Ромите и ваксините - страх, чипиране и здрави "като стомана"

С придружаващи заболявания съм и не ми позволяват, обясни Сашо Роман
23 юни 2021 07:00, Петя Славова
174


Здравното министерство и медиатори предприемат мерки за ваксиниране на ромското население.

Под 10% от ромското население се е ваксинирало срещу COVID-19 досега, а интересът продължава да е слаб.

"Не ме е страх, просто съм като стомана и не ми трябва ваксина, не ми трябва нищо. Ваксините са за такива, които се плашат", споделя един от ромите, застанали пред нашата камера.

"Съмнявам се в тези ваксини, много свидетелства има за това, че след ваксиниране хората се разболяват и получават някакви странични болести", казва друг жител на една от ромските махали.

До имунизационните кабинети няма да отиде и певецът Сашо Роман.

"Аз съм един от тези, които няма да се ваксинират, не че ме е страх. Но аз съм с придружаващи заболявания, които не ми позволяват да се ваксинирам", обясни пред Bulgaria ON AIR Сашо Роман.

А здравните медиатори го отдават на липсата на достатъчно информация за ваксините сред ромската общност.

"Тази дезинформацията, че "някой ще ги чипира, ще ги проследява по този начин, ще ги стерилизира...", отбеляза здравният медиатор в РЗИ-София Христо Николов.

Затова здравните власти и медиаторите започват по-активна информационна кампания.

В събота е организиран мобилен пункт, където жителите на столичния квартал "Христо Ботев" ще могат да се ваксинират, казва Борис Георгиев от Сдружението за защита правата на гражданите в кв. "Христо Ботев"

Здравните власти напомнят, че могат да се имунизират безплатно и тези, които не са здравно осигурени. Слаб остава и интересът от страна на родителите към имунизирането на децата им. Здравните власти увериха, че децата без специфични заболявания могат спокойно да бъдат ваксинирани, след като препаратът на Pfizer беше одобрен и за деца над 12 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


174
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който вярва в ковид измишльотината, моля да ми съобщи като почнат масово да измират от него в махалите, да повярвам и аз
77
2
 
11
 
! Отговори
! преди 2 години
Лоша хигиена, нечистоплътни, миенето на ръце - табу. Като прибавим и манталитета, да миткосват из цяла Европа + нежелание за ваксинация...чудно!
76
5
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Който не вярва че има вирус и той е опасен, значи си заслужава съдбата, тоест агънце пред заколение. Сега всеки има поне един познат, който е умрял и няколко сериозно заразени, ама пак не вярват.
75
16
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на братята! Силен инстинкт за самосъхранение и много повече разум от всички интелектуалци и образовани немислещи същества, дето се фукат из фейса с ваксините си. Разглезени са хората и са свикнали всичко на тепсия, а ромите цял живот оцеляват и пак ще оцелеят. Замислете се!
74
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблема е, че ромите като се неграмотни и немогат да си попълнят декларацията за информирано съгласие :)
73
9
 
7
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Само да ви кажа , че в Сърбия ( на която се подиграваме и твърдим , че са по-бедни и по-загубени от нас) , всеки пълнолетен ваксиниран полу чава по 3000 динара (около30?) ! Не са много , но все пак е нещо !
72
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 83: Е как нямаш? Аз познавам лично поне 8 човека, които го караха. От тях 4 го караха тежко - братовчедка ми, леля ми и двама приятели ги приеха в болнца. Размина им се само с кислород и ремдесивир
71
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който верва във вирусчето, значи си заслужава съдбата, тоест агънце пред заколение :)) Щях да имам поне един познат, умрял или сериозно заразен, ама нема :))
70
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До анонимен 90По са умни от теб със сигурност :))) Живея сред българи, българин съм, съответно нема нужда да ходя при тех :)) Ако искаш да те боцна, дай си телефона и да се свършва драмата :)))
69
4
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Че като са толкова умни ромите, що не идеш при тях, какво търсиш тук? Я марш веднага там, да ги храниш и поиш, може и десетгодишна булка да ти дадат, да ти дадат десет телка, да те носят на ръце социални и всякакви такива! Ама се тъпчеш в българските квартали и дори и не минаваш през ромските! Плюеш силните и модерни държави, ама при първа възможност си там, както правилно бе коментирал колега тук!
68
4
 
10
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Мноого спокойно всички могат да се ваксинират и също много спокойноподписват декларации. Ти да видиш спокойствие!Каква разяснителна кампания бе смешници. Какво ще разяснявате, като и вие нищо не знаете.
67
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То лекари немаме вече, попадал съм само на двама, които си разбират от работата, естествено са частни, другите са аматьорчета :))
66
3
 
15
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Ромите като не искат-който оцелее-оцелее!Има естествен подбор в природата!
65
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не щат ваксини и плюят САЩ, Израел, Германия че се ваксинират хората, а иначе тичат с 200 за натам и бягат от България и като отидат там ги набоцкват с ваксинки, а иначе за пред родата и форумната общественост се правят колко са корави и не дават да ги ваксинират - колкото сте неграмотни, толкова сте и смешни
64
2
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
То вас тъъъпите ви оставяме да се оправяте както досега сте оправяли държавата, видяхме как сте я оправили, защото болшинството сте като ромите. Ама както писаха по-долу, бягате натам, дето е по-добре, освен това не се ваксинирайте, то и кой ли пък ви кара насила, ПРИРОДАТА СИ ЗНАЕ РАБОТАТА.......
63
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 62 - Нито друсам, нито пия. Но се радвам че има "гении" като теб които не могат да хванат иронията в случая.
62
1
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
И на мен ми е смешно подигравките с богатите и проспериращи страни. Но пък ме дразни това, че действително се тъпчат при тях точно заради просперитета им, а не си стоят в къщи. Може би и затова сме си изгубили и държава и какво ли не, но отваряме уста като хипопотама в стария виц?
61
2
 
13
 
! Отговори
Кари преди 2 години
После ще напълнят болниците и ще бият лекари, че не са ги спасили.
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 81Кажи една ваксина против грип, може би ще се ограмотят простолюдието :))
59
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защо ли повечето антиваксъри са все неграмотни хора