Проф. Корсун: При ниско ваксиниране, "Делта" бързо ще доминира

81% от ваксинираните са защитени, смята специалистът
18 юни 2021 10:15, Петя Славова
40

Първи случай на индийския вариант на коронавируса в България. Колко по-заразен е той и как можем да ограничим разпространението му?

Този вариант е признат от СЗО като вариант на безпокойство, тъй като съдържа значителен брой мутации в генома на вируса. Около 8- 10% мутации има в белтъка. Ако сме преболедували, защитата е от значителна степен, но има едно проучване което показва, че 4,5 % от преболедувалите развиват ново заболяване причинено от Делта варианта. Това заяви в "България сутрин" проф. Нели Корсун, завеждащ Националната лаборатория по грип и остри респираторни заболявания към Националния център за заразни и паразитни болести.

И обясни защо ваксинираните са по-защитени.

Още по темата

"Показват своята ефективност, но е малко по-ниска спрямо индийския вариант. 81% от ваксинираните са защитени спрямо Делта, варианта,  87% - спрямо британския. Непълноваксинираните са защитени само 34% от Делта варианта и 51% от британския вариант. Човек трябва да се ваксинира" категорична е проф. Корсун.

Гостът на Мария Константинова и Мирослав Димитров посочи приликите и разликите между двата щама.

"И двата са много заразни. Делта е още по-заразен спрямо британския. Той е около 50-60% по-заразен. Преобладаващите симптоми при индийския щам са главоболие, силно възпалено гърло и силна хрема,  характерни за една сериозна настинка. При британския - висока температура, кашлица, задух. Хората трябва да спазват мерките, но най- доброто средство е ваксинацията", каза тя.

Медикът увери, че няма място за безпокойство.

"Действително на този етап няма място за безпокойство. Вероятно това не е единственият случай, вероятно друго лице е внесло този вариант в България. В страни с ниско имунизационно покритие, този силно заразен вариант може да се разпространи бързо и да стане доминиращ. Единственият инструмент е ускорена ваксинация", каза проф. Корсун в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че е твърде нисък процентът на имунизирани в България.

"Имунизираните в България са твърде малко за постигането на колективен имунитет - малко над 12% и с две дози, а приелите една дози - 15 на сто. Този процент е доста нисък, средният в Европа е около 46%. България трябва ускорено да предприеме ваксиниране", смята професорът.

Есента може  и да има четвърта вълна, но заради сезонността на коронавирусите.

"През есента може да се очаква по-висока заболеваемост, защото коронавирусите  имат сезонност, обичат по -студените месеци на годината.  Ако не се постигне колективен имунитет, до есента е възможно да се наблюдава повишаване на заболеваемостта, обясни проф. Корсун.

И изрази надежда, че в скоро време ще има лекарствени препарати, които атакуват размножаването на вируса и препоръча имунизация и на децата, тъй като те са основен разпространител на вируса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
15
 
! Отговори
Не! преди 2 години
И пак не ви минава номера, извинявам се за клавиатурата от предния пост.
8
2
 
3
 
! Отговори
Не! преди 2 години
И пак не ши минаша номера :D
7
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бла бла, епидемията приключва за щастие. Почти съм сигурен, че доста хора ще развият пост-ковид депресия. Говоря за тези на които животът се въртеше покрай ковид, ваксини, пандемии, апокалипсиси и т.н.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е тая която твърдеше че няма грип тази година, нищо че много хора го прекараха, а даже една друга професорка каза че го е изолирала
5
3
 
17
 
! Отговори
славянин преди 2 години
Нали, затова ли в ''нисковаксинирания'' Ингилистан делтата стана доминираща!? Абе, лелче, не разбрахте ли, че не ви достигат гънки в мозака, за да ни лъжете майсторски и убедително!?
4
2
 
18
 
! Отговори
лъжатасмърди преди 2 години
Значи Китайската кашлица е много по-заразна от обикновен грип; Британската мутация е още по-по заразна; И вече индийската версия е с 60% по-заразна от британската; И би трябвало един болен от индийска измислица като си отвори прозореца в кв. Младост, цяла източна София да изпопада. Обаче?
3
1
 
21
 
! Отговори
КОВИДИЗМАМА преди 2 години
За последните 30 дни активните случаи в Индия намаляха със 75%! Спрете лъжата!
2
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тука малко ще ударите на камък, българина си има критично мислене и трудно се хваща на разни въдици, все пак толкова години практика при социализма си оказват влияние :))
1
7
 
15
 
! Отговори
Иван Конощип преди 2 години
Силно се надявам проф. Борсук да умре от скоротечен рак и така да ни покаже ,че има и други опасни болести.