Ромите и ваксините - страх, чипиране и здрави "като стомана"

С придружаващи заболявания съм и не ми позволяват, обясни Сашо Роман
23 юни 2021 07:00, Петя Славова
174


Здравното министерство и медиатори предприемат мерки за ваксиниране на ромското население.

Под 10% от ромското население се е ваксинирало срещу COVID-19 досега, а интересът продължава да е слаб.

"Не ме е страх, просто съм като стомана и не ми трябва ваксина, не ми трябва нищо. Ваксините са за такива, които се плашат", споделя един от ромите, застанали пред нашата камера.

"Съмнявам се в тези ваксини, много свидетелства има за това, че след ваксиниране хората се разболяват и получават някакви странични болести", казва друг жител на една от ромските махали.

До имунизационните кабинети няма да отиде и певецът Сашо Роман.

"Аз съм един от тези, които няма да се ваксинират, не че ме е страх. Но аз съм с придружаващи заболявания, които не ми позволяват да се ваксинирам", обясни пред Bulgaria ON AIR Сашо Роман.

А здравните медиатори го отдават на липсата на достатъчно информация за ваксините сред ромската общност.

"Тази дезинформацията, че "някой ще ги чипира, ще ги проследява по този начин, ще ги стерилизира...", отбеляза здравният медиатор в РЗИ-София Христо Николов.

Затова здравните власти и медиаторите започват по-активна информационна кампания.

В събота е организиран мобилен пункт, където жителите на столичния квартал "Христо Ботев" ще могат да се ваксинират, казва Борис Георгиев от Сдружението за защита правата на гражданите в кв. "Христо Ботев"

Здравните власти напомнят, че могат да се имунизират безплатно и тези, които не са здравно осигурени. Слаб остава и интересът от страна на родителите към имунизирането на децата им. Здравните власти увериха, че децата без специфични заболявания могат спокойно да бъдат ваксинирани, след като препаратът на Pfizer беше одобрен и за деца над 12 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
3
 
! Отговори
дедо преди 2 години
Пълна забрана на деца за субекти без образование. Проверка на доходи,стаж и работа. За амофна маса и пълнеж няма място на света !
117
0
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
"Не ме е страх, просто съм като стомана и не ми трябва ваксина, не ми трябва нищо. Ваксините са за такива, които се плашат", споделя един от ромите, застанали пред нашата камера." - браво на роуминга! Жив и здрав да е! Точно така трябва да се разсъждава!
116
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Не разбрах защо са по-умни от нас - защото живеят наистина скотски, са по-умни ли? Това е просто извратено мислене. Между тях има и умни, да се спретнат и да си оправят сами живота.
115
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо ми изтрихте коментара? кое не ви хареса
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не ..подражават те на нас ами ние на тях. Вместо да разберат че с по малко деца ще имат по добър стандарт те тръгнаха да раждат деца за пари но и други жени взеха да правят така, не само в ромските гета не се спазва чистота ами и на другите места стана *** и кражби и клевети и всякакви злини се навъдиха в либералната демагогия.
113
6
 
1
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 2 години
Неваксинираните, ако попаднат в интензивното, лечението да е за тяхна сметка.Като не могат, да се лекуват в къщи, с махленската врачка.Стига сме плащали за разни мързцеливци и умници.
112
0
 
4
 
! Отговори
Джелезобер преди 2 години
Къде се дена бе брато?За 90 кила стомана, знааш ли, що пара ше земем!
111
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До един Медицинските сестри и акушерките в ромските махали трябва да да от тях самите за да имат доверие а това важи и за медиаторите.
110
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен ...122 Да но да спрат да ходят по моловете и хипермаркетите ако не носят маски докато и ние носиме, а също така да не стоят без маски в градския транспорт не стига че се возят безплатно на практика както итока им плащаме и транспорта..
109
1
 
1
 
! Отговори
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa преди 2 години
здравният медиатор в РЗИ-София Христо Николов боцнали децата ще каже ли?
108
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега разбрахте ли защо ромите са етнос с над 2,000 години! Да не се окаже, че са по-умни от нас?!
107
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Един е прав само в последното изречение. С подобно мислене ще ги хрантутим просто докато самите ние не се споминем. Никаква агитация за ваксиниране, като не щат, тяхна си работа.
106
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Кое му е спорното - и те са си виновни, векове тук и какво - едно нищо. Ами аз ако пищя денонощно как съм гладен и как няма кой да ми храни безбройните дечурлига, ще ми кажат ами марш на работа, а другит ще ме намразят. ? Тук - там има измъкнали се, ами нека те да направят нещо за етноса си, а не само да реват къде ли не.
105
2
 
5
 
! Отговори
един преди 2 години
Тук има едни коментари, дето преливат от възхита за тарикатщината и находчивостта на ромите. Истината е ужасяваща - масата живее при непоносими условия и направо скотски. КОЙ Е ВИНОВНИЯ, Е ДОСТА СПОРНО. Имах приятелка, дето работеше като сестра в такъв квартал и съм чувал за меко казано, неща, дето няма как да ги напиша. В крайна сметка имат огромна държава и като не са доволни от нас, може да си идат, доколкото знам, дори тя ги викаше преди години.
104
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Здравите кат стомана ни влекат на дъното с детска смъртност и ниска продължителност на живота. Може би не само те са виновни, но все пак са тук от над седемстотин год. Всъщност са световен проблем и който го разреши, поне у нас, е за Нобел. Някои страни, като Испания, са решили проблема - да вземат наготово това, което може и у нас. Основното е да се накарат да работят, на първо време, а не образованието, защото второто е по-труден и невъзможен засега проблем.
103
0
 
9
 
! Отговори
хах преди 2 години
То българите не се ваксинират, те тръгнали да разискват за индианците!
102
2
 
6
 
! Отговори
Предлагам, преди 2 години
за всеки ром с ваксина,по-една каса бира,както по-време на избори!
101
1
 
3
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Като цяло същите аргументи, като професорите тук :) Няма как, все пак 80% сте... как да го кажем... особени :)
100
1
 
6
 
! Отговори
минаващ преди 2 години
Ваксинирайте ги сичките,че иначе ко ши прайм без роми.
99
6
 
4
 
! Отговори
Маските ВЪН 1 преди 2 години
Всички с АРАБСКИ маски ( бурки, фереджета) да се махат от Парламента и от Магазините ( Аптеките имат разделителен прозорец), а също и арабите, които Боoклук Борисов сложи да гледат дали българите носят АРАБСКИ маски, в държавните фирми... Да бягат към Саудитска Арабия... Само такива се заразяват с вируси, или разни педдерази, еббали се с араби и китайци...