Животът се завръща, но Делта мутацията изисква спешни мерки

Заболеваемостта от този вариант на коронавируса тревожи Европа
20 юни 2021 08:00, Александър Попов
116
Животът се завръща, но Делта мутацията изисква спешни мерки
Снимка: БГНЕС

Необичайни симптоми и много по-заразна: Делта мутацията държи Великобритания в здрава хватка. Там, където тя се разпространява, се оказват необходими спешни мерки. В Германия и Европа също са загрижени.

Делта мутацията създава 90% от новите зарази във Великобритания

Новата Делта мутация на вируса е отговорна за над 90 процента от всички новорегистрирани случаи на Ковид-19 във Великобритания. Тя е характерна с това, че е много по-заразна.

"Много по-малко количество вируси са необходими, за да се зарази човек", обяснява здравната експертка Линда Болд от Университета в Единбург, цитирана от "Дойче веле". А симптомите, които новият вариант предизвиква, често се различават от типичните за Ковид-19 и напомнят обикновена настинка. Това създава и риск хората да разпространяват заразата, но да не подозират, че са болни от коронавирус.

Надеждата е в имунизациите

По данни на британското правителство, изцяло ваксинираните срещу коронавирус имат висока защита от тежко протичане на заболяването, дори и при Делта варианта - между 85 и 98%. Имунизацията само с една доза обаче осигурява значително по-слаба защита - едва около 60%.

Още по темата
А опасността за неваксинираните да попаднат в болница след заразяване с Делта варианта е двойно по-голяма.

Първоначално беше предвидено да бъдат отменени всички противоепидемични мерки във Великобритания още от този понеделник. Заради разпространението на новия вариант на заразата това се отлага за след четири седмици. Британските власти искат да са ваксинирали напълно поне 2/3 от населението, за да може нощните клубове отново да отворят врати, а театралните зали и спортните съоръжения да заработят с пълен капацитет. Това трябва да се случи на 19 юли.

Прибързаното отваряне може да обезсмисли всички успехи в борбата с пандемията дотук. Подобни предупреждения отправиха германската канцлерка Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Макар ситуацията в момента да изглежда под контрол, разпространението на новата Делта мутация на коронавируса буди тревога на много места в Европа.

Меркел: "Трябва да действаме координирано"

"Пандемията ни научи, че трябва да действаме координирано", каза германската канцлерка Ангела Меркел. Тревога създава фактът, че в много южноевропейски държави отново посрещат британски туристи, макар че на Острова Делта мутацията на вируса междувременно причинява 90% от всички нови инфекции.

Италия вече въведе петдневна карантина за всички пристигащи от Великобритания. Лисабон на практика е изолиран от външния свят за този уикенд. В Русия пък всички масови мероприятия с над 1000 посетители бяха забранени, след като Москва регистрира рекордните над 9000 инфекции само за едно денонощие. Кметът на града Сергей Собянин обяви, че 90% от тях се дължат именно на новия вариант на вируса.

Какво ще стане с финалната среща на Европейското?

Ангел Меркел изрази своите тревоги и по адрес на Европейското първенство по футбол и масовите събирания на фенове. Неясен е въпросът с финала на първенството, който трябва да се проведе във Великобритания. Хелге Браун - шеф на кабинета на канцлерката Меркел, вече посъветва феновете да не пътуват до Лондон за финала на турнира. Ситуацията във Великобритания създава “голяма тревога”, заяви той в интервю.

Меркел уточни, че ниският брой на заболеваемост в Германия позволява по-добро проследяване и овладяване на заразите, причинени от Делта варианта. Но все пак "е нужна предпазливост, за да имаме лято с много свободи, макар и все още не с всички свободи".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
2
 
34
 
! Отговори
хаха, жалкари! преди 2 години
Необичайни симптоми - обикновена настинка.
41
3
 
2
 
! Отговори
Да го кажа така: преди 2 години
Океан и половина вода ги няма - не защото са отлетели в космоса, а са под земята и тази вода може да реши три проблема и то ОГРОМНИИИ обаче трябва да я изкарате от там. Някой биха казали защо просто не компресираме листна маса и не я държим в складове? Няма ли да намали въглерода. Ще го намали, обаче водата няма да поправи и климатичните пояси няма да се стабилизират, което води до много други екологични проблеми в екосистемите.
40
0
 
