Проф. Христова: Вероятно няма други заразени с "Делта"

Есента отново може да няма грипна епидемия, прогнозира тя
18 юни 2021 14:22, Анисия Иванова
42
Проф. Христова: Вероятно няма други заразени с "Делта"
Снимка: БГНЕС

Вероятно няма други заразени от пациента с "Делта" варианта на COVID-19 у нас. Този случай може да остане без други случаи, свързани с него, защото пациентът се е самокарантинирал, не е имал контакти. 26-годишният мъж се разболява от среща с друг чужденец, който е болен, а не на местна почва. Това заяви пред БНТ проф. Ива Христова от Националния център по заразни и паразитни болести.

Вчера беше съобщено, че у нас вече е регистриран първи случай на индийския вариант на COVID-19, пациентът е от Плевен. Заразеният е контактувал с лице от Северна Ирландия.

Още по темата

По думите на професора няма никакво забавяне при вземането и обработването на пробата и работата е свършена. Тя уточни, че пробата е получена на 21 април и е секвенирана на 5 май, защото това е дълъг процес, в този момент този щам обаче, според световните данни, излиза неопределен.

"При заразения българин е протекло леко заболяването, не е бил хоспитализиран, а е бил на домашно лечение, с кашлица, хрема, температура. Той се е разболял между двете дози ваксина на "Астра Зенека". Ваксините са нашето най-надеждно оръжие, имунитетът срещу вируса е достатъчен при 2 дози ваксина. Подценяваме опасността, спадът на заболелите е фалшиво отпускане", допълни проф. Ива Христова.

Според нея се върви към падане на маските в офиси, където хората са ваксинирани.

"С навлизане на други варианти, с есенния сезон при всички случаи ще се вдигне броят на заболелите. На преболедувалите преди година им спада имунитетът и задължително трябва да се ваксинират. Твърде вероятно е да няма отново грипна епидемия заради COVID-19. Няма голяма разлика между индийския и британския вариант на коронавируса. Индийският се разпространява до 60% по-лесно, очаква се да набира сила", добави проф. Ива Христова.

Тя подчерта, че вирусът се подмладява и засяга все по-често по-младите и децата. Проф. Ива Христова каза още, че подкрепя проф. Кантарджиев след пенсионирането му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има и ще има. Всички сме в една лодка. Глобализация!
39
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не точно обратното вероятно има но са го прекарали леко и не са се изследвали не знам какви са тези учени?????
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно съмнявам се майка ми беше с двустранна пневмония и отр ПСР тест пулмологът й каза че е коронавирус други такива случаи колкото искате
37
3
 
9
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 2 години
До Ваксиниран - Е какво стана - хем са много хубави ваксите и си ги искате, хем аз съм лош че не ги искам? Ваксайте се бе, правете измислен имунитет, бустершотвайте се и се реимунизирайте срещу варианти до края на света. И най-хубавото е че може да не се тревожите за антивацърите, понеже сте напълно ефикасно защитени с мощна защита. Не разбирам какъв ви е проблема че някой не се е вацал. Аз като се намажа със слънцезащитен крем на плажа, не чакам всички да се мазнат, за да се чувствам защитен .
36
3
 
7
 
! Отговори
Друг лъжелекар преди 2 години
До Лекар - Аз имам книгата, в която пише че коронавирус е причинител на сезонен грип. Сега какво правим?
35
2
 
8
 
! Отговори
ддт преди 2 години
Нагледен пример как леки реакции от ваксина се представят за "индийски" "вариант". Питате ли ги индийците кви ''вълни " им спретнаха с тези ваксини !?
34
9
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
6 години медицина, 4 години специализация и 22 години практика имам. А вие какво имате, моля? Докторантура по имунология???
33
7
 
2
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Имам 6 години медицина, 4 години специализация, 22 години стаж, работя в западна Европа. А вие какво имате?
32
9
 
6
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Егоисти, какво си казахте, да се ваксинирват другите, те ще ни направят колективния имунитет. И ко стана, тълпа егоисти и ивдивидуалисти, нито имунитет има, нито икономиката ще тръгне, пак локдауни и умрели ще отчитаме.
31
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ваксиниран - е нищо, вие умните и успелите ще ни спасите със героизма си. Пък в най-лошия случай ще се оправяме без вас след година-две.
30
5
 
12
 
! Отговори
Друг лъжелекар преди 2 години
До Лекар - ако бяхте "лекар", може би щяхте да сте срещал медицинска книга. Където срещу "коронавирус" (с картинка напълно идентична със сегашния вирус, само че черно-бяла графика) пише - "един от причинителите на сезонния грип". Но вие явно сте изкарал по някаква ускорена програма, може би като "ваксините - три години за половин?
29
11
 
4
 
! Отговори
Ваксиниран преди 2 години
Да, икономическите последици са страшни и още по страшни ще стават заради нежеланието да се ваксинирате.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ужким-един-и-същ вирус... А всяка "версия" със съвсем различни симптоми... И грипа изчезна. Свържете точките.
27
4
 
4
 
! Отговори
Darth shadow преди 2 години
От коя боклучийска кофа ги намират тия пропагандатори за отровните ваксини и всякакви вариации, как се правят новозаразени министър на мз си прави заявка, пръскат с азотен диоксид и други гадости и на другия ден хиляди новозаразени, сиптоми на азотния диоксид са сходни с вирусите главоболие, затруднено дишане и т. н.
26
6
 
4
 
! Отговори
Лекар преди 2 години
Грипа и ковид са 2 много различни вируса. Грипът принадлежи към ортовирусите, а ковид към коронавирусите.. Грипът предизвиква респираторни заболявания, а ковида е възпаление на малките кръвоносни съдове на вс органи.
25
4
 
12
 
! Отговори
Картофчо преди 2 години
Ама естествено че няма да има грипна епидемия есента - то и миналата всички с грип ги писаха с COVID. То и без това корона вирусите са си грипни (предиизвикват респираторни заболявания) вируси, атака че...
24
3
 
0
 
! Отговори
до 22 еболата е пост преди 2 години
да, има и по - лоши болести,напр. мозъчна недостатъчност,ама ти май си знаеш...
23
1
 
10
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 2 години
Хахаха! А въпросният индийски студент от кого се е заразил? Установи ли се безспорно? Те едва ли не го изкараха герой! Самоизолирал се веднага след като усетил симптомите, за да помогне на българската държава. Само че той е бил най-заразен в дните преди това. Да не говорим че ежедневно стотици българи се връщат от Великобритания. Те по презумпция няма индийския щам, нали?
22
3
 
13
 
! Отговори
Еболата е по-така преди 2 години
Има много по-сериозни тежки болести от тоя Ковид грипен вирус. Хората не са видели и не знаят какво е истинска епидемия. СТРАШНИ ще са икономическите последици от БЕЗУМСТВОТО и диктатурата на неадекватни мерки и ограничения.
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Христова обеща по телевизора да назначи обратно Кантарджиев в Центъра. Сега е временно на поста, след конкурса ще го върне обратно като зам.-директор.......... Човекът има нужда от милиони пари и шеги по телевизора. Да разправя за лимони и пащърнаци, докато му набъбвата милионите от заплатата. Хаха, забавно е, клоунада пред народа, а милионите се увеличават...