Съд в Брюксел задължи АстраЗенека да предостави 50 млн. ваксини

Ако не го направи дълги по 10 евро глоба за всяка доза
22
Съд в Брюксел задължи АстраЗенека да предостави 50 млн. ваксини
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Първоинстанционният съд в Брюксел реши да постанови временни мерки по делото, заведено срещу компанията АстраЗенека от Европейската комисия и 27-те държави – членки на ЕС. Съдът разпорежда на АстраЗенека спешно да достави 50 милиона дози ваксина до 27 септември 2021 г. съгласно задължителен график както следва: 15 милиона дози до 26 юли в 9,00 ч.,    милиона дози до 23 август и 15 милиона дози към 27 септември.

Още по темата

В случай на неспазване на тези срокове за доставка AstraZeneca ще трябва да заплати глоба в размер на 10 евро за всяка недоставена доза, съобщиха от пресслужбата на ЕК.

Решението на съдията относно поисканите временни мерки се основава на факта, че АстраЗенека е извършила тежко нарушение на договорните си задължения към ЕС. 

Съдът също така счита, че АстраЗенека е трябвало да положи всички усилия, за да достави ваксините в рамките на договорения график, включително от британските си производствени обекти, изрично посочени в договора, особено като се имат предвид големите закъснения при доставките за ЕС.
 
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен приветства решението.

"Настоящото решение потвърждава позицията на Комисията: АстраЗенека не е спазила ангажиментите, които е поела в договора. Радостно е, че независим съдия потвърждава това. Решението показва, че нашата европейска кампания за ваксиниране не само дава всекидневно резултати в полза на нашите граждани, но също така, че тя е изградена на солидно правно основание“, каза тя.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Индия ангиваксъри подпалиха завод за ваксини. ***
12
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако ще в Африка ще ги прати ваксините. Договорът си е договор.
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ЖокеяМасовият бой вече е: "Тия ги вземи ТИ."
10
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И като ги предостави, ЕС ко ши ги прави тези ваксини? Ще си ги чукa в главата ли?АЗ са забранени в повечето държави от ЕС.Направо да питат Индия или Бразилия дали ги искат.
9
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Споко, Борис явно добре е платил, репутацията на тази компания е безвъзвратно загубена.
8
2
 
3
 
! Отговори
Просто е преди 2 години
Ако ги доставят, ще загубят 150 милиона евро, ако не ги доставят - 500 милиона.
7
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ама ква присъда ...)петдесет милиона за ментета
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Да плащат - Да, тия подлеци от Англия, взеха вацините, набоцаха се с тях и се облажиха. Ей ги на, още само един месец локдаун и вече край с ужкимпандемията. И най-много да удължат още с един месец и после вече край, честно. И ако няма някой нов измислен мутант междувременно, съвсем сериозно вече като се набоцкат наесен с бустершотите абсолютно честно край с локдауните. Само още няколко месеца да намалят вълната
5
5
 
5
 
! Отговори
Да плащат преди 2 години
Като не са спазили договора, да плащат! Англия не пусна ваксините към евросъюз, открадна ги. Цяла Европа закъсня с ваксинациите заради тях .
4
2
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 2 години
Има какво да ги правят. Договора си е договор. Дори да ги дарят някъде.
3
3
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ТЕ СЕГА СА НЕКАЧЕСТВЕНИ, КАКВО ЛИ ЩЕ ПРЕДАДАТ КАТО ГИ КАРАТ НАСИЛА ДА ГИ НАПРАВЯТ НАБЪРЖЕ :D ИНАЧЕ ЕС СА ПРАВИ! КАТО ПОДПИСВАШ ДОГОВОР ТРЯБВА ДА ГО ИЗПЪЛНИШ ИНАЧЕ ПЛАЩАШ ГЛОБА ЗА ЗАБАВЯНЕ!
2
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леко пак да не ги оцапат в казана като бъркат.Вече колко пъти ги омотаха с Жонсъна. Явно процедурите са много прецизни и внимателни, щом може да си омешат химикалите в бъркочите.
1
4
 
6
 
! Отговори
бай ганю преди 2 години
британците се правеха на дръж ми шапката но не може винаги да е на тяхната