3
 
! Отговори
За температурите преди 2 години
В западните щати - има решение нали знаете - ако работите есента като хората.Шистовите кладенци пълни с листна маса. Казах, че ще продължи поне 20 години най-голямото почистване на най-голямата екологична катастрофа позната на човечеството и в историята на планетата. Защо е нужно второ сондиране?Защото освен вода вътре има и метан и много неща. От първоначалния пробив ще засмуче колкото да изравни налягането чрез двойно налягане. Втория сондаж елиминира това кладенеца да не се напълни догоре
39
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Точно така, изисква спешни мерки защото скоро времето се затопля, хората няма да настиват и да са хремави и ако изпуснем вълната сега, после ще трябва да измисляме нов щам, пак да ги караме да вярват и да се страхуват, което си изисква технологично време, а то пък и през лятото има само вируси с дpискане и ще стане твърде съмнително... Затова трябват спешни мерки сега!
38
5
 
26
 
! Отговори
Мислят хората за.. преди 2 години
Кампанията за чипосване в България не хваща делиш и сега започнаха заплахите в индийския щам, нищо че няма зарезени и случаите главоломно намаляват! Заповедта е да се наплаши населението, за да отиде само да се чипоса!
37
1
 
2
 
! Отговори
до 20 преди 2 години
На лузърите като теб, все някой друг им е виновен - банката му била виновна, а той сам се определя като слуга! Цял живот ще си го прекараш като маргинал!
36
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вируса мутира понеже в природата ако едно нещо не мутира то ще изчезне.
35
14
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквам ваксинираните да се престрашат и да свалят маските като са така добре защитени. Но точно те никога няма да ги свалят. Нещастни роби завинаги.
34
15
 
35
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Вирусът мутира до нещо изключително опасно - хрема и болки в гърлото. Спешно се ваксинирайте!
33
10
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма нужда от никакакви мерки.
32
13
 
45
 
! Отговори
Demonaz преди 2 години
Разгледайте снимки от срещата на Г-7. За пред камерите маски и се поздравят с лакът,а после си гукат все едно са на пейка пред блока. Явно за тях няма ковид. По-добро доказателство от това здраве му кажи. Айде отивайте в мола си боцнете вакса.
31
10
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не съм математик или учен от Бан но стигнах до извода падне ли властта в дадена държава то вируса отстъпва.
30
4
 
22
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 2 години
Грешно е да мислите, че в момента някой създава нови мутации. Ако въобще има такива ( съмнително), те се получават основно поради масовото вацане посред пандемия. И както се вижда, нямат никаква разлика с оригиналния вирус, освен в медиите. Виж, наесен като почнат ADE усложненията при ваксинираните, които са доказани и проверени с тестове при предишни вакси (спрени по тази причина), тогава ще кажат че е МНОГО ЛОША МУТАЦИЯ. И ще искат да вацат и оцелелите, за да ги "спасяват". Всичко е очевидно
29
1
 
21
 
! Отговори
Чоко преди 2 години
само вижте картата в цветове и ще ви стане ясно всичко. България без никакви мерки е в зелената зона а Гърция след тотален локдаун е в жълтата.
28
14
 
15
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 2 години
Да обърна внимание на ваксипсихарите - "изцяло ваксинираните срещу коронавирус имат висока защита от тежко протичане на заболяването" - но какво НЯМАТ - нямат имунитет. За пореден път ви го казват по директен начин. Псевдоваксините не създават имунитет, и в никакъв момент, по никакъв начин не е твърдяно че го правят. Но просто не казват съвсем дума-по-дума че не го правят, а вие си фантазирате.
27
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Делта мутацията е нищо в сравнение с мутацията на комунистите предвождани от Фигуранта
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 35 ок, моя грешка
25
1
 
33
 
! Отговори
маймунски аденовирус преди 2 години
Индия - откъдето "произлиза" лъжемутацията - с малко ваксани, огромна гъстота на населението, без "локдауни" - случаите намаляха със 80% за месец. Англия, с 60% ваксани (с висока защита между 85 и 98% нали така), с локдаун неспиращ от месеци, в момента ежедневно нарастват заразените за ден и активните случаи. Някъде нещо смърди ужасно и непоносимо, ако имаше още забравената концепция, наречена "журналистика", можеха да разровят, но няма вече такова нещо.
24
1
 
14
 
! Отговори
До 30 преди 2 години
Вие пък стига сте ги слагали! Ако успеят да ви накарат да правите това, което против вашата воля, то значи, че могат да ви накарат да правите ВСИЧКО. Могат да ви накарат да се самозастреляте!
23
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми като е толкова страшно и опасно, къде са мерките за тия дето идват от Англия? Или пак ще ги напускате безпрепятствено защото са умни и красиви, а после ще затворите бг бизнеса, ще шатнете училищата, ще забраните планови операции на хората. Абе много важни били тия берачки и ла#ночистачи от Англия бре! По-важни от всички грозни и глупави дето са останали да живеят в тая държава! Верно предстои изчагъртване.... само още малко ще ви потърпим!