Едва 10% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19

Това е равно на 35 дози на всеки 100 души
23 юни 2021 20:50, Нели Христова
64
Едва 10% от населението на света е ваксинирано срещу COVID-19
Снимка: БГНЕС

Съединените щати са ваксинирали напълно над 45% от населението си срещу COVID-19, показват официални данни, но само 10% от населението на света - около 782 милиона души - е напълно ваксинирано, според Our World in Data.

Цифрите подчертават запазването на глобалното неравенство в достъпа до ваксини, които са много ефективни за предотвратяване на тежък COVID и смърт и ще помогнат на икономиките да се възстановят от пандемията.

В световен мащаб са приложени над 2,7 милиарда дози ваксини, равни на 35 дози на всеки 100 души. Вече има голяма разлика между ваксинационните програми в различни страни, като някои от тях все още не са докладвали за единична доза.

Неравенствата в тези 10% от населението на света, които са били ваксинирани, също са ярки. 85% от дози, които са приложени по целия свят, са били администрирани в страни с високи средни доходи. Само 0,3% от дозите са прилагани в страни с ниски доходи.

Повече от 30% от хората в Северна Америка и 28% от хората в Европа са напълно ваксинирани, в сравнение с около 11% в Южна Америка и 8% в Азия. В Африка по-малко от 1% от населението е ваксинирано срещу коронавирус, според Our World in Data.

Ново проучване в САЩ установи, че близо пет пъти повече хора са били заразени с коронавирус миналата година, отколкото е била официално съобщената цифра. Екипът на Националните здравни институти установява, че около 16,8 милиона души са имали COVID-19, но така и не са забелязвали симптоми и никога не са били диагностицирани с него до края на миналия юли. Това е близо пет пъти повече от съобщения брой.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.