
26
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Чили са вече 60 процента ваксинирани и са в локдаун, заради близо 5000 заразени на ден. Браво на професора за паричките, които е взел за да му цъфти името и титлата в новината.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
РНК ваксини най-ефективни с най-висок имунен отговор и най-безопасни защото в организма на човек не се вкарвало нищо живо,че туй да не е някакъв серум щом е неживо всичко в течноста на ваксината.